Христос Воскресе, уважаеми приятели!

Великден е един! Празник на празниците, светлина на надеждата и вечния живот. На този ден Господ Бог Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. То е на третия ден, след като Спасителят е разпнат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба.

Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите (пеейки):

Приидите, приимите свѣтъ, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвых.
Последованието, свързано със запалването на свещите, е взаимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън. От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи (които по традиция носят по домовете си). При пеене на тропара „Воскресение Твое Христе Спасе“ всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Възкресението, положена на специален аналой, след това се чете Евангелие и Апостол.
По време на службата в храма всички пеят, а след службата всички се поздравяват: „Христос Воскресе!“; Отговорът трябва да е „Воистина Воскресе!“. Това служи като поздравление, когато се срещат хората на улицата през следващите 40 дни.
На следващата сутрин миряните отново ходят на църква и след това се събират семейно у дома.
Нека се зарадваме искрено и истински, че Господ Бог отново ни дари Благодатния огън! Нека той ни вдъхва кураж, любов, доверие, сили и воля за преодоляване на всички препятствия.
Христос Воскресе! Воистина Воскресе!
Dolap.bg