Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ се отлага за 2021 година

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 година, заради кризата с коронавирус. Това съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивалът беше насрочен за дните от 30 май до 3 юни 2020 година и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. „Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогнози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение – да отложим провеждането на VIII фестивал „Златната липа“ за 2021 година“, каза Магдалена Ралчева. Причина за решението е и забраната за провеждане на културни събития от Културния календар на община Стара Загора до септември тази година.

Вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора – от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала.

Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020“ . Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година, посочи Магдалена Ралчева. Определен е бил и тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните серияли, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина“, каза още Ралчева.

В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат точно 45, посочи още Магдалена Ралчева. Този формат ще се запази и в следващите издания на фестивала. Организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. „Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече , зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние, като организатори, нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път“, обясни Ралчева.

Тя се съгласи да разкаже за несъстоялия се фестивал „Златната липа 2020“, за филмите, които щяха да видят неговите почитатели и за това кои от тях най-вероятно ще прескочат в програмата на отложения за пролетта на 2021 година фестивал:

– Г-жо Ралчева, защо решихте да отложите фестивала „Златната липа“ за догодина, вместо да направите опит той да се проведе тази есен, например?

– Преди всичко бих искала да поздравя всички наши почитатели и ревностни зрители с „Христос Воскресе!“ и да им пожелая да бъдат светли настъпилите великденски празници. Искрено вярвам, че ще се видим отново след изпитанието COVID-19 здрави, щастливи и по-силни от всякога.

Решението да отложим фестивала за догодина беше трудно, но правилно, тъй като вариантът, „Златната липа“ да се проведе наесен, е твърде рискован. Форумът ангажира твърде широк кръг от хора – артисти, кинотворци от България и цяла Европа, за да започнем нова организация за провеждането му тази есен. Самият формат на фестивала е такъв, че този период на годината не е подходящ, а и не е ясно ще има ли някакви ограничителни мерки и по това време. Затова насрочихме нови дати за провеждането му в Стара Загора – от 29 май до 2 юни 2021 г.

Бих искала да благодаря на Община Стара Загора и на кмета на града г-н Живко Тодоров за дългогодишната подкрепа и затова, че правят всичко възможно този кинофорум да се развива и утвърждава. Това е безценно, защото заставайки зад реализирането и на други значими културни събития доказват, че културата и изкуството в този град са приоритет, а това не се случва често.

– Какво пропускат почитателите на кинофестивала „Златната липа“ с решението той да бъде отложен за догодина?

– Със сигурност и тази година селекцията ни беше на изключително високо ниво и ни е много тъжно, че почитателите на фестивала няма да видят голяма част от тези впечатляващи филми. Все пак се надявам част от лентите, които бяха подготвени за тазгодишното издание на „Златната липа, да намерят място в програмата му и през 2021 година.

Селекцията ни от конкурсни филми отново беше от 9 заглавия, които трябваше да се състезават за наградите „Златна липа“ в познатите категории. Българският филм в конкурсната програма беше представен от филма на Стефан Командарев „В кръг“ – една изключителна лента, която показва тъжната реалистична картина на българското общество чрез историите на няколко двойки патрулиращи полицаи.

Друго впечатляващо заглавие в конкурсната програма е лентата на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-добрия създател на комикси в Европа. „5 е съвършеното число“ е негов игрален дебют, с който Тувери участва в специалната селекция на кинофестивала във Венеция. В него участват големите италиански актьори Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е уникален като стилистика. Разказва за наемен убиец, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на обикновена професия. Подреденият му свят се обръща, когато синът му, който е наследил занаята на баща си, отива „на работа“, но неочаквано бива убит… Следващата година този филм няма да бъде в конкурсната програма, но ще се опитам да го покажем извън нея.

Русия беше представена с прекрасния филм „Върлината“ на младия руски режисьор Кантемир Балагов. Той е с много награди – печели 4-те отличия от наградите „Белия слон“ на руските кинокритици и филмови експерти.

Впечатляваща е и австрийската драма, която носи името „Земята под моите нозе“ на режисьора Мари Кройцер, която спечели наградата за режисура във второто издание на фестивала „Златната липа“.

Филмът „Кръвта на Пеликана“ е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе – един много интересен психологически трилър с българско участие. В главната роля е една от големите звезди на германското кино Нина Хос. Действието се развива в България. Участват две прекрасни малки български момичета, които на практика правят филма толкова силен. Затова ще се опитам другата година да покажем този филм в програмата на „Златната липа“.

Останалите не по-малко интересни ленти в конкурсната програма са „Истина и закон“ от Естония, „Изгубен“ от Франция, „Ал Шафак – когато Раят е разделен“ от Швейцария, „Преди замръзване“ от Дания.

– Имаше ли филми на големи имена от световното кино? Бяхте ли определили с кой филм ще откриете фестивала?

– В програмата тази година имаше няколко изключителни филма на големи режисьори, истински кинолегенди, поради което нямаше как да бъдат в конкурсната програма. Единият е филмът „Офицер и шпионин“ на Роман Полански – истинска перла в тазгодишното издание на „Златната липа“. Всички знаем за аферата с несправедливо обвинения офицер Алфред Драйфус, но начинът, по който Полански поднася разказа си, е впечатляващ.

Човекът, който уби Дон Кихот“ е последния шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в главната роля. А филмът, с който щяхме да открием VIII издание на „Златната липа“ е кинохитът от Великобритания „Джуди“ на Рупърт Гулд. Това е биографичен филм за голямата американска актриса и певица Джуди Гарланд, а за своето блестящо изпълнение Рене Зелуегър тази година спечели Оскар.

– Колко филма щеше да покаже програмата на „Златната липа“ 2020?

– Щяхме да представим 45 филма от 18 европейски страни. От тях имаме 5 детски заглавия и богата селекция от Франция и Дания. И тази година отново българската секция от филми беше впечатляваща, както от документално, така и от игрално кино. Знаем, че зрителите на „Златната липа“ винаги с нетърпение очакват и високо оценяват българското кино. Освен „В кръг “ на Стефан Командарев, фестивалът щеше да покаже новата лента на талантливата режисьорка Светла Цоцоркова „Сестра“, който тепърва излиза и щеше да види бял свят по време на форума. В програмата ни беше и нашумелият „Доза Щастие“ на Яна Титова – една силна история за млада жена , която успява да превъзмогне дългогодишна наркотична зависимост , „Писмо до Антарктида“ на Станислав Дончев – с талантливата Ирмена Чичикова в главната роля.

От документалните филми селекцията е изключително силна. На първо място ще спомена филма „Жертва на пешки“ на Асен Владимиров – филм за професор Марко Марков, който през 1943 година като съдебен лекар насила е изпратен като член на първата комисия в Катин, след „Катинското клане“. Това е много впечатляващ разказ за личната драма на този човек и за това, че достойните постъпки се помнят и се ценят. „Тайният живот на Вера“ на Томислав Христов е копродукция с Дания и Финландия и разказва за млада жена, която намира спасение за своя брат и за себе си чрез ролевите игри. „Какъв цвят има този свят“ на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов е филм за малко известната у нас поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, но нейните стихосбирки са преиздавани у нас, в САЩ и стоят на специално място в холандския град Лайден, заедно със стиховете на други големи поети. Ще се постарая да покажем този филм и догодина. „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев е вдъхновяваща история по действителен случай за втория шанс в живота и за преобръщането на ценностната система. Включили сме и две ленти на изключителната продуцентка на „Агитпроп“ Мартичка Божилова. Ще спомена „Най-сладкото“ – документален филм, посветен на 30-годишнината на нашия по-свободен живот.

Съжалявам, че цялата тази селекция няма да може да се види сега, но вярвам, че някои от заглавията, особено тези, които са произведени през 2019 година, ще намерят място и в програмата на фестивала през 2021 година.

Кой щеше да бъде специалният гост на „Златната липа 2020“?

Творецът, който щеше да получи наградата за цялостен принос в киното или както го наричаме – специалният гост на фестивала, щеше да бъде български актьор, мъж. Надявам се той да бъде специален гост на фестивала през следващата – 2021 година. Това е много обичан и талантлив български актьор, който се снима активно в киното и в телевизионните серияли и има изключителни изяви на театрална сцена.

Ще остане ли същото и журито, което щеше да оценява филмите от конкурсната програма тази година.

Надявам се да остане същото, освен ако на някой от членовете не му се появи важен ангажимент, защото до следващата година има много време. Журито беше уточнено още в първите месеци от годината и дори самолетните билети на чуждестранните участници бяха закупени. Председател на журито, който много бих искала да остане и догодина – е големият български оператор и режисьор Емил Христов, заснел майсторски едни от най-хубавите български ленти. В петчленното жури за първи път имаме италиано-американска режисьорка, която се проявява и като талантлив оператор – Мо Скарпели. Последният ѝ филм е получил номинация за наградата „Кристална мечка“. Друг член на журито е руската актриса Елена Морозова, чиято кариера започва от 8-годишна възраст и до днес се снима изключително активно в киното и в телевизионни серияли. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 филма досега, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито.

Какво ще пожелаете на почитателите на „Златната липа“?

Ще пожелая още веднъж всички да бъдем здрави и да преодолеем час по-скоро препятствието, пред което се е изправило цялото човечество. Вярвам, че това ще се случи. Вярвам, че фестивалът е жив и ще продължи да увеличава своите почитатели така, както го е правил и досега през годините. Защото липите ще продължават да цъфтят и киното ще продължи да дава своите вдъхновяващи плодове.

Стоян Стоянов