Частично лунно затъмнение предстои на 5 юни 2020 г.

На 5 юни 2020 г. ще наблюдаваме частично лунно затъмнение. То ще е видимо от България. Ще започне в 20.45 часа българско време и ще продължи до 0.04 часа. Ще се наблюдава и от най-западните части на Тихия океан, Япония, Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, южната и източната част на Южна Америка и Антарктида.

Максималното затъмнение ще се случи в 22.26 часа, когато 59% от Луната ще бъде потопена в сянката на Земята. Цялата продължителност на затъмнението е 3 часа 18 минути и 13 секунди. Началото му ще може да се види от София в 20:47, а максимумът ще настъпи в 22:24. Фактически едва по време на максимума ще има видима промяна в лунния диск – той ще посивее в долната си част.  

Бразилия, Западна Африка и по-голямата част от Европа ще видят затъмнението при изгрева на Луната в петък вечерта, докато останалата част от Африка и по-голямата част от Азия ще видят цялото затъмнение. Североизточна Азия и Нова Зеландия ще могат да наблюдават края на затъмнението при зазоряване. Само Северна Америка пропуска изцяло феномена. 

И четирите лунни затъмнения за 2020 г. са само частични. Следващото пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от Северна Америка и Тихия океан на 26 май 2021 г.

Този тип затъмнения не са така атрактивни като пълните лунни, тъй като Луната преминава само през полусянката на Земята, което само леко понижава яркостта на лунния диск.

Какво означава това затъмнение от астрологична гледна точка?

Всяко лунно затъмнение е уникално и носи своята собствена енергия и заряд. Традиционно пълнолунието провокира пик на човешката психика – ставаме по-чувствителни и податливи на различни емоции. Второто лунно затъмнение за 2020 г. ще направи всичко това много по-ярко и осезаемо.

На 5 юни се отваря един своеобразен „коридор от затъмнения“, който ще приключи чак през юли, което означава, че от този ден нататък, е важно да бъдете внимателни във всичко и да се доверявате повече на собствената си интуиция. Астролозите наричат ​​такива периоди „времето на прашните бури“. През него пътят към щастието е труден и се изисква повече труд от Ваша страна. Въпреки опасностите, привличането на късмет няма да бъде трудно, ако сте сдържани и не бързате с нещата.

Dolap.bg