Примадоната на Старозагорската опера Елена Баръмова:“Надявам се след COVID-19 да остане помъдряването, обичта и почитта към живота“

Елена Баръмова завършва оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров” в София, в класа на Констанца Вачкова. 2001/2002 г. специализира в майсторски клас и изкарва курс Белканто с Гена Димитрова. Случва се тъй, че близо година живее в дома на великата Гена. Продължава обучението си Академия за млади оперни певци “Борис Христов” в Рим, при Мирела Паруто. Носителка е на редица престижни отличия от международни конкурси. 17 години г-жа Баръмова е солистка на Държавна опера Стара Загора.

Репертоарът на певицата включва главните сопранови партии в оперите: “Турандот”, “Момичето от Златния Запад”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, “Селска чест”, “Аида”, “Дон Карлос”, “Бал с маски”, “Трубадур”, “Макбет”, “Ернани”, “Набуко”, “Норма”, “Дон Жуан” и “Така правят всички”. Гастролирала е многократно в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет. „Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация“ – пише за нея световната преса.

Здравейте, Елена, как я карате повече от 40 дни в коронавирусна изолация?

Както всички хора така и аз и семейството ми сме затворени в къщи и спазваме препоръките и забраните,които да ни предпазят от тази опасна болест. Успяхме да се съберем в Сливен при майка ми, където сме вече месец. Тук празнувахме Великден, но спазихме препоръките и за първи път ( както повечето българи) не отидохме на църква.

Сега отделям повече време за детето си ,защото с електронното обучение за родителите задачите са повече. Справяме се успешно и много съм доволна , че измислиха този много удобен и съвременен вариант на обучение в такава ситуация, за да могат децата да завършат учебната година навреме без пропуски. Открихме много нови възможности за обогатяване на знанията и за по- бърза подготовка на уроците , домашните и тестовете чрез „Уча се“ , уроците по БНТ 2 и др. платформи и методи подбрани за различните класове. Почти ежедневно правим с детето ми упражнения (и такива,които предлагат на децата по БНТ 2) и танцуваме Зумба( ОТ ЮТЮБ ),за да не се отпускаме и за настроение.

Аз правя някои дихателни упражнения за диафрагмата и преговарям нотите и текста на „Бал с маски“,защото се надявам,че скоро ще се върнем в репетиционните зали в Операта, където бяхме до последно, преди да обявят извънредното положение. Много ми липсват работата и колегите!Тъкмо бяхме в разгара на репетициите, когато се случи всичко това! Много е страшно и абсурдно…нелепо и несправедливо…

В същото време си мисля,че се случи,защото трябва да получим някои уроци- като хора , като човеци, като обитатели на Земята…Природата сега си почива от нас, от нашите безмерни своеволия в посока на унищожението й (и на нашето собствено унищожение) със замърсяващите я производства и автомобили …Въздухът е по- чист…

Какво, според Вас се промени в поведението на повечето хора?

Мисля,че хората се замислиха повече за своите ценности и за живота, обърнаха мислите си повече към духовното, към Бог !Сега имаме повече време един за друг в къщи…И мислим повече за близките си, които са далеч, с надеждата да са живи и здрави и Бог да ги предпази от тази съвременна чума !

Оптимистично ли сте настроена, въпреки ежечасните съобщения за ужасните последствия по света от COVID-19?

Искрено се надявам всичко това да премине по – скоро и да остави далечен спомен за себе си! Надявам се да се завърнем на сцените на творческите храмове и да продължим да работим!Надявам се хората да се завърнат в предишният си начин на живот, който им носи увереност и спокойствие за утрешния ден. Да остане единствената промяна на помъдряването, обичта и почитта към живота и желанието и стремежа да бъдем по-добри и съпричастни един към друг!

Какво искате да кажете на старозагорската публика, която високо Ви цени и обича?

Обичам Стара Загора и хората от този прекрасен град, където живея и работя в Операта от 2003г. Обичам публиката, която уважава и цени нашата работа и ни подкрепя!

Уважавам колегите си , целия творчески екип, всеки работещ човек в тази сграда – от портиера до директора. Винаги през годините съм вярвала,че никой случайно не е там . Операта и изобщо всяка институция е жив организъм със своите функциониращи системи, които са зависими една от друга и затова трябва да има уважение, зачитане и творческа зелена светлина за всеки!

Бъдете здрави и Бог да бъде с всички ни!!!

Въпросите постави Росица Ранчева