9 юни – Международен ден на приятелството!

Честит Празник ,скъпи Приятели !!!
Приятелството е специален вид любов. Любов, която ни вдъхновява, прави ни по-добри, по-смели, по-истински. И все пак истински приятел трудно се намира, но когато го намериш, се убеждаваш, че по-голямо богатство от него няма!
Приятелството е удоволствие. Едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на човек. Да имаш приятел до себе си означава да споделяш емоции и чувства с някой, когото обичаш. А това не е ли най-голямото човешко щастие!

Една арабска легенда за приятелството разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил шамар на другия. Пострадалият, без дума да обели, седнал и написал на пясъка: „Днес моят най-добър приятел ме удари!”
Продължили напред и стигнали до един оазис, където влезли да се изкъпят. Оскърбеният приятел внезапно започнал да се дави, но навреме бил спасен от другаря си. Когато се посъвзел, грабнал камата си и написал на един камък: „Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!”

Заинтригуван, приятелят му го попитал: „Защо, след като те нагрубих, писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?”

Засмян, другарят му отвърнал: „Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличат. Но от друга страна, когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на сърцето, където никой вятър не може да го заличи.”

Ето и няколко мисли на известни личности за приятелството:

„Най-добрият начин да запазим своите приятели е да не ги предаваме.”  У. Мизнер

„Истинският приятел се познава в нещастието.” Езоп

„За приятелството, което не издържа дори докосването на голата истина, не заслужава да се съжалява.” Д. И. Писарев

„Приятелството е пътека,  по която трябва да се върви ежедневно. Иначе тя се покрива с бурени и не се познава, че това е пътека.” А. П. Чехов

„Приятел, когото си изпитал, с железен пояс до сърце вържи.” Шекспир

Докато си щастлив, ще имаш много приятели.
Овидий

Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да си съпричастен и с успехите му.
Оскар Уайлд

Трябва да помним приятелите си, не само когато присъстват, но и в тяхно отсъствие.
Талес

Нищо не оскърбява така един приятел, както недоверието: защото какво е приятелството, ако не единство на две души? А къде е това единство без доверие..?
Марк Тулий Цицерон

Ако всички хора знаеха какво говорят един за друг, на света нямаше да има дори четирима приятели.
Блез Паскал

На 9 юни се отбелязва Международният ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури, за изграждането на един мирен и по-добър свят.

Dolap.bg