Мариета Петрова, директор на ХІ ОУ „Николай Лилиев“ Стара Загора: „Пожелавам всички да бъдат победители и да не забравят никога любимото училище, от което са тръгнали!“

Госпожо Петрова, на 26 май 2020 г. се навършват две знаменателни годишнини – 45 години от създаването на Основно училище „Николай Лилиев“ и 135 години от рождението на патрона Ви. Как ще ги отбележите?

За съжаление, ситуацията в която сме поставени всички, в цял свят от коронавируса, промени нашите планове за отбелязване на годишнината. Имахме намерение да направим тържество в двора на училището, по традиция с много различни изяви, но сега минахме изцяло в онлайн среда. Празникът на училището ще отбележим със специално създаден сайт https://sites.google.com/view/11ou/45-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B9 . В него са отразени всички инициативи за 45-годишнината, както и дистанционните изяви на учениците от различни класове за месеца на българското образование. Изказвам огромна благодарност на колегите, които прегърнаха инициативата и сътвориха уникални спомени съвместно с учениците и родителите.

Каним всички бивши и настоящи ученици, техните родители, приятели и партньори да станат част от виртуалният ни празник.

От преди 5 години, по повод 40-годишнината на училището ни провеждаме Национален литературен конкурс на тема „Да завладеем цялата вселена!“ В тази ситуация той отново се проведе онлайн. Получихме творбите, оценени са и на самия ден ще бъдат качени презентации с извадки от отличените творби, както и извадки от тях. Освен това провеждаме конкурс за рисунка „Училище на мечтите“. Те също се бъдат оповестени на 26 май 2020 г. Решихме тази година наградите да бъдат ваучери за книги, защото това провокира докосване до книгата. Колегите продължават да правят виртуални партита в електронна среда. Така деца се чувстват значими, важни, неизолирани, припомняйки си събитията, през които сме преминали заедно.

Хайде да ни върнете при началото, преди 45 години.

Кварталното XI ОУ „Николай Лилиев“ е основано на 15.09.1975 година. Това е първото училище в разрастващия се град на юг от центъра. Учебната 1975/1976 година започва с 586 ученици. На следващия 15 септември учениците са вече 1200. Първият директор е Тотка Вълкова Мухова до 1992г. Последвана е от Емилия Желязкова Караславова до 2012г., удостоена с наградата „Неофит Рилски“. От 2013г. директор съм аз. След нашето училище се създават другите квартални училища – „Паисий Хилендарски“, „Георги Райчев“, „Железник“, тъй като трябва да се отговори на необходимостта на децата да се осигури добра среда за обучение.

През годините ХІ ОУ „Николай Лилиев“ се развива много динамично. През годините се утвърди като институция, която изгражда успешни личности.

Сега колко са учениците Ви?

285 са учениците ни в 13 паралелки с осигурени перфектни условия, пространство, съвременна образователна среда. Максимално се прилагат интерактивните методи на обучение. Ние сме единственото училище в Стара Загора, което работи по програма STEM – която е подчинена на информационни технологии, на нестандартни начини на обучение с интерактивни методи.

XI ОУ „Николай Лилиев“ е училище което се развива изключително динамично. Балансираме между изграждане на модерна и красива среда и внедряването на най-съвременните технологии за обучение. Оборудвани и модернизирани са всички класни стаи и кабинети, учителската стая, коридорите и фоайетата. Разполагаме с голяма компютърна зала, Z-space виртуална лаборатория, два интерактивни кабинета, които осигуряват работата с Envision, Jumpido, Mozaweb и електронно съдържание, интерактивна бяла дъска, два мобилни тъч-дисплея.

Екипът ни е прекрасен, от изключителни професионалисти. Аз съм сравнително външен човек за това училище. До назначаването ми за директор не бях влизала в него, но много креативни, много отворени за новостите са всичките ми колеги.

Госпожо Петрова, с какво Вашето училище се отличава от другите и има претенции за иновативно?

Първо e педагогическият екип. Идеи може да има много, но когато екипът не е отворен, няма кой да ги реализира. Колегите ми повярваха и застанаха зад мене, когато започнахме да внедряваме всички технологични решения. Мога да кажа, че изпреварихме тенденциите, които сега навлизат в образованието. Средата, родителите, децата са също изключително важни. Нашите ученици идват на училище с огромно желание – усмихнати, мотивирани, с настроение.

Визитката ни е : динамиката, развитието, предизвикателствата. Отворени сме към тях винаги.

Нали във Вашето училище работи г-жа Димитринка Костова, която преди години помоли родителите на учениците си, за първия учебен ден вместо традиционните букети паричките за тях да дадат да операция на оченцето на един ученик. И тази нейна постъпка стана регионална и национална практика. Т.е. Вие възпитавате децата и в добротворчество.

Да така е. Освен това осигуряваме среда и за различните деца, които имат специфични образователни потребности. Нашето училище се утвърди като предпочитано място в целия град, защото имаме най-добър екип от специалисти. От 2016 г. те са към екипа на училището ни – логопед, психолог и ресурсен учител.

Със съдействие на Община Стара Загора кандидатствахме по Проект „Красива България“. През 2019 г. беше изпълнен проект за достъпна архитектурна среда, без да се нарушава учебния процес. Изградиха се рампа, асансьор и адаптиран санитарен възел. Т.е. всеки наш ученик получава всичко необходимо. Това е най-важно, защото всъщност, центърът на нашата образователна система е детето.

Предстои Ви прием на първокласници. Вие имате ли предучилищна група?

Не нямаме такава група, но затова пък работим изключително активно с детските градини в квартала No 25 “Ален мак“ и No 4 „Бреза“. Винаги откликват на нашите покани. През миналата година стартирахме „Семейна олимпиада“ – уникален празник и за децата и за родителите им. Мислехме да я провеждаме ежегодно, но COVID-19 ни наруши желанията и намеренията.

Намеренията ни са са приемем 3 паралелки, но това зависи от много неща. Стратегията ни е да не превишаваме 3 паралелки на випуск, за да могат децата да имат достатъчно пространство. Имат отделни класни стаи, отделни стаи за целодневна организация на учебния процес, актова зала за представления, физкултурен салон, в който провеждаме различни инициативи. Много акцентуваме върху физическото възпитание и спорта. Имаме двама изключителни млади колеги, които правят невероятни неща. При нас няма деца, които да не искат да играят физическо възпитание.

Какви други форми на извънкласна дейност са застъпени във Вашето училище?

Провеждат се занимания по интереси по проект ,,Образование за утрешния ден“ –в две групи за дигитални компетентности, по проект „Подкрепа за успех“ – Детско спортна академия и клуб „Краезнание“, финансирани от Оперативна програма ,,Наука и образование за интелигентен растеж“. Имаме дигитална работилница и друга група „Знам и мога“. В клубове по интереси в различни направления – Ателие „Форма, линия и цвят“, клуб „Екология и здраве“, г-жа Костова организира уникален клуб „Любопитко“ с първокласниците, клуб „Скритият свят“.

Правен ли е основен ремонт на 45-годишната сграда?

През 2016г. бе извършен цялостен ремонт на физкултурния салон, благодарение на Община Стара Загора и лично на кмета г-н Живко Тодоров. И защитеният проект по „Красива България“ за достъпна среда на всички деца със СОП. Но като база на училището не е правен основен ремонт. В общи линии се оказва, че фасадите са запазени. Със собствени усилия, с бюджетните ни средства, няма класна стая , която да не е променена. Всеки учител си избира цвета на мебелите, на стените, на щорите и създава индивидуална и неповторима среда.

Госпожо Петрова, представете се, моля, на нашите читатели? Какъв специалист сте?

Завършила съм Софийски университет специалност физика и математика – магистратура и след това – също магистратура по счетоводство и контрол. Това много ми помага в менажирането. Ръководенето на едно училище, освен самия образователен процес, е свързано с много други неспецифични за образованието дейности. Продължавам да преподавам физика. 12 години бях учител по физика в СУ „Иван Вазов“. С колегите сме в перфектни отношения и продължаваме да поддържаме контакти. Носител съм на наградата „Анастасия Тошева“.

Надявам се в скоро време да се видим на живо и да се уверите колко чудесно е нашето училище – с най-добрите и красиви деца и перфектните мотивирани учители.

Какви са пожеланията Ви за днешния празничен ден?

Честитя празника на всички минали, настоящи и бъдещи ученици, на родителите им и на колегите учители, на нашите приятели и партньори. За мене е чест да съм директор на едно училище, изградило си собствен облик и авторитет в Стара Загора и в страната.

Желая от все сърце всички да са живи и здрави! Пожелавам всички да бъдат победители и да не забравят никога любимото училище, от което са тръгнали!

Росица Ранчева