Проф. Минко Балкански:“Дано коронавирусът ни научи на повече алтруизъм!“

В навечерието на Възкресение Христово Dolap.bg се свърза с Почетния гражданин на Стара Загора, световно известния учен, основателя на Фондация „Миню Балкански“, дарителя на България, вдъхновителя на стотици талантливи ученици и младежи проф. Минко Балкански. 92 годишният професор великодушно отговори на поставените му онлайн въпроси :

Проф. Балкански, повече от месец невидим, но много опасен вирус Ви изолира в дома Ви в Париж, както и всички хора по целия свят. Как я карате? С какво се занимавате? Кое или какво най-много Ви липсва?

Сега съм в моята къща на село. Както постоянно и сега се грижа за организацията на нашите училища в село Оряховица в моята България. Там заниманията продължават с децата по математика. Те получават уроците и задачите по интернет директно от Харвард от проф. Стефан Кръстанов.

Продължаваме също записванията за летните училища.

Какво първо ще направите, когато падне извън редното положение?

Ще събера Научния съвет на Висшия учебен институт за развитие на културата, науките и технологиите в България, за да възстановим пълната дейност насочена към образованието.

Вероятно ежедневно следите новините както от Франция и САЩ, където са децата и внуците Ви, така и от България. Как оценявате духовния климат на нацията ни по време на COVID-19? За какво са опасенията Ви?

Опасенията ми са за евентуалното нарушение на правилата за карантината, които трябва да бъдат строго и безкомпромисно спазвани.

На какво ни учи коронавирусът?

Дано ни научи на повече алтруизъм!

Как мислите ще се промени светът ни след пандемията?

Надявам се за по-добро!

В навечерието сме на празника на празниците -Възкресение Христово. Какво е пожеланието Ви за старозагорци?

Здраве и бодрост за всички и най-вече строго спазване на правилата на карантината!

Благодарим Ви проф. Балкански. На Вас и семейството Ви желаем здраве, весели и благословени Великденски празници!

Росица Ранчева