Учителката Стоянка Василева заслужи отличието „Неофит Рилски“

В навечерието на най-светлия празник на духовността и знанието дългогодишната учителка в VІ ОУ „Св. Никола“ Стара Загора беше удостоена с високото отличие на Министерство на образованието и науката – грамота „Неофит Рилски“. Признанието и респектът са за постигнати значими резултати в професионалната дейност и за принос в развитието на българското образование.

В мотивите за номинирането е посочено, че Стоянка Василева е дългогодишен учител и изявен специалист, с доказан принос в своята работа. Проявява новаторство в учебно-възпитателния процес и е инициатор на педагогически практики, допринесли за издигане авторитета на образователната институция и за същественото развитие на учениците.

В условията на обявеното извънредно положение в страната, свързано с разпространението на COVID – 19, г-жа Василева активно участва в осъществяване на обучение от разстояние и подпомага колегите си от випуска. Работи всеотдайно с децата и им осигурява възможност да упражняват и прилагат придобитите знания, да развиват творческо мислене. В процеса на своята педагогическа практика е подготвила много успешно представили се ученици на олимпиади, състезания и инициативи на общинско, областно и национално ниво.

Изброени са имена на десетки нейни възпитаници, участието им в олимпиади, състезания и турнири, спечелени призови места; защитени и реализирани национални и международни проекти: „Да споделяме и учим заедно. Да посадим „семената“ на нашето бъдеще“ по програма „Еразъм+“, в сътрудничество с училища от Испания, Италия и Полша; „Иновациите – гаранции за успеха на всяко дете в бъдещето“ – (осем квалификационни курса) по програма „Еразъм+“; „Утопия. Развиване на уменията за междупредметно преподаване извън класната стая и в групова среда на обучение“, с училища партньори от Великобритания, Белгия, Гърция, Словения, Испания и Университета по приложна наука и специалисти от Департамента за образование и деца от Уелс и пр. и пр.

Г-жа Василева е дългогодишен базов учител с 15-годишна практика като наставник в обучението на студенти от Педагогическия факултет към Тракийския университет – Стара Загора, по специалностите предучилищна и начална училищна педагогика. Нейни стажанти се реализират много успешно след завършване на образованието си и са предпочитани при избор на млади кадри. Всяка година тя споделя своя опит с колеги и студенти в открити уроци по учебните предмети: математика, български език и технологии и предприемачество.

Стоянка Василева участва и в осъществяването на множество благотворителни инициативи и проекти, реализирани в училището: „Знаем ли нашето минало?“, „Коледни празници и обичаи“, „Космос“, „Малките природозащитници“. Доказани са приносът й за популяризиране на образователните ценности и безспорният й авторитет сред учениците, учителите и обществеността.

Това са фактите. Онова, което няма измерение е огромната й любов към учениците, харизматичността и талантът й да повежда децата по нови пътеки, да ги увлича в любознателност, откривателство и трудолюбие, в покоряване на нови хоризонти!

Благодарим ти, учителко любима!

Росица Ранчева