„Брат за брата“ подаде ръка на 350 старозагорци

На 2 юни 2020 г. Сдружението с нестопанска цел „Брат за брата“ Стара Загора се отчете пред общността за резултатите от проведената кампания за подпомагане на потерпевши семейства по време на Извънредното положение наложено заради коронавируса.

Председателят на сдружението Антон Лазаров и Евгени Иванов докладваха, че за шест седмици са подкрепили с хранителни продукти 100 семейства – общо 350 души. Това са хора, останали без работа – съкратени или в неплатен отпуск, доказано с документ. Определянето на семействата, които трябва да бъдат подпомогнати, е станало след подробно обсъждане на ситуацията и със съдействието на Павлина Делчева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“. Всяка седмица семействата са получавали хранителни продукти, необходими за пълноценно хранене.

На специално разкритата банкова сметка са постъпили 47 972. 73 лв. От тях са изразходвани 16 109. 40 лв. Закупените продукти са на значително евтина цена, благодарение на сериозната отстъпка, направена от Николай Бинев, собственик на Си Би Ес. Освен с парични дарения, много фирми и граждани са оказали съдействие или директно с продукти или при организацията на кампанията. Момчетата благодариха на проф. Николай Михайлов, на фирма „Родин“, Иван Ангелов от „Бисер олива“, фирма „Загария“ – предоставила голямо количество макаронени изделия, фирма „Рахан“- дарила дезинфектанти, фондация „7 каузи“, Спортен клуб по риболов в лицето на Валентин Тотев – подпомогнал при транспортиране на храните, БЧК- с хранителни продукти, на Павлина Делчева за експертните препоръки и др. Особена благодарност заслужи Община Стара Загора за осигурените условия за провеждане на кампанията. Ръководството на ДГ „Светулка“ също е дарила хранителни продукти. Другата оказана помощ е при дезинфекциране на някои квартали в града.

Не на последно място Антон Лазаров благодари на всичките 50 момчета, които са членове на СНЦ „Брат за брата“- за тяхната отзивчивост, хуманност и отдаденост на каузата.

Останалите 31 853.53 лв. ще останат по сметка в Банката до Коледа. Те ще бъдат изразходвани за същата благотворителна цел, ако, недай Боже, се получи втора вълна на коронавируса. В противен случай с тях ще бъдат подпомогнати деца, нуждаещи се от сериозно лечение.

От днес, Денят на Ботев и на загиналите за свободата на Отечеството, СНЦ „Брат за брата“ организира онлайн конкурс за деца до 12 годишна възраст за рецитиране на патриотични стихотворения. Подробности – на сайта на сдружението. Класираните на първите три места ще получат ваучери за съответно 200, 150 и 100 лева за закупуване на художествена литература.

Старозагорското Сдружение „Брат за брата“ съществува от близо 3 години, но е вписано в Търговския регистър от преди година и половина. Членовете му са на възраст 20-38 години – хора с различни професии, образование, религиозни и политически предпочитания, но с една цел – да помагат на общността с различни кампании и каузи. До последната, всички дейности те са изпълнявани само с лични средства и безвъзмезден труд.

На брифинга присъства и зам.кметът по култура и туризъм Милена Желева. Тя съобщи, че в дарителската сметка на Община Стара Загора, която беше открита през м. март 2020 г. са постъпили 93 555 лв. В края на м. април Общинският съвет гласува 60000 лв от тази сума да бъде използвана за закупуване на висок клас анестезиологичен апарат за нуждите на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“. По уверение на отдел „Финанси“ в Общината, останалата сума е използвана за закупуване на лични предпазни средства, дезинфектанти, ръкавици, маски и др. До момента от Бюджета на Община Стара Загора за други дейности, в т.ч. дезинфектиране на различни площи, за заплащане на извънреден труд на служителите и др., изразходената сума е малко над 200000 лв. В нея не са включени средствата за дезинфектанти за културните институти. Предполага се, че общата сума като разходи ще бъде около 300 000 лв.

Росица Ранчева