29-ти април е Световен ден на имунологията – интервю с доц. д-р Емил Славов

Доц. д-р Емил Славов: „Поздравявам всички колеги с днешния празник Световен ден на имунологията, който от 2005-та година се отбелязва в Европа, а от 2007-ма в целия свят. Желая им много здраве, сили и ентусиазъм, особено сега, в тази напрегната пандемична обстановка, в която имунологичното здраве е от основно значение за едно по-бързо и по-леко преболедуване и опазване от заболяването коронавирусна инфекция.“

Доц. д-р Емил Славов е заместник-ректор по проектната дейност в Тракийски университет, доцент по имунопатология и алергология в катедра „Молекулярна биология, имунология и медицинска генетика“ в Медицински факултет

 Доц. Славов, тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца.  Какво е имунодефицит, какви са последствията от него, симптомите и на какво се дължи?

Доц. д-р Емил Славов: Имунните дефицити са една от трите групи нарушения на нормалната функция на имунната система. Те представляват една огромна група от дефекти, при които се нарушава защитата на организма от инфекции. Основната проява на имунните дефицити е честото боледуване от инфекциозни заболявания, но тъй като дефицитите са много и различни по вид, клиничните прояви и оплакванията на пациентите са изключително разнообразни. Затова основното правило е, че когато човек боледува по-често от еднотипни заболявания е добре да направи консултация със специалист имунолог.

Голяма част от имунните дефицити се дължат на вродени генетични дефекти, които могат да бъдат установени дори в момента на раждането и затова извършването на генетични изследвания непосредствено след раждането биха позволили даден пациент с имунен дефицит да бъде установен още в най-ранната ранна детска възраст.

Как пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация?

 Доц. д-р Емил Славов: Въпросът с анализа и оценката на състоянието на имунната система е от основно значение за поддържане на здравето на всеки един човек, доколкото добре функциониращата имунна система е тази, която осигурява повече здраве и по-малко болест, свързана с различни инфекциозни заболявания като грип, други вирусни инфекции и в настоящата ситуация със заболяване от коронавирус. Проблемът с имунологичните заболявания е, че голяма част от болестите на имунната система се проявяват със симптоми на заболявания, които са обект и на други специалности, но зад тях се крие имунологично нарушение. Това е една от причините имунологичната диагностика в някои случаи да закъснява.

Сложен ли е пътят до достъп до клиничен имунолог с направление?

Доц. д-р Емил Славов: Клиничната имунология е единствената специалност, която е разделена на две основни дейности-диагностична и клиничен преглед. Част от имунологичната диагностика е включена в обема диагностични изследвания, поети за финансиране от Здравната каса – тук проблемът е, че редица колеги се притесняват да назначават тези изследвания по най-различни съображения и затова все още адекватността на извършване на имунологични изследвания е недостатъчна и това забавя поставянето на диагнозата. От друга страна клиничните имунолози могат да консултират и пациенти, като от скоро това е възможно и по договор със Здравна каса.

Какво препоръчвате на хората за силна имунна система?

Доц. д-р Емил Славов: В настоящите дни това е един изключително вълнуващ, всички хора, въпрос заради заразата от коронавирус. За по-добро имунологично здраве на първо място стои борбата със стреса, на второ – пълноценно хранене и почивка и след това прием на витамини и минерали, доколкото може повече набавени по естествен път, чрез храна. Слънцето безспорно е полезно, защото е източник на витамин D – една молекула, за която все повече се натрупват данни, че повлиява нормалното функциониране на имунитета