Отбелязваме четвърт век от основаването на Спасителния център на забележителна дата и отдадени на каузата!

Какъв по-подходящ ден от 5 юни 2020 г. – Денят на околната среда и какъв по-добър начин да отбележим 25-тата годишнина от създаването на Спасителния център на Зелени Балкани от този да дарим на  българската природа отдавна изчезнали видове?
Да, именно така ние, от Спасителния център отбелязахме четвърт вековния си юбилей! Погълнати от мисията, завещана ни от основателите на Центъра – завръщане на изчезналите видове на България, днес ние работихме здраво, както и през последните 25 години.
Част от екипа ни участва в поставянето на четири ловни соколчета, излюпени в Спасителния център на Зелени Балкани в адаптационна волиера (хак). Вяра, Надежда, Любов и Аврора са имената, които им дадохме! Това е първата стъпка на младите птици по пътя им към свободата. Наши неотлъчни помощници бяха студенти по ветеринарна медицина към Тракийския университет в Стара Загора, наш дългогодишен партньор, както и деца, доброволци на Центъра.
Птиците ще изкарат определено време в новия си дом, след което ще отворим горната част от хака и те ще поемат към свободата.
Припомняме, че по-рано тази година бяха освободени още 8 ловни соколчета, с което общият им брой става 12.
Друг акцент от днешната ни празнична новина е освобождаването на два черни лешояда. Птиците, освободени в Природен парк „Врачански балкан“ от нашите колеги от ФДФФ и ДЗХП са дарение от Испания за проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. След кратък престой в адаптационна волиера в парка, днес Котля и Искър поеха към свободата!
Ден след ден, вече 25 години, екипът ни се труди неуморно в името на това, в което вярваме – че можем да градим и да помагаме. Че не трябва да се държим, като неканени гости на тази планета, а да сме в хармония със заобикалящата ни среда. Че можем да поправим това, което сме разрушили.
Днес празнувахме, като се трудихме здраво. А на есен обещаваме да организираме рожден ден за чудо и приказ. Празник на всички наши съмишленици, благодарение на които през годините успяхме да работим за една по-добра околна следа!
Проектът „Завръщане на ловния сокол в България“ се финансира от Mohamed Bin Zayed Raptor Conservation Fund и ЗАД „Армеец“.

Д-р Христина Клисурова