14 представления на открито ще изиграе ДТ „Гео Милев“

От 16 юни 2020 г. на лятната сцена на Лапидариума в Регионален исторически музей Стара Загора, от 21:00 ч. 100-годишният драматичен театър „Гео Милев“ ще представи за почитателите на Мелпомена 14 представления от афиша си. Това съобщи на брифинг директорът Евелин Керанов. Първите три – на 16, 18 и 20 юни са комедията по Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“ с режисьор Йосиф Сърчаджиев. На 23, 25 и 27 юни ще бъде представена другата комедия „Прелестите на изневярата“ от Валентин Красногоров, постановка Христофор Недков. Любителите на българската класическа пиеса ще могат да гледат „Чичовци“ по Иван Вазов, постановка на Бина Харалампиева на 30 юни, 2 и 4 юли; На 7, 9 и 11 юли е ред за „Нощно слънце“ по разкази на Йордан Йовков, постановка на Юри Дачев; Театралният маратон завършва на 14 и 16 юли с прекрасната постановка по разкази на Николай Хайтов „Мерак“ – драматизация и режисура – Надя Асенова.

Директорът съобщи, че ако има публика, която желае да гледа театър под звездите на Стара Загора, след 20 юли ще има още един цикъл от представления.

За онези, които са закупили билети за спектакли преди обявяването на извънредното положение ръководството на театъра предлага три варианта: да се върнат парите; да се презаверят билетите по избор за едно от предлаганите представления; за онези, които все още се страхуват от COVID-19 , има атрактивна опция- да заменят билетите с валчери за представления до края на календарната година, като срещу един билет – получат два.

Спазвайки заповедите на здравния министър, в Лапидариума ще бъдат допускани до 40 зрители. Ще бъде направена дезинфекция на местата, пътеките и сцената. Т.е. ще бъдат изпълнени всички изисквания за недопускане на евентуална зараза.

Според Ивелин Керанов, атмосферата в театъра е спокойна. Няма напуснали или новопостъпили артисти. На цялата трупа заплатите ще бъдат осигурени до 6 месеца след отменяне на извънредното положение т.е. до м. ноември. Въведеното чрезвичайно положение е наложило пълно трансформиране на репертоарната програма. При строги мерки за здравеопазване започва репетиция на маса на пиесата „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков с режисьор Ивалин Димитров. Режисьорът Стефан Делев ще работи пиесата „Осем жени“ от Робер Тома , а Орлин Дяков се постави новата си авторска творба „Уважаема госпожице Марта“. Вероятно ще се наложат и други промени, съобразно здравословния статус в страната.

Директорът се похвали, че 2019 г. е завършила за театъра с респектиращ финансов резултат от 240000 лв. приход при 170 000 за предходната година и над 27 000 души публика.

Росица Ранчева