Близо 2900 седмокласници ще се явят на НВО

На 15 юни 2020 г. близо 2900 седмокласници от област Стара Загора ще се явят на Национално външно оценяване (НВО) по Български език и литература и на 17 юни 2020 г.- по математика. Според Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, взети са всички необходими противоепидемични мерки съгласно указанията на министъра на здравеопазването.

Всички ученици се явяват в собственото училище, най-късно до 8.30 ч. На входа и при влизането в класните стаи те трябва да бъдат с маски и по възможност с ръкавици. В класните стаи ще бъдат по 10 души. Там, по желание, могат да свалят маските и ръкавиците. Трябва да носят и прозрачен плик, където са оставят на съхранение мобилните си апарати.

Ако някои от децата са забравили да си носят маски, в съответното училище има резервни.

Учениците трябва да носят още чер химикал, служебна бележка, че е от съответния клас и съответното училище, както и документ със снимка за разпознаване (ученически бележник, международен паспорт и пр.)

Изпитът започва в 9:00 ч. и е в две части. Първата е с продължителност 60 минути за решаване на тест от 25 въпроса. Втората е с времетраене 90 минути за преразказ. За ученици със специални образователни проблеми (СОП) времетраенето на работа за първата част е с 30 минути повече, а за втората – до 50 минути повече.

На НВО по математика (17 юни) още в началото на изпита на учениците следва да се раздадат помощни материали – математически формули. Децата следва да си носят чертожни инструменти и моливи.

Резултатите и по двата предмета ще бъдат изнесени до 29 юни 2020 г.

На всички седмокласници желаем успешно представяне на НВО, а след това приемане в желаното училище по желаната специалност!

Долап. БГ