Номинации за Наградата „Стара Загора“ – Беса Лугичи

До определения срок 15 април 2020 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2020 година. С нея се удостояват граждани и колективи с високи художествено-творчески постижения в духовния живот , в областта на образованието и науката в Общината. Отличията са в две направления – „Наука и

образование“ и „Култура и изкуство“.

Редколегията на сайта „Dolap.bg ще публикува последователно, без редакторска намеса, направените предложения.

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда са номинирани:

Държавна опера – Стара Загора за абсолютната премиера за България и на Балканите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин.

Народно читалище „Родина 1860“ във връзка със 160-та годишнина от основаването му, като родоначалник на музикалната и театрална традиция на Стара Загора и нейното съхранение и развитие.

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

Беса Лугичи за ролята й на Инес в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер; Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера Стара Загора; Иван Матев – литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и образование“ са Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“; Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“; Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии; Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“; Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“; Доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Отличията се връчват по повод 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

ДО

Живко Тодоров

Кмет на Община Стара Загора

УВАЖАЕМИ Г-Н  КМЕТ,

Едно от най-ярките имена на Старозагорската опера през последните години е Беса Лугичи. Тя е трайно свързана с България и Стара Загора. Учила е пеене и израснала като певец и артист при именитата наша певица Христина Ангелакова.

На сцената на Държавна опера-Стара Загора дебютира в „Лучия ди Ламермур“ през 2015 г. и показва, че нашият театър разполала с много добра и надеждна певица, която тя потвърди още като Виолета в „Травиата“, Мими в „Бохеми“ и в „Африканката“ от Дж.Майербер. Тя участва в продукции на Държавна опера-Стара Загора във Фестивала в Правец, във Видин, София, Бургас.

Само за броени дни от месеците ноември и декември миналата година Беса Лугичи се изяви блестящо в 2 спектакъла и 1 концерт – в „Африканката“ от Дж.Майербер, в „Таис“ от Масне /постановка на Опера Балтик-Полша/ и в Концерт в чест на юбилея на Маестра Стефка Минева. В тези свои участия Беса Лугичи демонстрира артистизъм и певчески блясък с пълна сила. За всички артисти и техническия екип на Държавна опера-Стара Загора е удоволствие да работят с артиста и човека Беса Лугичи, която е изключително подготвена винаги, отговорна, целеустремена, висок професионалист и прекрасен човек.

Тази година Беса Лугичи гастролира и в Софийска филхармония в „Реквием“ на Моцарт и „Девета симфония“ на Бетовен.

На Беса Лугичи е поверена и главната роля в предстоящата премиера през м.ноември на „Фауст“ от Гуно, с която ще се открие Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора.

БЕСА ЛУГИЧИ се дипломира през 2008 г. в Университета в Прищина, Косово – Факултет Оперно изкуство при проф. Ахмет Дергути и през 2010 г. защитава магистърска степен по оперно пеене в Македония при проф. д-р. Мария Муратовска. В момента, Беса е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония.

През периода 2003-2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация “Арс Косова “, както и наградата за „най-добра интерпретация на творби от албански композитори“.

През 2009 г. печели първа награда в Международния конкурс „Jorgjia Truja „, а също и тримесечна специализация в Италия. Спечеленият конкурс й дава възможност да се срещне и да работи със световно признати оперни певци и диригенти. През 2009 г. Беса Лугичи е финалист в международния конкурс „Marie Kraja“ .

През 2010 г. участва в изпълнението на „Меса” от Цезар Франк в Австрия и Италия.

През 2011 г. прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Лиу от операта „Турандот“ от Пучини в Националната опера в Тирана, Албания. През 2013 г. дебютира ролята на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт отново на същата сцена.

Младата певица участва в много концерти и гостува многократно на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и различни страни от Източна Европа.

През октомври 2013 година Беса Лугичи печели Голямата награда „Елена Николай” на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Панагюрище 2013.

Предлагам номинацията на Беса Лугичи за Награда „Стара Загора“ – индивидуална за ролята й  в оперния шедьовър „Африканката“ от Дж.Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и за цялостното й представяне в програмата на 50-тия Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Беса Лугичи заслужава специално внимание и отношение като млада оперна звезда, която прави забележителни роли в репертоара на предпочитания й театър – Държавна опера-Стара Загора. Смятам, че постиженията й са достойни да бъде отличена и почетена от общността на Стара Загора.

С уважение

Д-р Валентин Петров

Редакционен екип на www.dolap.bg