Нито един първокласник в Стара Загора няма да остане без училище!

Нито един първокласник няма да остане без училище за новата учебна 2020/2021 г. !“ Това заяви пред Dolap.bg зам.кметът по образованието Иванка Сотирова.- От подадените 1128 заявления, 1070 са бъдещите първокласници в Община Стара Загора, класирани на първо класиране. Свободните места са 1259. Децата, класирани по първо желание са 95.8%. По второ желание – 4.2%. Не са класирани 5.4%, което прави 59 деца. Интересен факт е, че тази година за първи път ще прекрачат училищния праг 19 близнаци“.

Най-големият интерес е към Основно училище „Кирил Христов“. Тук са класирани всичките 88 деца по първо желание, които попадат в първа група. Извън класацията за това училище остават 33 деца, но те са от втора, трета и четвърта група.

За пореден път трябва да отбележа, че определящо в класирането са зоните за уседналост, акцентува г-жа Сотирова.- В първа зона са децата по адрес на майката, с регистрация повече от 36 месеца. Съгласно Наредба No 10 на Министерството на образованието и науката, всички деца от първа група трябва да бъдат приети. В първа група са и деца, чиито адрес може да не съответства, но имат братче или сестриче в същото училище до 12 години. Абсолютно стриктно сме спазили изискванията. Чакащите деца са във втора, трета и четвърта зона. Ще изчакаме до периода на записване, който е до 9 юни 2020 г. След това ще обявим свободните места за второ класиране, заяви Иванка Сотирова.- Имаме достатъчно места в целия град, така че няма да остане нито един първокласник, не настанен в училище“.

Според нея, с изключение на ОУ „Кирил Христов“ при всички останали 26 училища в Общината, които ще приемат първокласници, няма такава критичност. В Пето основно училище „Митьо Станев“ са класирани всички деца от първа и втора зона. Има некласирани 17 деца, но те са от трета и четвърта зона за уседналост. Тази година в централни и предпочитани училища като VІ ОУ „Св. Никола“, ІІ ОУ „П.Р.Славейков“, НУ „Димитър Благоев“ – няма критична ситуация, има свободни места и децата могат да бъдат приети.

Изненадващо, в СУ „Васил Левски“ няма заявен голям интерес, въпреки че е централно училище с много добър статус. Тази година още при първо класиране са запълнени трите паралелки в ІХ ОУ „Веселин Ханчев“. Възможност за прием има в СУ „Иван Вазов“. Реализиран на първо класиране е приемът в ОУ „Георги Райчев“, в ХІІІ ОУ „Св. Паисий Хиляндарски“. В НУ „Кольо Ганчев“ заявената една паралелка има 23 деца.

Записването на бъдещите първокласници ще бъде до 9 юни, между 9:00 и 17:00 часа в училището, в което са приети.

На 10 юни ще бъде отворена системата за желаещите да участват във второ класиране. В периода до 23:59 часа на 14 юни 2020 г. може да бъде извършено пререгистриране, редактиране или отказване на заявления за прием. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 16 юни. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение между 17 и 19 юни 2020 г..

Третото класиране ще бъде обявено на 26 юни, а желаещите да се включат в него ще могат да подадат молба в електронната система в периода от 22 до 24 юни 2020 г.

Росица Ранчева