Изложба на открито разкрива Ренесанса на Балета на Старозагорската опера

На 10 юни 2020 г.в Арт- алеята „Стара Загора“, която се намира в южната част на парк „5 октомври“ беше открита мащабна елегантна и вълнуваща фото-документална изложба „70 години Балет на Държавна опера Стара Загора“. Върху 15 двойни табла са показани сцени от балетните спектакли, реализирани през последните три и половина години под ръководството на директора Силвия Томова. Изключение правят няколко табла, които припомнят стъпки от дългия творчески път на балетното изкуство в Стара Загора.

Като директор на Държавна опера Стара Загора, на мене се пада честта, да открия изложба, която носи знак, както на този град, така и на труда и усилията на много хора. Не само тези, които са зад кулисите, но и старозагорските граждани, които преди 95 години решават, че им е нужен оперен театър. А преди 70 години надграждат това свое желание и в Стара Загора се появява професионална балетна трупа“.- Това каза във встъпителните си думи директорът Огнян Драганов.

За да подкрепи с факти изключителното значение на това начинание г-н Драганов припомни за някои от градовете, които не са столици на държави, а имат едни от най- развитите балетни и оперни трупи. Преди малко повече от 240 г. гражданите на Милано, в град в Северна Италия, решават да открият върху руините на църквата „Санта Мария дел ла Скала“, Миланската скала. Днес, всички които познават или не познават оперното изкуство знаят, че това е еталон за всички, които се занимават с това сериозно изкуство. Така преди 95 години старозагорци са се сдобили с опера, а преди 70 – и с професионална балетна трупа.

Благодаря на всички, които следват полета на старозагорската балетна трупа вече 70 години, това, което отразява изложбата, подчерта Огнян Драганов.- Тя е подготвена от нас с голяма любов за всички граждани на Стара Загора, които решават градът ни да е различен от всички останали в региона, да бъде значим и разпознаваем у нас и по света. Радвам се, че пред последните пет години съм директор на този оперен театър, който има своя прекрасен дом, осигурен от Вас, гражданите на Стара Загора, чрез Община Стара Загора. Тя винаги е стояла зад този труден избор на гражданите, защото такъв оперен театър, освен сграда, която може да бъде символ на града, тя носи своите разходи, които всички старозагорци подкрепяте. А ние вървим напред. Неслучайно в първото си издание за 2020 г. реномираното списание „Опер глас“ отрази взрива на тази малка звездичка в Стара Загора като значимо събитие на небосклона на всички оперни и балетни театри в света“.

Огнян Драганов не пропусна да се похвали, че балетната трупа на Старозагорската опера наброява 55 млади талантливи артисти от близо 20 страни от света.

Не на последно място той благодари на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров, на зам.кмета по култура Милена Желева, на областна управа, на всички колеги от операта, на неговия екип, специално на Силвия Томова, благодарение на която „полетът на този балет стана много високо“.

Честването на 70-годишнината на нашия балет започна още през месец май 2019 г. Посветихме целия сезон на това събитие, сподели Силвия Томова.- Първата постановка е била „Куклената фея“ по музика на Байер в хореография на голямата Ана Воробьова. На празника посветихме и „Шопениана“. Бяхме готови със „Спящата красавица“. Поставихме последния жест заедно с нашия хореограф Андрей Босов от Петербург и същия ден обявиха извънредното положение.

Нашият сезон „70 години“ ще продължи още дълго и ще осъществим всички наши планове:“Спящата красавица“, „Триптих“ с Владимир Ангелов от САЩ, Християн Бакалов от Франция и Калоян Бояджиев от Норвегия; „Тракийски мистерии“, хореография Филип Миланов, музика Стенли Станчев.

Силвия Томова подчерта, че българският балет е на 90 години, а старозагорският – на 70. Това е втората трупа, създадена след Софийския балет. Тук са изиграни и поставени изключително много спектакли от много известни хореографи. Това може да се научи от изложбените пана.

Сред присъстващите беше Снежана Дескова – Почетен гражданин на Стара Загора, която е част от историческите па (стъпки) на балетната трупа.

Щастлива съм, че имаме такъв красив балет, и че правят красиви класически постановки, каза Дескова.- Благодаря на изключителната Силвия Томова, която подбира репертоар, който е чиста класика. За мене това е величието на балета!“

Силвия Томова специално благодари на примабалерината Анелия Димитрова, Ромина Славова, Славчо Николов, Александър Гьошев и целия екип, който работи през изминалите месеци, за създаването на изложбата.

Откриването на изложбата „70 години балет на Старозагорската опера“ е първото събитие, което Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора правят след тримесечния период на изолация.

Общината ще продължи да Ви подкрепя така както го е правила всеки ден, всеки месец, всяка година, каза в приветствието си зам.кметът Милена Желева.- Искам да Ви уверя всички от трупата, начело със Силвия Томова, да бъдете спокойни, да продължите да се развивате, да творите, да правите красота. А ние ще Ви подкрепяме с каквото можем. Очакваме Ви през следващите месеци да Ви се радваме отново, както на откритите сцени, така и в залите след няколко месеца. Бъдете здрави! Пазете се и разчитайте на нас! Честит празник!“ – пожела Милена Желева.

Историята на балета на Старозагорската опера започва още със създаването на най-стария  извънстоличен оперен театър през 1925 година. За рождена година на балета се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“. В продължение на 70 години Балетът в Стара Загора преминава през своите върхове и спадове, за да преживее своето възраждане през последните 3-4 години.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта „Биляна” от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в „Продадена невеста”, „Риголето”, „Кармен”. Първият самостоятелен балетен спектакъл „Куклената фея” от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и „Копелия” (1951). В периода 1952-1955 г. Асен Манолов поставя „Бахчисарайски фонтан”, „Съперници”, „Покана за танц” и „Болеро”. Малко по-късно Теодорина Стойчева реализира балета „Кърджалии” от Иван Димов. С назначаването на Неделчо Изов за постоянен балетмайстор и увеличаването на броя на трупата за нуждите на новата модерна сграда на Операта (1971 г.) стават възможни реализациите на по-мащабни класически заглавия – „Копелия” (1971) с постановчик Димитър Ценов, „Бахчисарайски фонтан” от Борис Асафиев (1972) – дипломна работа на една от най-ярките фигури на съвременната хореография в България Маргарита Арнаудова, поставила още „Абраксас” (1975), „Сътворението на света” (1974), „Пепеляшка” и „Жар птица” (1979), триптиха „Нощта срешу Еньовден”, „Равноденствие” и „Нощ на голия връх” (1983). Сред гостуващите хореографи се откроява грузинския артист и балетмайстор Вахтанг Чабукиани, поставил „Лауренсия” (1976) и „Дон Кихот” (1984). Ръководителят на балета на Берлинската телевизия Герхард Петцолд насочва репертоара и в посока на танцовата джаз-техника. Под негово ръководство се реализират три балетни миниатюри: „Рапсодия в синьо”, „Болеро” и „Моряци на брега” (1987). С балетната трупа работи и Игор Чернишов от Оперния театър в Куйбишев (дн. Самара), поставил балета „Ангара” (1987) от съвременния руски композитор Андрей Ешлай и по либрето на Юрий Григорович. След 1991 г., заради опожарената оперна сграда възможностите за развитие на балетната трупа са силно ограничени. Пенка Филипова (1996 – 2003) насочва репертоара към съвременните музикални стилове. Предпочитанията са към свободна пластика. Алида Бонева1 (2003 – 2016) попълва балетната трупа с млади изпълнители от балетните школи в града и от сформирания балетен клас в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Хр. Морфова”. През този период се открояват постановките „Чудният свят на Шехеразада” (2004), „Болеро” (2006), „Пепеляшка” (2016) и адаптация по „Лешникотрошачката” (2009) с гост-постановчик Боряна Сечанова.

С привличането на Силвия Томова за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове „Делвата” (2016), „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината”, „Лебедово езеро”, „Снежанка и седемте джуджета” (2017); „Зимна балетна приказка”, „Фантастичното дюкянче”, „Нестинарка” и „Дон Кихот” (2018/2019), „Лешникотрошачката“, „Гето“, съвременните танцови спектакли „Танц при изгрев слънце“, „Лотос“, „Следващият“, „Антигона“ (2019). На 5 декември 2020 г. се състоя премиера на балета „Шопениана“ по хореографията на Михаил Фокин. Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи. Важно е да се отбележи ярката танцова хореография на Силвия Томова с участието на цялата балетна трупа в  спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, както и в неоромантичната опера „Сиси-душата на императрицата“ по хореография на Йоана Влагули. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа – солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в „Лебедово езеро“ /ФОБИ 2017/, на 15 октомври балетният сезон 2019/2020 бе открит със спектакъла на балета „Лебедово езеро“ с участието на звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко. На 17 декември 2019 г. звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер /Щатсбалет-Берлин/ се представиха в главните роли в спектакъла на балета „Дон Кихот“ на сцената на зала 1 на НДК.

Накрая на церемонията по откриване на изложбата Огнян Драганов покани присъстващите и всички старозагорци на предстоящите Летни музикални вечери „Свеж въздух за изкуствата“, които ще се проведат на Античния форум „Августа Траяна“. Повече от 20 са събитията – балети, спектакли и концерти. Кулминацията е на 1 юли 2020 г., когато преди 95 години на този ден е представен първия оперен спектакъл в града на операта „Гергана“ от маестро Георги Атанасов. В концерта – спектакъл ще участва цялата оперно-балетна трупа, хор, ДЮСОБ“Маргаритки“ и звездите Веселина Кацарова, Камен Чанев, Юлиан Константинов, Александър Крунев, Русалина Мочукова, Елена Баръмова и др.

Росица Ранчева

1