Стара Загора награди най-достойните си дейци и творци на науката, култура и образованието

24-ти май 2020 г. -Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна малко след изгрев слънце с песента на църковните камбани и радостта на всички българи от най-българския празник. В катедралния храм „Св. Николай“ Старозагорският митрополит Киприан отслужи молитва, посветена на Светите братя Кирил и Методий и на Светите Седмочисленици. На службата присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител Гергана Михова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков, Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието, зам.кметът Иванка Сотирова, народни представители и общински съветници, учени, учители, артисти, общественици.

Водени от митрополита и кмета, всички присъстващи в Божия дом, се отправиха към зала „П.Р.Славейков“ на Общината, за да присъстват на церемонията по връчване на ежегодната награда за култура и изкуство и наука и образование „Стара Загора“. Събитието започна с изпълнение на химните „Мила, Родино“ и „Върви, народе, възродени“ от Църковния хор при катедралния храм „Св. Николай“ с диригент Мария Колева.

24 май е най-хубавият български празник, който заслужава да празнуваме на площада, да имаме традиционното шествие, но за съжаление тази година не можем да си го позволим. – Така започна словото си градоначалникът Живко Тодоров.- Но да благодарим на Бог, че сме живи и здрави, че запази града ни, че сме всички заедно и можем да поздравим българските учители и дейци на културата. Хората, които ежедневно се трудят в сферата на образованието. Благодарение на техния неуморен труд и всеотдайност, българските деца се възпитават по правилен начин. Благодарение на тях държавата ни има развитие. Благодарение на тях делото на Кирил и Методий продължава и днес.

Поздравявам Ви и Ви пожелавам да бъдете живи и здрави! И тук в залата и навън има много дейци, които продължават делото на Светите братя Кирил и Методий, които продължават да просвещават българския народ. Искам да им кажа, че значението на делото им е огромно. Макар и многото трудности, които изпитахме в ежедневната си работа, те са изключително важни и ценни хора, защото в основата на всичко стои образованието и културата. Общество без образование, култура и възпитание е без морални устои.

Продължавайте напред! Благодарност към работата Ви! Нека в този ден усетим истинско удовлетворение от това, което имаме, благодарение на Вас!

Честит празник! „- каза Живко Тодоров.

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда бяха предложени : Държавна опера – Стара Загора за абсолютната премиера за България и на Балканите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин и Народно читалище „Родина 1860“ във връзка със 160-та годишнина от основаването му, като родоначалник на музикалната и театрална традиция на Стара Загора и нейното съхранение и развитие.

Наградата „Стара Загора“ получи Народно читалище „Родина-1860“. Тя беше връчена на председателя на читалището Дора Илиева от зам.председателя на Народното събрание Емил Христов. Г-жа Илиева благодари на Община Стара Загора за дългогодишното ползотворно партньорство, на читалищните дейци и творци – ученици в школите и самодейци в художествените състави, на техните ръководители. Тя изрази дълбок поклон пред поколенията старозагорци, привели през десетилетията духовния стожер на града.

С Почетен плакет беше удостоен и колективът на Държавна опера Стара Загора. Зам.директорът Славчо Николов благодари за всичко, с което Стара Загора подкрепя най-големия културен институт в региона. Той специално благодари на Община Стара Загора и изрази увереност за нови бъдещи успехи.

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда бяха номинирани:

Беса Лугичи за ролята й на Инес в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер; Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера Стара Загора; Иван Матев – литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Награда „Стара Загора“ получи Иван Матев литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“. В продължение на 30 години той успя да съхрани и опази книжния фонд на институцията и да възстанови постоянната експозиция на Музей „Литературна Стара Загора“ за нов живот. Наградата беше връчена от кмета Живко Тодоров.

В отговор г-н Матев почете благодарствено есе „С ръка върху премалялото си сърце“:

Почитаеми г-н Кмете на Стара Загора! Скъпи съграждани!

Искрено съм трогнат и пределно благодарен за удостояването ми с духовно високата и социално престижна общинска награда за култура и изкуство за 2020 г., носеща името на моя роден град „Стара Загора“.

И не толкова, че съм я получил лично аз, а по-скоро, че ръководителите и обществеността на града ни са оценили определения ми принос в десетилетната моя научно-изследователска и творческа дейност. С която откривах и представях пред научната и интелектуалната общност, доколкото имах сили, в България, а и в чужбина, духовния и културен принос на българите в европейския цивилизационен модел – в европейския Дух, за който пише Пол Валери в знаменитото си, едноименно евристично есе още през сюблимната 1936 г.

И днес, най-светлият от светлите духовни празници на България -24 май- денят на Светите равноапостоли братя Кирил и Методий, които в същите светли майски дни през 80-те години на отминалото столетие, римският папа Йоан-Павел ІІ провъзгласи, заедно със Св. Бенедикт Нурсийски, за духовни покровители и съпатрони на Европа доказвайки, че нашият мъдър континент отново диша с двата си бели дроба – Изтока и Запада, духовната и морална тежест на акта на старозагорското ми награждаване е още по-голяма и свидна за самия мене.

Към всичко това, естествено, трябва да прибавим и обстоятелството, че през изтеклата, трудна за мене 2019 г. със скромните ми усилия и със специалната помощ на ръководството на Община Стара Загора в лицето на грижовния ни кмет г-н Живко Тодоров, една 30-годишна мечта, по-скоро блян на старозагорци, стана реалност. Възстановена бе духовната гордост на града ни, възкръсна из пепелището на неразумната забрава един от храмовете на българския дух- Музей „Литературна Стара Загора“.

Но, ако трябва да сведем конкретно благодарността си именно към Литературния музей на Стара Загора, то наградата, която днес ми се връчва, аз задължително приемам като исторически и морално споделена с моя покоен предшественик- основателят на Дом „Литературна Стара Загора“, литературният критик Стоян Стаев, който, убеден съм, че сега трансцедентално присъства тук, сред нас…

И така, с ръка върху премалялото си сърце и с нисък поклон към всички Вас, приемам наградата „Стара Загора“ и благославям деня 5 октомври 1948 г., когато по Божи промисъл, съм се появил в този град. За да остана завинаги Ваш съгражданин!“- каза Иван Матев.

Награда „Стара Загора“ получи и Силвия Томова, художествен ръководител на балетния състав на Старозагорската опера, лауреат на международните балетни конкурси в Осака, Париж, Москва и др., член на международни журита, постановчик на балетни заглавия, невероятен ръководител и педагог.

Най-напред искам да честитя на всички най-прекрасния български празник – 24 май, денят на писмеността и културата, празникът, който дава на българина съзнание за род и азбука, каза в благодарствените си слова Силвия Томова.

Благодаря на всички, които ме номинираха за наградата. Чувствам се специална, високо оценена и щастлива. Живея прекрасно в град Стара Загора и мога да остана завинаги тук.

Благодаря на директора на операта Огнян Драганов затова, че ме покани да стана художествен ръководител на балета, затова че успяхме да създадем една изключителна балетна трупа, която вече не е само регионална и национална, а вече със световно име. Благодаря на моя прелестен колектив, на тези изумителни млади и талантливи момчета и момичета, които денонощно са в залата и винаги можете да ги видите на сцената. Те с най-добри чувства живеят и творят в България и искат да останат тук. Благодаря на публиката, за която творим и представяме своите спектакли. Даваме й своята любов и творчество. Благодаря на своите приятели, на старозагорската общественост , но най-вече за това, че ми дадохте възможност да създам нещо, което с годините се изгражда много сложно. А нашият балет е само на три годинки. Т.е. престоят ни още много големи успехи.

Благодаря на прекрасната примабалерина на операта Анелия Димитрова. Трябва да бъдем много горди с нея, защото за толкова кратко време тя постигна световна известност. Честит празник на всички!“- каза Силвия Томова.

Номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и образование“ са Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“; Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“; Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии; Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“; Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“; Доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Наградата „Стара Загора“ получи проф. инж. Жеко Ганев, връчена от кмета Живко Тодоров.

Искам да Ви уверя, че всичко, което е по силите на науката се прави и съвсем скоро време ще има много силна светлина в тунела. Желая Ви успешно и светло бъдеще“- каза проф. Ганев.

С награда „Стара Загора“ беше удостоен и доц.д-р Алексей Стоев“.

За мене е голяма чест да получа тази награда, каза доц. Стоев. – За съжаление не мога да кажа, че съм роден в Стара Загора, но се ожених щастливо в този град. Тук се родиха децата и внуците ми и считам себе си за повече старозагорец от мнозина други съграждани. Защото вложих ум и сърце в своята работа. Надявам се, че аз и колективът, който ръководя от години сме направили изключително много в образованието и науката, за да могат много старозагорци да разберат прелестта на науката и технологиите, да осъзнае особено младата част на нашия град, че има смисъл да посвети живота и дейността си в областта на човешкото знание – научните изследвания, въвеждането на научните технологии и това, което ние наричаме признание.

Благодаря на ръководството на Община Стара Загора, на комисията, която е определила да получа тази награда, на Редколегията на Dolap.bg, която ме номинира. Надявам се, че в близките години, това в което работим – астрономията, слънчевата физика и това, което правим за популяризиране на науката – ще допринесе за повишаване на интереса на младата генерация на Стара Загора“- каза доц. Стоев.

Останалите номинирани получиха плакет и грамота.

По повод 25-годишнината на Тракийски университет, за активното му присъствие в живота на града и за постигнатите отлични резултати, Община Стара Загора връчи Почетен плакет. Отличието връчи областният управител Гергана Микова на ректора на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков.

Особено съм приятно впечатлен, защото не съм очаквал тази награда, каза ректорът. – Убеден съм, че това е най-българският празник, защото той ни дава самочувствие. Моето желание е всеки българин да има самочувствие не само на 24-ти май, а през цялата година.

Преди 25 години се сбъдна мечтата на много старозагорци и се създаде структура, която обединява няколко научни института, някои от които са с над 100 -годишна история, и създават Тракийски университет.

Днес ние виждаме, че тяхната мисия не е била напразна. Днес Тракийски университет е един от лидерите на висшето образование в България. Той е на 5-6 място по рейтинг, по качество на образованието, по бюджет, по брой студенти от 33 държавни висши училища в България.

Аз към ректор на този университет от няколко месеца и усещам подкрепата на общинското ръководство. Усещам подкрепата на централната власт, на цялата общност на Стара Загора. Уверявам Ви, че следващите четири години Тракийски университет ще бъде не само лидер в България, но ще излезе и извън пределите й. Защото имаме невероятен капацитет: Над 650 преподаватели – научни работници, близо 10 000 студенти от 48 държави. Ние имаме посланици на България и Стара Загора по целия свят – от Ямайка до Сингапур от Ирландия до Йордания. И когато нашите студенти завършат и се върнат в страните си, ще говорят за България и за Стара Загора. Благодаря!“

За индивидуална награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ са номинирани ученици, завоювали челни места в национални и международни състезания, конференции и олимпиади: Калоян Цветков ученик от 11 клас на ППМГ „Гео Милев“, Анелия Нейчева – 10 клас СУ „М. Горки“, Джоана Енчева – СУ „М. Горки“, Виктория Димитрова – 11 клас СУ „М. Горки“ и Йоан Михайлов – 4 клас СУ „М. Горки“.

Наградата „Млада Загора“ получи Йоан Михайлов, номиниран от учителя по математика Любомир Любенов и Dolap.bg, спечелил златни медали и диамантен медал от международни олимпиади. Наградата връчи Мария Динева председател на Общински съвет Стара Загора.

Благодаря на всички, които са ми помагали през трудния път към наградата и през изпитанията. Благодаря на хората, които да ме научили на математика, които са подклаждали моята страст към този предмет Посвещавам тази награда на тях“- каза Йоан Михайлов.

Зам.кметът на общината Иванка Сотирова връчи на номинираните ученици плакети и грамоти.

Колективна награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ получи театрална трупа на испански език при СУ „Максим Горки“ . Наградата връчи зам. кметът по култура Милена Желева.

След приключване на церемонията, знамената на България, на Стара Загора и на Европа бяха издигнати на общинския площад от носителите на наградата „Стара Загора“.

Росица Ранчева