Обновената библиотека на Старозагорската света митрополия

От няколко месеца едно духовно, образователно, полезно и уютно информационно място в Стара Загора е готово да посрещне читатели и изследователи. С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан е извършен основен ремонт на цялата митрополитска сграда в т.ч. и на Митрополитската библиотека. През 2016 г. с встъпването на новия владика беше създаден Културно-просветен отдел към Старозагорската митрополия. Ръководител на отдела е отец Йордан Карагеоргиев. Помещението на библиотеката е светло и чисто, обзаведено с нови мебели, оборудвано с компютър и интернет.

Дълги години библиотеката не беше обгрижвана, фондът ѝ не беше разкрит и по тези причини не можеше да бъде ползван при необходимост. А можем да си представим какви богатства в буквалния смисъл на тази дума се намират там! Събирана е още в края на XIX и началото на ХХ в., по време на Митрополит Методий – първи старозагорски митрополит от 1896 до кончината си през 1922 г.

Сега библиотеката включва над 11500 библиотечни документа – книги и периодични издания на български и чужди езици. Сред тях и такива с над 100-годишна история. Най-старата книга The Old and New Testaments (Стария и Новия Завет) е от 1799 г., на английски език. Основната част на фонда са богослужебни книги, богословска литература, библии, пълни течения на „Църковен вестник“, списание „Християнка“, Стария и Новия завет от 1900 г. и други. Особено ценни са изданията на Старозагорската света митрополия. Включени са също заглавия на различни езици и от други области на знанието – история, етика, естетика, психология, право, художествена литература.

Библиотекарят дякон Цветан Атанасов е старозагорец. Завършва Богословие във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и магистратура по консултативна психология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“. Преминава езикова и богословска специализация  в Германия – през 2012 г. в  Източноцърковния институт в Регенсбург и през 2013 – 2014 г. в Института „Йохан-Адам Мьолер“ (приемник на Източноцърковния институт) в град Падерборн. Отлично владее немски и ползва руски език.

Засега е предвидено ползване на материали само на място в библиотеката след предварителна уговорка. Чрез използвания библиотечен софтуер се улеснява описанието и търсенето във фонда. Библиотеката има създаден свой профил във Фейсбук и специално място в интернет страницата на Митрополията.

Предстои още много ежедневна работа в библиотеката на Старозагорската митрополия. Трябва да продължи обработката на фонда – пълно инвентиране и сигниране, аналитично описание на книги и периодични издания, съдържащи особено ценна и интересна информация. Част от книгите се нуждаят и от специализирана реставрация. Заедно с това библиотекарят дякон Цветан обработва, дигитализира и описва архива на Митрополията. В него се съхраняват многобройни писма, снимки, документи, поздравителни адреси. Тези проучвания ще бъдат принос към предишни изследвания за историята на Старозагорската митрополия. Припомняме публикацията на проф. д-р Цветана Кьосева „Архив на Старозагорската митрополия във фонда на Националния исторически музей“ в списанието „Архивен преглед“ от 2001 г.

Старозагорската света митрополия се подготвя през 2021 г. да отбележи 150-годишнината от създаването на Старозагорска епархия (1871 г.). Във връзка с това са предвидени поредица от интересни издания и събития. Едно от тях е отварянето на библиотеката (в буквален и преносен смисъл). Подготвят се издания за незрящи. Първото от тях вече е в процес на реализация – Православен молитвеник, молитви към Пресвета Богородица за всеки ден от седмицата, взети от творенията на Нило-Сорския пустинноподвижник Йеросихимонах Нил. Набирането на брайлова машина е поверено на 27-годишната старозагорка Силвия Дойчинова, завършила Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ – София и „Специална педагогика“ в Тракийския университет – Стара Загора. Със съдействието на специалисти от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде издадена „История на Старозагорска епархия“. Изданието ще се базира на тритомния ръкопис, оставен на Митрополията и библиотеката от Недю Александров (1904 – 2000), дългогодишен секретар на Старозагорската митрополия, Почетен гражданин на Стара Загора (1994).

Отварянето на Митрополитската библиотека в Стара Загора е повод да си припомним констатациите на проф. дфн Мария Младенова, изследовател, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), огласени в доклад на научна конференция на Съюза на библиотечните и информационни работници през 2004 г.: „Не зная дали съм права, но често си мисля, че в полето на българското библиотекознание има немалко „неразорани” и неизследвани територии… Друго не по-малко интересно изследователско поле е зараждането, развитието и съвременното състояние на манастирските и църковните библиотеки в България… Няма проучвания и за епархиалните и митрополитски библиотеки, които съществуват и днес.“

Наистина, поле за работа и изследвания има! Необходими са професионален интерес, изследователски дух, много знания, търпение и последователност в действията. На днешните и бъдещи библиотечни специалисти „На добър час“! И бъдете здрави, с благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан!

Снежана Маринова