Обновяват паметника на Васил Левски в Стара Загора

В навечерието на 183–годишнината от рождението на великия български революционер Васил Левски започва работа по реставрация и консервация на паметника на героя в Стара Загора.

Първият етап от консервационно –реставрационните дейности включва почистване на повърхността, покрита със замърсявания и слой патина. Той ще се извърши със съвременни методи чрез механично, парово и химическо третиране, съобразено с фактурата на камъка и бронзовия бюст.

След като постаментът и бюстът се почистят, ще се пристъпи към последващи действия по патиниране и импрегниране, което няма да позволява проникването на влага и ще съхрани монумента.

Дейностите по обновяване на композицията са възложени на Никола Стоянов, художник-реставратор с богат професионален опит.

Паметникът на Васил Левски в Стара Загора е открит през 1976 година. Негови автори са скулпторите Любомир Петров, Петър Куцаров и арх. Иван Райнов. По професионална оценка гранитният постамент тежи между 10 и 12 тона, а изваяният бюст е с тегло около 600 кг.

Павлина Дудева