ОКОНЧАТЕЛНО: Учебната година приключва дистанционно и няма да се удължава

Това заяви днес на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев

Учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой клас. Няма нужда от общо удължаване на учебната година. Детските градини обаче остават затворени. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

ОКОНЧАТЕЛНО: Учебната година ще приключи дистанционно

Относно висшите учебни заведения, Вълчев поясни, че те ще вземат сходни мерки, но ще бъдат индивидуално обособени от всеки ВУЗ. Очаква се до дни решенията на ректорите за приключване на семестриалната година, както и за кандидатстудентските изпити да бъдат обявени на страниците на съответните университети. Според Вълчев на места ще бъдат удължени изпитните сесии минимално. Кандидатстудентските кампании ще се проведат през юли.

Учениците ще присъстват в училище индивидуално и при определени условия – за придобиване на професионална компетентност или при затруднение със завършването на учебната година, обясни още Вълчев.

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни 2020 г. и ще започват с час по-късно – в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни на 26 юни.

На 2 и 4 2020 г. юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

„В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно „Железния светилник“ на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че то постигна резултатите си“, обясни Вълчев.

Според образователния министър много от изучавания материал за втората задължителна матура е взет в 11 клас. Само в някои училища това се случва в 12 клас. Поради тази причина изпитът по история и цивилизация няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко, след елементарни частици. От изпита по география и икономика отпадат темите за Северните региони.

Готово ли е българското училище за подновяване на учебния процес?

Изпитите на седмокласниците ще се проведат на 15 юни 2020 г. по БЕЛ и на 17 юни 2020 г. по математика. Те ще започнат в 9 часа. Нито едно от училищата не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, за това той няма да се провежда.

За да се създаде спокойствие и равнопоставеност, в изпита по БЕЛ няма да се включват въпроси за сложните изречения, както и по темите „Бай Ганьо“, „Заточеници“, „Неразделни“,“По жътва“ и „По жицата“. Тези теми обаче ще се изучават. Учебната програма остава в този вид. В изпита по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи, обяви още министър Вълчев.

Отменят изпитите след 4 и 10 клас

За учениците, които са в карантина, ще се създаде възможност за полагане на самостоятелен изпит, след два отрицателни PCR теста. По последни данни техният брой е 14.

Вълчев подчерта, че външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас няма да има.

Dolap.bg