Люлка за деца с увреждания откриха в Стара Загора

От днес в парк „Артилерийски“ в Стара Загора заработи комбинирана люлка-везна, предназначена за деца в инвалидни колички. Малчугани с увреждания от 4 до 12 г. ще могат да ползват съоръжението и да се забавляват.

Люлката представлява везна, от едната страна на която стоят две деца или родители, а от другата страна на платформа се качва дете с инвалидна количка. Реално двете деца люлеят детето с инвалидна количка. По този начин играта става споделена. Ако пък от едната страна е родителят, той внася спокойствие и увереност у детето, поясниха организаторите от проекта  „Различните деца на България“ и кампанията „Да играем ЗАЕДНО“.

Средствата за закупуване и монтаж на комбинираната люлка, пригодена  за деца в инвалидни колички, бяха събрани с кампания на Боен клуб „Атила“ в Стара Загора. Началото на дарителската акция бе поставено с благотворителна тренировка на открито в парк „Митрополит Методий Кусев“ на 1 март 2020 г. Средствата бяха събрани както с индивидуални дарения, така и с подкрепата на различни организации. „Успешната кампания е плод на обединените усилия на много млади хора в нашия град, които повярваха в каузата. Надявам се да продължим в същия дух и да направим още хубави неща за децата. Нека тази площадка да се запълни“, каза Ивайло Георгиев, треньор в клуб „Атила“.

„Оформя се една пространство за забавление на децата със специфични потребности. Община Стара Загора ще търси варианти да се сложат и други уреди тук. Ние сме длъжни да направим всичко необходимо тези деца да се чувстват добре. Нека това да бъде един успешен старт“, пожела Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности.

Вече има идея да се закупи и въртележка, която също да се постави на площадката.