Международен ден на книгата – интересна инициатива

23 април е символична дата за световната литература – Световен ден на книгата и авторското право. „Ние твърдо вярваме, че е щастие да откриеш някой, който обича същите книги като теб. Предизвикваме ви с една интерактивна игра, създадена на приложението Padlet. Всеки от вас нека сподели книга, която го е впечатлила. Да попътуваме заедно до мястото в което се развива събитието. Пращаме ви линк за padlet, чрез който можете да тагнете мястото в което се развива събитието (ако съществува реално), да запишите автор и заглавие, да прикачите снимка на корицата на книгата. Надяваме се, че ще се получи интересно пътешествие!

https://padlet.com/karieraliderstvo/a1o2ddiwjtdihupg?fbclid=IwAR1RHxxtU5WDTybelI5yuJjPdUxGezHMNmq3KLvg7vZ-f0sa7PETD0rh9kk

казват авторите на това интересно предизвикателство – Петя Глътникова, психолог и Радка Радева, педагогически съветник в ГПЧЕ“Ромен Ролан“.

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Този ден е част от календара на ЮНЕСКО. Целта на празника е да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Началото на историята е през далечната 1926 г., когато крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Мигел де Сервантес – 23.04.1616 г. На тази дата през същата 1616 година освен Сервантес са починали също Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега – колоси на световната литература. Този ден съвпада и с празника на покровителя на Каталуния –  Свети Георги Победоносец, когато  в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата.

Всъщност, днес отдаваме почит и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, родени или починали на тази дата, насърчавайки всички хора да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Като Световен ден на книгата и авторското право 23 април се празнува от 1995 година. Авторското право заляга в правото на интелектуална собственост и защитава труда на творците. Тази тема е много актуална през последното десетилетие, защото в сферата на дигиталните услуги труда на много творци се краде и остава неоценен от обществото.