Номинации за Награда „Стара Загора“ – Силвия Томова

До определения срок 15 април 2020 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2020 година. С нея се удостояват граждани и колективи с високи художествено-творчески постижения в духовния живот , в областта на образованието и науката в Общината. Отличията са в две направления – „Наука и

образование“ и „Култура и изкуство“.

Редколегията на сайта „Dolap.bg ще публикува последователно, без редакторска намеса, направените предложения.

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда са номинирани:

Държавна опера – Стара Загора за абсолютната премиера за България и на Балканите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин.

Народно читалище „Родина 1860“ във връзка със 160-та годишнина от основаването му, като родоначалник на музикалната и театрална традиция на Стара Загора и нейното съхранение и развитие.

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

Беса Лугичи за ролята й на Инес в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер; Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера Стара Загора; Иван Матев – литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и образование“ са Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“; Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“; Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии; Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“; Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“; Доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Отличията се връчват по повод 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

На вниманието на:

Г-н Живко Тодоров

Кмет на Община Стара Загора

Относно: Номинация за Награда „Стара Загора” в раздел „Култура и изкуство” – индивидуална, на Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора за личния й принос за изключителните постижения на балета под нейно ръководство, за иновативния и дух и висок професионализъм, за поставените за първи път на сцената на Старозагорската опера редица балетни заглавия и във връзка с отбелязването на 70 години професионален балет в Стара Загора

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТОДОРОВ,

Изключителна чест за всички нас от колектива на Държавна опера-Стара Загора е да номинираме художествения ръководител на балетната трупа Силвия Томова за тазгодишен носител на престижната награда „Стара Загора”.

Силвия Томова не само е творец със силен заряд, ръководител с размах, тя е създател и съзидател. От 17 души през 2016 г. състав балетът на Държавна опера-Стара Загора вече наброява повече от 50 души – международна, млада, жизнена, с огромен потенциал и талант трупа. И това се дължи единствено и само на безспорните качества като ръководител и вдъхновител на Силвия Томова.

От пристигането си в Стара Загора през 2016 г. тя даде заявка, че е творец с визия и безгранични хоризонти. Още първата постановка на балетната трупа по нейна покана срещна младите творци с именития хореограф Флавио Бенати и така се роди спектакъла „Делвата”.

За първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора оживяха заглавия като „Делвата”, „Фантастичното дюкянче”, „Лебедово езеро”, „Гето” и много други. Редом с балетната класика, Силвия Томова развива и модерния балет, работи с хореографи с национален и международен престиж.

Постановки на балетната ни трупа бяха представени на сцената на Софийска опера и балет, Зала 1 на НДК, в Националния музикален театър, няколко години подред и на сцената на Фестивал на изкуствата в Свети Влас.

На сцената на Държавна опера-Стара Загора по покана на Силвия Томова гостуваха солистите от Мариински Театър, Санкт Петербург – Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин, солистите на Щаатс опер, Берлин – Мариан Валтер и Яна Саленко, премиер солистът на Виенската опера Денис Черевичко и др.

По нейна лична покана почетният гражданин на Стара Загора, примабалерината Снежана Дескова постави приказния балет „Шопениана”.

Силвия Томова е откривател на звезди – на звездата на Старозагорския балет примабалерината Анелия Димитрова. Тя вдъхновява и дава възможност на много млади артисти от трупата да покажат своята индивидуалност и качества.

Всичко това ни мотивира силно да предложим номинацията на Силвия Томова за награда „Стара Загора” в особено важната 2020 г., в която с редица спектакли и събития отбелязваме 70 години професионален балет в Стара Загора. Убедени сме, че времето на ръководството на Силвия Томова е едно от най-силните и запомнящи се в историята на балета в Стара Загора.

Защото Силвия Томова не само създаде балетна трупа, тя създаде и балетна публика в Стара Загора. На спектаклите е радост и щастие да се виждат в залата много млади семейства със своите деца, които идват специално за постановките на балета.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТОДОРОВ,

Номинираме Силвия Томова за носител на наградата „Стара Загора” – индивидуална в раздел „Култура и изкуство” и сме убедени, че тя ще е най-достойният и притежател.

С уважение:

Огнян Драганов

Директор на Държавна опера-Стара Загора

СИЛВИЯ ТОМОВА e възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Емблематични са нейните изпълнения в ролите на Одета – Одилия от “Лебедово езеро”, Мирта от “Жизел”, Маргарита Готие от “Дамата с камелиите”, Демна от “Огненият танцьор”, Елина от “Козият рог”, Есмералда от “Парижката Света Богородица”, Поли от “Бумеранг” и др.

Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова.

От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, Нов Български университет. Нейни ученици са едни от най-изявените български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена. От 2003 до 2007 година е Художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е Изпълнителен директор на Българска балетна асоциация. Като изпълнителен директор на Българската балетна асоциация Силвия Томова инициира различни проекти, свързани с подпомагане на Националния балет, поощряване на международно сътрудничество и представяне на млади артисти и дебютни продукции на млади хореографи, композитори и художници. През периода 2009 – 2010 година е Художествен ръководител на Балета на Пловдивската опера. През последните години е предпочитан гост-репетитор и хореограф, журира престижни танцови конкурси в Италия. Нейни авторски хореографии са високо оценени от публиката и критиката – Силвия Томова е автор и хореограф на балетните спектакли „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” /2014/, балетните платна в спектакъла на операта „Кармен” /2014/, музикално-танцовият „Реквием” на Моцарт /ММФ „Моцартови празници” – 2015/, балетния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета” /премиера декември 2015/, „Танц при изгрев слънце“ /световна премиера 2019/, танцовият спектакъл за деца „Ян Бибиян“ /2020/ и др. През периода септември-октомври 2016 поставя балета „Жизел“ в Прищина, Косово, където често е гост-хореограф.

От септември 2013 до октомври 2016 година ръководи балетната трупа на Държавна опера-Русе, а от ноември 2016 е художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора. През 2017 година е удостоена със специалната награда на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за изключителен принос за развитието на балетното изкуство и културата на Стара Загора. През ноември 2017 получава награда за цялостен принос към световното танцово изкуство като балерина, хореограф и педагог, артистичен директор на международна балетна трупа от Фондация „FINI DANCE”- Ню Йорк – организатор на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017. През 2018 година е удостоена с почетен знак „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Балетът в Стара Загора

Историята на балета на Старозагорската опера започва още със създаването на най-стария  извънстоличен оперен театър през 1925 година. За рождена година на балета се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“. В продължение на 70 години Балетът в Стара Загора преминава през своите върхове и спадове, за да преживее своето възраждане през последните години.

Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града. За целта учителят в Девическата гимназия Йосиф Стоилов подготвя осем ученички от девическото педагогическо училище. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта „Биляна” от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в „Продадена невеста”, „Риголето”, „Кармен”. Първият самостоятелен балетен спектакъл „Куклената фея” от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и „Копелия” (1951). В периода 1952-1955 г. Асен Манолов поставя „Бахчисарайски фонтан”, „Съперници”, „Покана за танц” и „Болеро”. Малко по-късно Теодорина Стойчева реализира балета „Кърджалии” от Иван Димов. С назначаването на Неделчо Изов за постоянен балетмайстор и увеличаването на броя на трупата за нуждите на новата модерна сграда на Операта (1971 г.) стават възможни реализациите на по-мащабни класически заглавия – „Копелия” (1971) с постановчик Димитър Ценов, „Бахчисарайски фонтан” от Борис Асафиев (1972) – дипломна работа на една от най-ярките фигури на съвременната хореографияв България Маргарита Арнаудова, поставила още „Абраксас” (1975), „Сътворението на света” (1974), „Пепеляшка” и „Жар птица” (1979), триптиха „Нощта срешу Еньовден”, „Равноденствие” и „Нощ на голия връх” (1983). Сред гостуващите хореографи се откроява грузинския артист и балетмайстор Вахтанг Чабукиани, поставил „Лауренсия” (1976) и „Дон Кихот” (1984). Ръководителят на балета на Берлинската телевизия Герхард Петцолд насочва репертоара и в посока на танцовата джаз-техника. Под негово ръководство се реализират три балетни миниатюри: „Рапсодия в синьо”, „Болеро” и „Моряци на брега” (1987). С балетната трупа работи и Игор Чернишов от Оперния театър в Куйбишев (дн. Самара), поставил балета „Ангара” (1987) от съвременния руски композитор Андрей Ешлай и по либрето на Юрий Григорович. След 1991 г., заради опожарената оперна сграда възможностите за развитие на балетната трупа са силно ограничени. Пенка Филипова (1996 – 2003) насочва репертоара към съвременните музикални стилове. Предпочитанията са към свободна пластика. Алида Бонева (2003 – 2016) попълва балетната трупа с млади изпълнители от балетните школи в града и от сформирания балетен клас в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Хр. Морфова”. През този период се открояват постановките „Чудният свят на Шехеразада” (2004), „Болеро” (2006), „Пепеляшка” (2016) и адаптация по „Лешникотрошачката” (2009) с гост-постановчик Боряна Сечанова.

С привличането на Силвия Томова за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико. Всяка следваща постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика. Репертоарът е обогатен със заглавия от различни танцови и музикални стилове „Делвата” (2016), „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината”, „Лебедово езеро”, „Снежанка и седемте джуджета” (2017); „Зимна балетна приказка”, „Фантастичното дюкянче”, „Нестинарка” и „Дон Кихот” (2018/2019), „Лешникотрошачката“, „Гето“, съвременните танцови спектакли „Танц при изгрев слънце“, „Лотос“, „Следващият“, „Антигона“ (2019). На 5 декември се състоя премиерата на балета „Шопениана“ по хореографията на Михаил Фокин. Не по-малко впечатляващи са изявите на Балета в оперните и оперетни спектакли и мюзикли със специално подготвени хореографски номера и балетни платна, каквито не всеки оперен театър може да си позволи. Важно е да се отбележи ярката танцова хореография на Силвия Томова с участието на цялата балетна трупа в  спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, както и в неоромантичната опера „Сиси-душата на императрицата“ по хореография на Йоана Влагули. Именити световни хореографи бяха привлечени да работят с Балета на Старозагорската опера, сред които се открояват Флавио Бенати, който постави „Делвата“, Алба Буонанди /“Фантастичното дюкянче“/, Марио Пиаца /“Гето“/, Аршак Галумян /“Дон Кихот“/, Константин Уралски /“Лешникотрошачката“/ и др. Големият руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов поставя балета „Спящата красавица“, чиято премиера предстои през месец юни. Звезди от световния балетен афиш гостуват в спектакли на старозагорската балетна трупа – солистите на Мариинския театър Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин в „Лебедово езеро“ /ФОБИ 2017/, солистите на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян и Красина Павлова гостуваха в Балетната гала по повод Международния ден на танца /2017/. На 15 октомври балетният сезон 2019/2020 бе открит със спектакъла на балета „Лебедово езеро“ с участието на звездата на балета на Виенската Щатсопер Денис Черевичко. На 17 декември 2019 звездните солисти Яна Саленко и Мариан Валтер /Щатсбалет-Берлин/ се представиха в главните роли в спектакъла на балета „Дон Кихот“ на сцената на зала 1 на НДК.