Излезе от печат новият брой 9 на „Църковен вестник”

С молитва към чудотворните икони „Св. Богородица – Бачковска“ и „Св. Богородица – Осеновица“, не веднъж помагали на българите във време на изпитания, излиза настоящият бр. 9 на официоза на БПЦ – „Църковен вестник“. Традиционно специална почит към тези светини оказваме в дните на Второ Възкресение и Живоприемни източник. Как протекоха двата празника тази година, четете на стр. 1-2.

Как извънредното положение във връзка с COVID-19 се отрази на църковния живот в отделните поместни православни църкви и в България, където храмовете останаха отворени за миряни? Това се опитахме да проследим за нашите читатели на страниците на „Църковен вестник“ под рубриката „Актуално”. Материала по темата четете на стр. 3.

Основни истини за Светата Евхаристия ще си припомним в рубриката „Катехизис”, където публикуваме материала „Чашата е в ръката на Бога” на богослова Вера Младенова. Темата допълваме на стр. 4-5 в рубриката „Колонка на редактора“, където Александра Карамихалева споделя „Литургийни мисли” за живота ни като постоянна Евхаристия, постоянно благодарене и себепринасяне.

Под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ” този път сме подбрали статията на Ангел Карадаков, посветена на митрополит Максим Пловдивски по повод 170 години от рождението му, която ще откриете на стр. 1-6.

В броя на стр. 2 отразяваме и честванията, макар и скромно отбелязани тази година поради извънредното положение, на 180-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф І и 1155-годишнината от покръстването на България.

По случай Гергьовден под рубриката „Църковно изкуство” публикуваме статията на докторант Николина Александрова „Иконография на св. Георги Победоносец и спецификите в изобразяването на светците войни на Църквата“, на стр. 1-7 и 8.

И този път няма да оставим нашите читатели без пастирски наставления. В рубриката „Пастирско слово” ще прочетете статията на свещеник Ясен Шинев от Варна. Статията е посветена на смисъла на молитвата и ще я откриете под едноименното заглавие на стр. 7.

„Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

За ваши въпроси, коментари и предложения за теми, може да се обърнете на следните адреси: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; e-mail: sinizdat@gmail.com

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева

Броят е достъпен тук: https://new.sliven.net/res/news/323170/CV_BR9_2020.pdf