Йоан Михайлов, носител на Наградата „Млада Загора“

Чаровният умник Йоан Михайлов получи Наградата „Млада Загора” днес на церемония в Зала „П.Р.Славейков” в Общината. Избран бе единодушно сред няколко много силни кандидатури за индивидуална награда в „Наука и образование” заради изключителните си успехи на наши и международни прояви по математика.

Наградата му бе връчена от Мария Динева, председател на Общински съвет-Стара Загора. В краткото си, но сериозно слово след награждаването Йоан каза, че посвещава наградата си на всички тези, които го учат и вдъхновяват в прекрасната наука математика.

Йоан бе номиниран за наградата от  Любомир Любенов, преподавател по математика, координатор на азиатските състезания по математика в България и от Редколегията на сайта „Dolap.bg”.

Специално за Долап.бг Йоан даде кратко, но съдържателно интервю.

 

Изненадан ли си от тази награда?

Да. Виждал съм и много други таланти, които не са номинирани, но също много упорито се трудят.

На кого посвети наградата, кои са твоите вдъхновители?

На г-жа Драгова, на г-н Любомир Любенов и г-жа Парапанова, това са учителите, които са ме учили. Моите родители и роднини също много са се занимавали с мен, за да достигна до този успех.

Решаваш ли задачи всеки ден?

Като си науча, решавам задачи, да. И ми остава време да карам колело и да играя футбол.

Гледаш ли на футбола като на математическа задача?

Има различни терени, да, и комбинациите са различни.

Забавно ли ти е да учиш онлайн?

Нямаше разлика от преди, също като в училище е, просто не сме седнали един до друг.

През 2019 г.  най-значимото постижение в извънкласната работа по математика в Стара Загора  бе представянето на Йоан Николаев Михайлов, 4 клас, СУ „Максим Горки“, на  олимпиадата по математика във Фукуока – Япония.

Всички очаквахме добро класиране от талантливото дете, но очакванията ни бяха надминати от постижението на Йоан: Той бе удостоен с диамантен медал. Най- добрият от състезателите в 3 клас.

4 диамантени медала, 6 златни, 15 сребърни и 7 бронзови спечели отборът на България на Световните математически финали в японския град Фукуока. Всички 32 българчета се върнаха с отличия. На поредното издание на World Mathematics Invitational те се състезаваха в конкуренция с 1900 ученици от 25 държави.

World Mathematics Invitational се проведе на 16 юли 2019 г. във Фукуока – град в Южна Япония, административен център на префектура Фукуока, на остров Кюшу, на брега на протока Цушима. Състезанието се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас – раздел А, който е съставен от 15 задачи и раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е 40 минути.

 

Постиженията на Йоан от Фукуока не е случайно. Той  беше сребърен медалист през 2018 г. в Сингапур, а през 2019 г. и златен медалист на Тайландската олимпиада по математика.

На проведените наскоро финални състезания „Математически таланти“ , той единствен от Стара Загора е сред класираните шампиони от 12 града.

Тази година Йоан Михайлов постигна максималните 12 точки на първия проведен майсторски клас на Академията по математика в Стара Загора.

Първата сесия на Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора приключи в края на 2019 г.

На 12 януари 2020 г. се проведе преглед на знанията, получени по време на обучението. От участвалите над 100 деца на проверката, 62 формират първите майсторски класове на Академията по математика. 12 от тях са с по 10,11 и 12 точки. Единствен Йоан Михайлов постигна максималните 12 точки.

 

Йоан Михайлов е ученик в СУ”Максим Горки”.