Зам.кмет на Община Стара Загора Милена Желева:“Нека подкрепим нашите културни институти“

Госпожо Желева, днес е първият ден след обявеното двумесечното извънредно положение в страната заради коронавируса, в който можем да поемем глътка въздух и да говорим за отваряне на вратите на културните институции. Какво се случи през изминалите 60 дни в община Стара Загора в духовната сфера?

Преминахме през много труден и непредвидим урок, от който научихме още много други уроци. Един от тях е, че онлайн пространството не е за пренебрегване. То е част от живота ни и така ще продължи още много дълго. Казвам онлайн пространството защото, тогава когато артистите трябваше да си стоят изолирани у дома и не можеха да радват публиката си от сцените, тогава когато галериите, музеите и библиотеките бяха затворени, тогава хората на духа направиха нещо, което смятам ще даде своя отпечатък не само в областта на културата и образованието, но и в живота като цяло. Тогава те от компютрите, телефоните и лап-топите си успяха да продължат връзката с публиката по един необичаен начин. В интерес на истината през това време съм провела много разговори с директорите на културните институти, с отделни актьори и творци. Липсата на пряка комуникация за тях беше изключително трудно и без съмнение -истинско изпитание.

През това време отдел „Култура“ при Община Стара Загора инициира редица онлайн конкурси, създаде мрежа в социалните мрежи, провокира такава активност и при всички културни институти. Това бяха дълги творчески и провокативни разговори и от Диана Атанасова- началник на отдел „Култура“, и от мене, и от целия екип на отдел „Култура“, за да може да се осъществи тази пряка комуникация между артистите и публиката в необичайна среда. Това даде ново голямо поле за изява. Така преоткрихме хора, които до този момент не съм забелязвала като особено активни. Във времена на трудност, винаги се създават нови възможности и някои хора са много бързо адаптивни към тях. Така открихме нови качества у наши колеги. Видяхме у тях нова творческа енергия. Бих отбелязала Държавна опера Стара Загора, Държавен куклен театър, Къща-музей „Гео Милев“, които бяха особено активни в тази Интернет среда.

За съжаление мисля, че няма скоро да се разминем с коронавируса и наученият урок трябва да продължи през следващите месеци паралелно с отваряне на врати за постановки, изложби, посещения на театри. Т.е. за мене този процес трябва да продължи и да се надгражда и занапред. Това е много важно.

Споделете, моля, и за създадения сайт „Култура и туризъм към Община Стара Загора“, което също е ново, ефективно и атрактивно завоевание.

Социалните мрежи дават възможност за много бърз и пряк контакт, независимо дали е Фейсбук или Ютуб-канал. Ние направихме Ютуб-канал за Община Стара Загора на който се качват предимно видиа. Освен всички пресконференции на кмета и информация за всичко, което се случва в общината, имаме възможност да качваме и разпространяваме чрез други социални мрежи постановки от афиша на Операта, Кукления театър, Драматичния театър, концерти на ансамбъл „Загоре“, изложби в Художествената галерия, представяне на книги и пр. Регионалният исторически музей направи виртуални онлайн разходки на всички експозиционни нива. Така подходи и Художествената галерия. Сайтът се поддържа от колегите от отдел „Култура“.

В началото на тази седмица, Вие, госпожо Желева проведохте среща с директорите на културните инситуции в Общината. Какви решения взехте? Какво да очакваме в най-скоро време?

Разговаряхме преди всичко за безопасността, която трябва да бъде гарантирана, както на артистите и колективите на институциите, така и на посетителите. Т.е. обсъждахме, както чисто материалната страна – дезинфектанти, маски, времето през което трябва да се проветрява и дезинфекцира всеки парапет, стол, санитарни възли, входове и пр. до програмата минимум и максимум за месеците юни и юли 2020 г. Причина за това е, че времето, в което живеем, е много динамично. Дори разговорът, който водим сега, след три дни може да не е актуален. Т.е. толкова бързо се променят ситуациите. Например сега са разрешени на театрите да използват само 30% на откритите пространства, където ще представят продукцията си. След две седмици това може да са 50%. Т.е. трябва да можем да реагираме много бързо на промените, които идват от заповедите на министрите на здравеопазването и на културата, респективно и на кмета на Община Стара Загора. Не е тайна за никого, че репертоарите трябва да бъдат променени. Директорите и ръководствата на културните институти са наясно с това. До 24 май т.г. те трябва да представят своите нови програми и готовност за срещи с публиката. В момента те могат да играят само на открито при строги правила и изисквания, в намален състав по всяка вероятност.

Драматичен театър „Гео Милев“ ще се разположи в Лапидариума на Регионален исторически музей. Операта се насочва към Античния форум „Августа Траяна“. Кукленият театър ще използва лятната си сцена, която беше превърната в детски кът. Разговорите са чисто технически – за оборудването на тези нови сценични пространства, осигуряване на столове и отстояние един от друг на 1.5 м. разстояние.

Всеки ръководител има ангажимент да определи актьорските състави. Особено внимателни следва да бъдат към хора, които са на възраст и имат хронични заболявания и при минимални рискове да започнат работа.

Имам уверенията на директора на операта Огнян Драганов, че от 1-ви юни започват репетиции. Програмата ще стартира около 17 юни. Кукленият театър има готовност да посрещне любимата си публика от малчугани в последната седмица на м. май. ДТ „Гео Милев“ ще разполага с около 40 места за зрители на Лапидариума. Очакванията са първото представление да бъде около 10-15 юни.

Ансамбъл „Загоре“ и Духовият оркестър, които са изцяло общински структури до края на този месец са в годишен отпуск. При тях големият въпрос, който ще дискутираме с ръководителите им, е къде ще репетират, при какви условия и в какъв формат. Министерство на културата все още няма яснота за ансамблите. При всички случаи няма да се допускат репетиции в закрити помещения и струпване на големи групи. При настъпили промени от Националния оперативен щаб ще бъдем много експедитивни и ще реагираме според указанията.

От началото на тази седмица Художествената галерия, Регионален исторически музей и двете библиотеки „Захарий Княжески“ и „Родина“, Къща-музей „Гео Милев“ и Музей „Литературна Стара Загора“ отвориха врати. Всъщност отворено е навсякъде, където има възможност за по-големи пространства. Единствените три обекта, които към момента няма да бъдат отворени са Хилендарският метох, Музей „Градски бит“ и Късноантичната мозайка на ул. „Генерал Столетов“ – поради малките им пространства. Всички останали обекти работят с обичайното си работно време, а билетите са на същите цени.

Това, което трябва да се знае, за да са спокойни посетителите при посещението им в библиотеките, галерията и музей е, че помещенията се дезинфекцират и проветряват. Нека подкрепим нашите културни институти.

За съжаление тази година няма да се радваме на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ и на Джаз форума Стара Загора, които ежегодно се провеждаха през първите дни на м. юни. Каква е съдбата на фолклорния събор „Богородична стъпка“, който става в края на м. август на Старозагорските минерални бани?

Имахме изключително амбициозен план за провеждането на „Богородична стъпка“. С помощта на Христо Иванов, художествен ръководител на ансамбъл „Загоре“ бяхме готови да поканим състави от тракийската част на Балканите – Гърция, Северна Македония и др., за да гостуват на празника ни. Организацията започна в началото на годината, но за съжаление намеренията ни не се осъществиха, дори за съставите от България. Т.е. „Богородична стъпка“ тази година няма да има.

Засега не разговаряме за Фестивала на оперното и балетното изкуство и за Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, които са към края на календарната година. Всичко зависи от епидемиологичната обстановка.

Най-близкият желан и тачен празник е 24-ти май-Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Имате ли вече становище ще се отбележи ли като общоградска проява, как и къде?

Имаме няколко идеи, които обсъждаме заедно с кмета Живко Тодоров и зам.кмета по образованието г-жа Сотирова. Обсъждаме вариант за ритуално вдигане на знамената, пускане на балони пред сградата на Общината, награждаване на носителите на награда „Стара Загора“ в зала „П.Р.Славейков“ или на Лапидариума. Ще го мислим още, за да няма струпване на хора.

Със заповед на кмета е спряно изпълнението на Културния и на Спортния календар за 2020 г.

Искам да призова старозагорци да посещават нашите културни обекти – галериите и музеите, спектаклите на институтите за сценични изкуства. Тяхната безопасност там е гарантирана от здравословна гледна точки. Нека ги посещават, за да можем да подкрепим хората на духа.

Въпросите постави Росица Ранчева