Номинации за Награда „Стара Загора“ – Живка Стойчева

До определения срок 15 април 2020 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2020 година. С нея се удостояват граждани и колективи с високи художествено-творчески постижения в духовния живот , в областта на образованието и науката в Общината. Отличията са в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“.

Редколегията на сайта „Dolap.bg ще публикува последователно, без редакторска намеса, направените предложения.

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда са номинирани:

Държавна опера – Стара Загора за абсолютната премиера за България и на Балканите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин.

Народно читалище „Родина 1860“ във връзка със 160-та годишнина от основаването му, като родоначалник на музикалната и театрална традиция на Стара Загора и нейното съхранение и развитие.

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

Беса Лугичи за ролята й на Инес в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер; Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера Стара Загора; Иван Матев – литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и образование“ са Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“; Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“; Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии; Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“; Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“; Доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Отличията се връчват по повод 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

До

г-н Живко ТОДОРОВ

кмет на Община Стара Загора

Предложение

от Лиляна Ангелова Вълчева

Относно: Присъждане на индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“, 2020 година на Живка Стойчева – старши учител по информатика и ИТ в ППМГ „Гео Милев“, гр. Стара Загора

МОТИВИ:

За трета поредна година номинирам г-жа Живка Стойчева – изявен професионалист с доказан принос и иновативни подходи в учебно-възпитателната работа – старши учител по информатика и ИТ в ППМГ „Гео Милев“, гр. Стара Загора. Мотиви и аргументи, постижения на нейните ученици от предходните години няма да повтарям. Важното е, че има какво да добавя.

За трета поредна година нейни ученици са сред медалистите в Националната олимпиада по информационни технологии (НОИТ). Какво по-значимо и какво по-силно доказателство от това изключително постижение за високото ниво на нейната работата. Именно благодарение на нея и правилния й подход, вдъхновяващите резултати и вече изградените традиции нейните ученици продължават да постигат най-добрите резултати в страната.

Националният кръг на НОИТ 2019 се проведе от 10.05.2019 год. до 12.05.2019 год. в гр. Враца и сред класираните за него бяха три проекта в категория V-VIII клас с ръководител г-жа Стойчева:

1. „Бадминтон“

Богомил Димитров и Борис Божилов, VI клас;

2. „Състезателна математика“

Теодора Добрева и Атанас Вълчев, VII клас;

3. „Следите на славата, трибуна на успехите“

Денислав Николов и Илия Манолчев, VIII клас.

Проектите се отличиха с оригиналност, приложимост, актуалност и авторски подход. Най-малките заслужено спечелиха трето място в направление Мултимедия, а другите два проекта само три точки ги отделиха от призовите места в категорията Уеб сайт. Всички нейни учениците се представиха отлично на теста и постигнаха изключителен резултат в общото класиране в категорията V-VIII клас. Девет са пълните шестици за цялата страна. Четири от тях са за старозагорци. Три са призовите места в категорията и две от тях са за нейните ученици: сребърен медал за Денислав Николов; бронзов медал за Борис Божилов. Изключителна гордост за математическата гимназия и за града ни!!!

Поздравления и пожелания за нови успехи!

Ще си позволя само и кратка статистика:

Седем поредни години… повече от 25 ученици на г-жа Стойчева се класират за национален кръг и получават отлични оценки в Националната олимпиада по информационни технологии.

Три поредни години… нейни ученици печелят призови места в Националния кръг на НОИТ и носят медали – два златни, два сребърни и един бронзов медал.

В заключение отново ще изразя своята увереност, че със същата всеотдайност и ентусиазъм и в бъдеще г-жа Живка Стойчева ще подкрепя и подготвя учениците, които ще продължат да утвърждават престижа на математическата ни гимназия и да прославят града ни.

С уважение: Лиляна Вълчева