Единадесет са номинациите за награда „Стара Загора“ през 2020 година  

Единадесет са номинациите за награда „Стара Загора“ през 2020 година

 

В Община Стара Загора са постъпили общо 11 предложения за присъждане на

наградата „Стара Загора“ за 2020 година. С нея се удостояват граждани с високи

художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и

науката в община Стара Загора. Отличията се дават в две направления – „Наука и

образование“ и „Култура и изкуство“.

 

Най-много са номинираните за индивидуална награда в направление „Наука и

образование“. Претендентите за отличието са общо шест:

 1. Иван Христов Поров – старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“;
 2. Гено Николаев Недялков – старши учител по английски език в ОУ „Кирил Христов“;
 3. Жеко Стоянов Ганев – професор, инж. дтн, създател и ръководител на фирма „Елфи- Тех“ ООД, електрохимични интегрирани технологии;
 1. Живка Стойчева – старши учител по информатика в ППМГ „Гео Милев“;
 2. Майя Христова Найденова – старши учител по химия и опазване на околната среда в ППМГ „Гео Милев“;
 1. Доц. д-р Алексей Стоев – директор на филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН. /Номинация на Сайта Долап.бг/Поради изключителния му принос в областта на образованието и популяризиране на астрономията и космическите науки в Стара Загора,  научни изследвания в областта на археоастрономията, хелиофизиката и дидактиката в астрономическото образование, участие в международни научни форуми, където представя  Стара Загора и на България.

  Доц. др. Алексей Стоев е професионалист с доказан принос и иновативни подходи в учебно-възпитателната работа. Неговата научна и педагогическа работа е ефикасна и ефективна, гарантира постигане на основните цели в неговата професионална и обществена дейност чрез оптимално използване на наличните ресурси.

  На всички регионални, национални и международни форуми той показва изключителна компетентност и капацитет в професионалната си дейност. Създава и използва  иновации, с които гарантира извличане на практическа полза от въвеждането на нови решения и добри практики в дейността си.

  Резултатите от неговата работа осигуряват устойчивост и дългосрочна ориентация, като се вземат под внимание главно интересите на младите хора. В постиженията преобладават иновативност, въвеждане и промотиране на добри практики, които могат да се прилагат и в други места. Дейностите му целят да продължават, надграждат или мултиплицират постигнати резултати.

 

В направление „Култура и изкуство“ за колективна награда са номинирани:

 1. Държавна опера – Стара Загора; За колектива, реализирал спектаклите на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, постановка на Държавна опера-Стара Загора и Дойче Опер-Берлин.На 22 ноември и 13 декември 2019 г. на сцената на Държавна опера-Стара Загора бяха представени двата спектакъла на операта „Африканката” от Джакомо Майербер. Това е първата реализация на заглавието в България и на Балканите, което е огромна чест за града ни. За да постави заглавието, в Стара Загора работи оперен режисьор от световните сцени, с респектираща биография зад гърба си и изключителни проекти занапред – това е българската режисьорка Вера Немирова, определяна от европейската критика като най-успялата жена-режисьор в съвременния оперен свят.Не закъсняха и въодушевените отзиви от премиерния спектакъл, изпълнени със суперлативи. Авторитетното германско издание DAS OPERNGLAS отрази събитието в първия си януарски брой за 2020 и даде висока оценка за спектакъла и тенденциите през последните години в развитието и перспективите на Старозагорската опера. „Африканката е несъмнен успех за операта в Стара Загора, постановка, която оставя трайни спомени и която трябва да се съпреживее лично“ /Юлиан Куюмджиев, сп. „Музикални хоризонти“, бр. 10 2019/. „Африканката“ – щедър подарък от Дойче Опер-Берлин, се прие възторжено и приповдигнато още с отварянето на завесата. Спектакъл, който поразява освен с красотата на музиката на великия майстор Джакомо Майербер, с впечатляващите солистични състави, хор и оркестър, но и с неповторимия режисьорски почерк на световно признатата Вера Немирова, който „грабва“  вниманието, ангажира, мотивира и вдъхновява до последната картина в нейната естетска и силно въздействаща продукция.
 2. Народно читалище „Родина – 1860“ Стара Загора.

 

В същото направление за индивидуална награда са предложени:

 1. Беса Лугичи – за ролята ѝ в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер;
 2. Силвия Томова- художествен ръководител на балета на Държавна опера- СтараЗагора;За личния й принос за изключителните постижения на балета под нейно ръководство, за иновативния и дух и висок професионализъм, за поставените за първи път на сцената на Старозагорската опера редица балетни заглавия и във връзка с отбелязването на 70 години професионален балет в Стара Загора.

  Силвия Томова не само е творец със силен заряд, ръководител с размах, тя е създател и съзидател. От 17 души през 2016 г. състав балетът на Държавна опера-Стара Загора вече наброява повече от 50 души – международна, млада, жизнена, с огромен потенциал и талант трупа. И това се дължи единствено и само на безспорните качества като ръководител и вдъхновител на Силвия Томова.

  От пристигането си в Стара Загора през 2016 г. тя даде заявка, че е творец с визия и безгранични хоризонти. Още първата постановка на балетната трупа по нейна покана срещна младите творци с именития хореограф Флавио Бенати и така се роди спектакъла „Делвата”.

  Силвия Томова не само създаде балетна трупа, тя създаде и балетна публика в Стара Загора. На спектаклите е радост и щастие да се виждат в залата много млади семейства със своите деца, които идват специално за постановките на балета.

 1. Иван Матев- литературен историк и критик, директор на музей „Литературна Стара Загора“/номинация на сайта Долап.бг/.

За особено големите му заслуги за опазване в продължение на близо 30 години на фонда на институцията, пренасянето и аранжирането му в новооткритата база  на ул. „Димитър Наумов“.

Новата експозиция на Музей „Литературна Стара Загора“ се откри на 25 октомври 2019 г. Близо 80 000 фондови единици са изложени в помещението, в това число и около 100 оригинални платна. Всички те са старателно пренесени и подредени под ръководството и личното, всеотдайно, денонощно участие на директора Иван Матев. Постигнато е отлично пространствено решение за разположението и ползването на отделните експонати в залата. Подреждането на експозиционната площ е съобразено с наличните възможности и особености. Показани са основните писатели, поети, литературни творци и преводачи, които са работили в Стара Загора от 60-те години на ХІХ в. до 70-те години на ХХ век.

В научни изследвания и разработки Иван Матев е представил над 120 писатели и поети, с голем принос в областта на българската национална литература. Същевременно може да се каже, че те са създали позиция и в европейското духовно пространство. Музей „Литературна Стара Загора“ дава достатъчно добра представа за включването на българската и конкретно на старозагорската литература и старозагорския издателски процес в така наречената европейска литературна конвенция.

Отличията се връчват по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и

славянската писменост.