Представяме Ви предложенията за присъждане на колективната и индивидуална награда „Стара Загора“ за 2020 г.

До определения срок 15 април 2020 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ за 2020 година. С нея се удостояват граждани и колективи с високи художествено-творчески постижения в духовния живот , в областта на образованието и науката в Общината. Отличията са в две направления – „Наука и

образование“ и „Култура и изкуство“.

Редколегията на сайта „Dolap.bg ще публикува последователно, без редакторска намеса, направените предложения.

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда са номинирани:

Държавна опера – Стара Загора за абсолютната премиера за България и на Балканите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин.

Народно читалище „Родина 1860“ във връзка със 160-та годишнина от основаването му, като родоначалник на музикалната и театрална традиция на Стара Загора и нейното съхранение и развитие.

В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда са номинирани:

Беса Лугичи за ролята й на Инес в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер; Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера Стара Загора; Иван Матев – литературен историк и критик, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и

образование“ са Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“; Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“; Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии; Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“; Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“; Доц. д-р Алексей Стоев, директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Отличията се връчват по повод 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На вниманието на

Г-н Живко Тодоров

Кмет на Община Стара Загора

Относно: Номинация за Награда „Стара Загора” – колективна, в раздел „Изкуство” за колектива, реализирал спектаклите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТОДОРОВ,

На 22 ноември и 13 декември 2019 г. на сцената на Държавна опера-Стара Загора бяха представени двата спектакъла на операта „Африканката” от Джакомо Майербер. Това е първата реализация на заглавието в България и на Балканите, което е огромна чест за града ни. За да постави заглавието, в Стара Загора работи оперен режисьор от световните сцени, с респектираща биография зад гърба си и изключителни проекти занапред – това е българската режисьорка Вера Немирова, определяна от европейската критика като най-успялата жена-режисьор в съвременния оперен свят.

Не закъсняха и въодушевените отзиви от премиерния спектакъл, изпълнени със суперлативи. Авторитетното германско издание DAS OPERNGLAS отрази събитието в първия си януарски брой за 2020 и даде висока оценка за спектакъла и тенденциите през последните години в развитието и перспективите на Старозагорската опера. „Африканката е несъмнен успех за операта в Стара Загора, постановка, която оставя трайни спомени и която трябва да се съпреживее лично“ /Юлиан Куюмджиев, сп. „Музикални хоризонти“, бр. 10 2019/. „Африканката“ – щедър подарък от Дойче Опер-Берлин, се прие възторжено и приповдигнато още с отварянето на завесата. Спектакъл, който поразява освен с красотата на музиката на великия майстор Джакомо Майербер, с впечатляващите солистични състави, хор и оркестър, но и с неповторимия режисьорски почерк на световно признатата Вера Немирова, който „грабва“ вниманието, ангажира, мотивира и вдъхновява до последната картина в нейната естетска и силно въздействаща продукция.

Т. нар. «голяма опера» – утвърдила се на сцената на френския музикален театър през 20-40-те години на 19 век, достига своя своеобразен връх в творчеството на Майербер. В основата на проекта е режисьорката Вера Немирова – с успешни ангажименти в най-реномираните европейски оперни театри. Самата тя реализира постановка на “Африканката” на сцената на Дойче опер – Берлин през 2015 г. Сюжетът на операта обхваща пътешествията на португалския изследовател и културните сблъсъци. Васко да Гама е изправен пред труден личен избор: Инес в Португалия и Селика, индийска принцеса. Селика е единствената фигура, която не е враждебна или изпълнена с предразсъдъци към хора от различни страни и религии и става жертва на несподелената си любов към Васко. Постановката на Вера Немирова търси съвременни проекции в сюжета, особено по отношение на религиозния фанатизъм. Декорът на Йенс Килиан разчита предимно на декоративни платна и кръгла карта, показваща зоните на пътешествията на Васко да Гама.

За създаването на спектакъла на операта „Африканката” по БНТ2 бе излъчен документалния филм „Една АФРИКАНКА в Стара Загора” https://www.youtube.com/watch?v=Khl9jRjZFkI с автори известната журналистка от БНТ Миглена Стойчева, оператор Милен Ботев.

След премиерата в Стара Загора, възхитителният спектакъл на Вера Немирова ще гостува в София в пълния си блясък на сцената на НДК на 6 октомври, пресъздаден от великолепните изпълнители на главните роли Ивайло Михайлов /в ролята на Васко да Гама/, Даниела Дякова /Селика/, Беса Лугичи /Инес/. Ще участват още Ивайло Джуров, Крум Гълъбов, Делян Славов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Тереза Бракалова, Костадин Якшев, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

Категорично е мнението на меломаните, на познавачите на националните и европейски оперни сцени, че подобно събитие не е имало. Макар, че повече от три часа продължава музикалното произведение, с два антракта, времето мина като миг. Магията беше всеобхватна, вълнуваща, въздействаща и многопосочна. Най-напред – много, много красива музика. Прекрасни арии, дуети, терцети, хорови изпълнения. Под диригентската палка на маестро Кринчев, хорът и оркестърът бяха в завидна форма. Букет от солисти, може би най-добрите в момента у нас и в Европа. Всички те, до един показаха огромен набор от качества: стабилен регистър, много пеене, драматизъм в изпълнението, артистизъм, концентрация, партньорство и пр. и пр. Чрез тях Вера Немирова разказа приказка за силата на любовта, за жертвоготовността на две силни влюбени жени, да спасят любимия мъж, за човека, чиято мисия е откривателството на светове и светлина, за дълга и вярата, за битката между новото и старото, за подлостта и измамата…Всичко има в това оперно заглавие, което пренесено 150 години след създаването му от Майербер, има своите еквиваленти и днес в политиката, в парламента, емигрантите и бедстващите, сватбите и разгулния живот, човешките ценности и превратностите на съдбата.

Африканката“ е заредена с невероятна енергия, емоция и драматургия. Вера Немирова е изпипала и най-малкия детайл и го е възложила на цялата трупа, която беше възхитителна в интерпретиране на този шедьовър на оперното изкуство.

Да не пропусна да спомена модерната, много функционална сценография и прожекциите, които ни „качиха“ на кораба с белите платна и заплавахме в океана, следихме морските карти, участвахме в бурите, „гласувахме“ в парламента на Португалия (ах, колко много прилича на нашенския), наслаждавахме се на разцъфналото дърво на смъртта, от чиито аромат настъпва вечен сън…

По време на спектакъла изпълнението на ариите беше съпроводено с бурни аплодисменти, а след финалните акорди настана взрив от аплаузи, скандиране и овации“

Росица Ранчева www.dolap.bg

УВАЖАЕМИ Г-Н ТОДОРОВ,

Творческият колектив, сътворил спектакъла-събитие за България и региона – операта „Африканката” от Джакомо Майербер на Държавна опера-Стара Загора, заслужава да бъде отличен с престижната Награда „Стара Загора” – колективна, в раздел „Изкуство” – за постигнатите изключителни резултати в артистичните търсения, за приноса в развитието на оперното дело у нас и на Балканите, за постигнатото успешно сътрудничество с един от най-авторитетните европейски оперни театри Дойче опер-Берлин, предоставил за постановката на българска сцена над 700 сценични костюма и декор с хидравлика, на стойност около 500 000 евро.

Ето и имената на творческия състав, реализирал двата спектакъла на „Африканката” на сцената на Държавна опера-Стара Загора:

Диригент: Ивайло Кринчев

Режисьор: Вера Немирова

Сценография: Йенс Килиан

Декори и костюми: Мари-Терез Йосен

Пластика: Силвия Томова

Драматург: Соня Немирова

Концертмайстор Емил Шейтанов

Асистент диригент Виктор Крумов

Помощник режисьори Пенка Александрова, Боряна Петрова

Корепетитори Светлана Денева, Мануела Манолова, Деница Петрова, Ерна Пушева, Мирослав Георгиев

Солисти: Евгений Арабаджиев, Делян Славов, Пламен Кумпиков, Ивайло Джуров, Беса Лугичи /Косово/, Даниел Магдал /Румъния/, Ивайло Михайлов, Ивайло Йовчев, Валери Турманов, Крум Гълъбов, Даниела Дякова, Русалина Мочукова, Тереза Бракалова, Ивона Иванова, Костадин Якшев и др.

Оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора

Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”

Технически служби, реквизит и ателиета на Държавна опера-Стара Загора

С уважение

Огнян Драганов

Директор на Държавна опера-Стара Загора