Признаха Емил Минев за най-добър аранжор

На Петия дистантен конкурс „Нови гласове и песни”, юни 2020, София, старозагорският музикален деец маестро Емил Минев стана носител на Първа награда в раздел „Аранжименти”, категория „Хорове, групи и ансамбли”.

Той е дългогодишен диригент на Смесен хор „Родина” при НЧ „Родина-1860” Стара Загора, на Туристически хор „Средногорски звуци“ при Туристическо дружество „Сърнена гора“ Стара Загора и на Вокална група „Романс“ при НЧ „Св.св. Кирил и Методий“ град Твърдица. Десетки са месните, националните и международни награди и отличия, които говорят за неговото диригентско майсторство и организаторски талант.

Тази година, поради наложените епидемични ограничения, в конкурса „Нови гласове и песни“ участието на съставите беше дистанционно, чрез предоставени записи. На вниманието на журито с председател директорът на конкурса Аня Краваева, маестро Минев предложи записи на „Средногорски звуци“ и „Романс“ с негови аранжименти.

Много малко са туристическите песни , които са с предварителни аранжименти, обясни за медията ни маестрото.- Обикновено, парчето не се получава като партитура, а като някаква мелодийка, която трябва да преработя за четиригласен смесен хор. Затова повечето аранжименти от репертоара съм направил аз. В конкурса участвахме със „Синаница“ на Филип Аврамов и „И звънва просторът“ на Иван Пехливанов. За наша радост Старозагорският туристически хор „Средногорски звуци“ спечели Голямата награда.

Вокална група „Романс“ , която изпълнява предимно песни от началото на българската естрадна музика – Йосиф Цанков и др., при това много добре, се представи с „ Приказка“ на Йосиф Цанков и „Една девойка ме попита“ по текст на Радой Ралин. Групата с право завоюва Първа награда.

На „Романс“ целият репертоар е с мои аранжименти, тъй като песните, които изпълнява са солови, които аз преработвам за четири гласа“, сподели Емил Минев.

Маестрото е отдаден на хоровото дирижиране от началото на 1976 г. По принцип афинитетът му е към кантатно-ораториалната музика и към мелодичната песен.

Росица Ранчева