Номинации за Награда „Стара Загора“ – Гено Недялков

До определения срок 15 април 2020 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2020 година. С нея се удостояват граждани и колективи с високи художествено-творчески постижения в духовния живот , в областта на образованието и науката в Общината. Отличията са в две направления – „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“.

Редколегията на сайта „Dolap.bg ще публикува последователно, без редакторска намеса, направените предложения.

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда са номинирани:

Държавна опера – Стара Загора за абсолютната премиера за България и на Балканите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин.

Народно читалище „Родина 1860“ във връзка със 160-та годишнина от основаването му, като родоначалник на музикалната и театрална традиция на Стара Загора и нейното съхранение и развитие.

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

Беса Лугичи за ролята й на Инес в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер; Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера Стара Загора; Иван Матев – литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и образование“ са Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“; Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“; Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии; Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“; Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“; Доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Отличията се връчват по повод 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

До

г-н Живко ТОДОРОВ

кмет на Община Стара Загора

ОТНОСНО: Предложение на Педагогическия съвет на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора за присъждане на награда „Стара Загора“ на Гено Николаев Недялков в направление „Наука и образование.

Мотиви за номинацията на г-н Гено Николаев Недялков

Г-н Гено Недялков е старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов” от 2000 г. Има 22г. педагогически стаж и V професионална квалификационна степен. Завършил е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”и има магистърска степен „ Преводач”с английски език, както и международни сертификати за учителска правоспособност на Кеймбридж и Британски съвет – България.

Той е участвал в успешното организиране и провеждане на международните състезания по английски език Spelling Bee и Kangaroo Global Linguistics на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

През 2016 г. завършва обучителен курс на Mozaik Education в Унгария за образование в интерактивна среда. В часовете по английски език в ОУ „Кирил Христов” г-н Недялков активно използва дигитални инструменти в провеждането на уроците си.

Критерий за неговия висок професионализъм е отличното представяне на негови ученици в националните кръгове на състезанията на Кеймбридж асоциацията през 2017, 2018 и 2019 г.

Г-н Гено Недялков е автор на разкази, стихотворения и есета. Негови произведения са отличени в конкурси на издателствата „Анубис”, „Булвест” и „Клет” през 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 и 2019 г., хумористичния конкурс на изд. „Президент”и националния конкурс „С море в сърцето”.

През 2012г. той спечелва първа награда в националния конкурс за есе „България 2037” на Симеон II и трета награда на националния конкурс „Рада Казалийска” през 2019 г.

Негови разкази, стихове и есета са публикувани в няколко сборника: „ България 2037”, „На шефа с любов”, „Меридианът на нощта”, „Неизбродни вселени”, „Многоточие за бъдеще”, „На границата на мълчанието”, „Стръкче време”, „С море в сърцето”и „Отронени слова”.

През 2020 г. г-н Недялков публикува сборника си с разкази „19 истории” – нов успех в творческата му биография.

Номинирането на г-н Гено Недялков за престижната награда „Стара Загора” е признание за неговия висок професионализъм като учител в ОУ „Кирил Христов”и за безспорния му принос в развитието на българската литература.

Директор Господин Балъкчиев