Божествената примабалерина Анелия Димитрова:“СOVID-19 ни учи на търпение и да ценим близките си“

Казват, че всяка балерина, дори само ден да не репетира, веднага самата тя усеща дискомфорт. Ако два дни не репетира- разбира партньорът й, ако три дни не репетира – разбира публиката. Повече от 40 дни балетната зала на Държавна опера Стара Загора е със затворени врати. Как ли примабалерината поддържа форма в денонощията на изолация? За какво копнее? За какво са притесненията ни? Ето отговорите на Анелия Димитрова:

Повече от 40 дни много опасният вирус COVID-19 Ви изолира в дома Ви, както и всички българи и целия свят. Как я карате? С какво се занимавате? Какво първо ще направите, когато падне извънредното положение?

– Ще отида в балетната зала.

Как оценявате духовния климат на нацията ни по време на COVID-19? За какво са опасенията Ви?

-„Божието царство е вътре в нас“

Великденските празници показаха, че хората вярват в това и почетоха от домовете си Възкресение Христово. Вярата и надеждата крепят човека, а сега имаме особено голяма нужда от тях.

Забелязвате ли нови, добродетели, които избухнаха у българина?

-Мисля, че тези които носят добрина в сърцето си, са станали още по-добри и състрадателни. И обратното. Човешките качества и недостатъци се изразяват най-силно в некомфортни и стресови ситуации.

Как коментирате писаното в социалните мрежи?

-Не съм от хората, които пишат и коментират в социалните мрежи. На мнение съм, че това не променя нечие мнение, или събития. Би било хубаво ако е така, но не е.

На какво ни учи коронавирусът?

-На търпение и да ценим близките си.

Как мислите ще се промени светът ни след пандемията?

-За съжаление ще бъде много трудно да се изплува от последвалата криза. Но смятам, че светът след време, не зная колко, ще се върне към нормалното си темпо.

Коронавирусът как провокира творчеството у Вас?

-О, за първи път от години имам време за рисуване. Едно отдавна изоставено хоби, поради липсата на време. Както когато танцувам, докато рисувам времето лети. А сега имам изобилие от него.

Как поддържате форма?

-Не оставям и ден, в който да не съм направила редовният си тренинг, балетен екзерсиз (импровизиран в кухнята разбира се). Имам компания и за спортни тренировки, в лицето на моята половинка, което прави поддържането на форма още по-приятно.

Какво е пожеланието Ви към старозагорци?

-Пожелавам да не падаме духом, да се съхраним емоционално и да бъдем здрави разбира се.

Въпросите постави Росица Ранчева