Какво е КАНДАЛКА разгадават малките умници от Клуб „Приятели на книгата“

Интересна нова книжка издадоха малките членове на Клуб „Приятели на книгата“ в СУ“Васил Левски“. Предизвикани от Румяна Иванова, ръководител на клуба, преподавател в начална степен, умниците обясняват с думи и с рисунка в книжката, какво си представят, когато чуят думата КАНДАЛКА.

„Всички деца обичат да фантазират. Това отново доказаха учениците от 2 „в“ клас. За тях задачата беше не само онлайн предизвикателство,но и още едно ново приключение и забавление“ – разказва Румяна Иванова.

Фантазията на децата ги отвежда към остроумни предположения – според Яница Ванова КАНДАЛКА е вълшебно духче, според Николай Кацаров е вид котка с електрическа опашка, за Тея-Мария Христова е момиче-пеперуда, за Валентин Янков е вид риба, за Симеон Георгиев е вълшебен съд с лековита вода, за Иван Колев е …футболен робот.

Онлайн книжката за тайнствената КАНДАЛКА, която всеки открива в различни преображения, е подготвена по случай 10-тата годишнина на Клуб „Приятели на книгата“.  „Всяка година от създаването си издаваме по една книжка“, разказва още Румяна Иванова. „И всяка книжка е написана и илюстрирана от авторите си. На голям интерес се радваха „Небивалици в 3 „г“, „Коледни звънчета“, „Приказки с чадърче“. Повечето от книжките са представени съвсем официално като събития в РБ“Захарий Княжески“. Илюстрирали сме и книга с гатанки на писателя Панчо Панчев. Всичките ни 23-ма членове на клуба съвсем официално в началото на учебната година подават Заявление за членство, в което се и казва „Задължавам се да бъда истински приятел на книгите и знанието“. А девиза на клуба е „Чета, зная, мога“ – допълва Румяна Иванова.

Но да се върнем на тайнствената дума КАНДАЛКА. Ето какво е тя за децата, изгледайте видеото, това са едни чаровни 6 минути!:

https://www.youtube.com/watch?v=tRDykamDwXQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0yDcQ-SP1di6-HRd5xXRiBGdVzcU4MiTbGViNR1Qly7bVcCbFSUObqSBc

Иначе когато попитахме GOOGLE , той веднага отговори че КАНДАЛКА е „река в Русия, тече в Уляновска област, а дължината и е 21 километра“.

Обаче за мен път КАНДАЛКА е –  вид отверка. Те това е то!

Уляна Кьосева, специално за Долап.бг