Онлайн отбелязване на празника на най-голямата мрежа от защитени зони – Натура 2000

Съобщение от „Зелени Балкани“:

Здравейте!
Началото на тази година се оказа необичайна за всички хора, но за природата – не. Целят свят видя как само за няколко месеца при липсва на човешка активност – природата се възобнови навсякъде – намали се замърсяването на въздуха, а животните станаха по-спокойни и заеха по-обширни територии. Ето защо дори и при такава обстановка – ние отбелязваме важните екологични дати.
От иглолистните бореални гори на Финландия до гипсовите степи на Сицилия, от Черноморските дюни до Ламанш във Франция се простира най-голямата екологична мрежа в света – европейската мрежа Натура 2000.
Повече от 1 милион кв. км. съхраняват най-ценните природни места в Европа с амбицията да ги запазят за идните поколения. 26 000 защитени зони или 1/5 от сухоземната територия  попадат в обхвата на Натура 2000. Мрежата е израз на волята на страните-членки  да съхранят своята природа, като неразделна част от високото качество на живот и необходимо условие за устойчиво регионално развитие.
21-ви май е обявен като международен ден на Европейската екологична мрежа Натура 2000 – най-голямата координирана мрежа в света за опазване на природата.
Зелени Балкани канят всички приятели на природозащитната идея – да участват в онлайн кампанията ни за отбелязване на международния ден на Натура 2000 – 21-ви май.
Информационната кампания за Натура 2000 през целия май месец се изпълнява от екипа на Зелени Балкани по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“, като партньори в проекта са Дарик радио, ДневникБг и Хоби тв. Радостни сме да ви съобщим, че кампанията се подкрепя и от Регионална инспекция по околна среда – Пловдив. Очаквайте скоро и техни видеоклипове и снимки, публикувани във фейсбук събитието ни Натура 2000 – предизвикателство 1 https://www.facebook.com/events/573587179959029/?active_tab=discussion и 2 https://www.facebook.com/events/1363605384027939/?active_tab=discussion, а дотогава разгледайте и на участниците ни от WWF България, Асоциация на Парковете в България, СПД „Балкани”, Нели Арабаджиев и Лана Петкова.
Каним всеки да се включи в предизвикателстовото – Натура 2000!
Запишете своето кратко видеопослание за Натура 2000. Направете кратко видео (1–2 минути) със своя телефон или с камерата си. Видеото може да е селфи, или снимано от друг и съвсем импровизирано. Кажете това, което искате да споделите със света. Защо е важна Натура 2000, как сте се борили за да я има, как работите за нея, за някоя защитена зона или друго – по ваш избор. Освен клип, на лично съобщение във ФБ може да споделите и снимки на местообитания или видове, включени в зоните от Натура 2000 (информация за зоните може да намерите тук:http://natura2000.moew.government.bg/Home/Map). Ние ще разпространим и добавим превод на английски език.

За самия празник – на 21-ви май сме подготвили викторина (quiz), в която участниците с най-много правилни отговори – ще спечелят награди 🙂 Допълнителна информация ще Ви изпратим следващите дни и ще публикуваме в събитието.
На 21-ви май ще станат ясни победителите в онлайн викторините, които проведохме миналия месец. Ще публикуваме снимки на участниците с наградите.

Повече информация може да намерите на страницата на проекта:https://greenbalkans.org/natura2000/newhorisons/