Проф. Жеко Ганев дари озонаторна система на Клиниката по заразни болести в Стара Загора

Професор инж. Жеко Ганев, електрофизик с доказан практически опит, който е управител на „Елфи-Тех“ ООД – Стара Загора, дари на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” озонаторна система. Инж. Тодор Колаксъзов, представител на „Елфи-Тех“ ООД, включи системата и инструктира персонала за правилната експлоатация.

Благородният жест на дарителя идва в момент на повишено напрежение поради надвисналата опасност от завишаване на случаите на заболяване от новия коронавирус. Много са достъпните в литературата публикации, в които се разяснява благотворното превантивно и оздравително действие на озона върху причинителя на пандемията Covid-19” – каза завеждащият Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора проф. д-р Лилия Пекова. Тя добави, че заради своите удобни размери и преносимост, озонаторът се използва в различни помещения на клиниката, като средство за пречистване на въздуха, в амбулаториите, манипулационните и кабинетите.

След експозиция се усеща приятна миризма, като след напоителен дъжд. Дори само това дава заряд от приятни емоции и ентусиазъм на хората, защото доброто настроение е залог за успех. Първите впечатления на екипа ни са много добри. Относно превантивното действие на озонирането срещу вируси от наша страна все още е рано за по-сериозни наблюдения” – сподели проф. д-р Лилия Пекова. Тя допълни, че озонаторна система на „Елфи-Тех“ безспорно е от полза за медиците от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ “Проф. Стоян Киркович“ – Стара Загора. В тези толкова напрегнати дни на борба с невидимия вирус и дарителския жест и действието на озона ни дават силни, да устоим на заразата, защото от нас зависят много съдби, сподели проф. д-р Пекова.

Озонотерапията е един сравнително нов метод за лечение и профилактика на бактериални и вирусни инфекции, навлизащ все по-успешно в медицинската практика, особено в настоящето време на пандемия от Covid-19. Озонът като алотропна форма на кислорода въздейства върху клетката на живия организъм, като подобрява нейната оксигенация, което има непосредствен ефект върху правилната ѝ функция, здравината на мембраната и устойчивостта към неблагоприятни болестотворни въздействия. По този начин озонът има антивъзпалително, антитоксично и имуномодулиращо действие“, обясни проф. д-р Пекова.

Проф. инж. Жеко Ганев е член на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, където завежда сектор „Иновации”. По предложение на Палатата през 2020 г. той е номиниран за наградата „Стара Загора” в направление „Наука и образование“.

DOLAP.BG