Над 1000 възрастни и деца получават топла храна в Община Стара Загора

Топла храна от Домашен социален патронаж получават всеки ден 350 самотно живеещи

възрастни хора от Община Стара Загора, съобщава директорът на услугата Гергана Тодорова.

Работи се на пълен капацитет и се помага на възрастни хора, както в град Стара Загора, така и в селата от Общината. „За възрастните хора е изключително важно да получават топла и вкусна храна. Това, че тя се доставя до дома им е голямо улеснение за нашите потребители, защото повечето от тях са лежащо болни и в невъзможност да се движат. Храната се приготвя по предварително изготвено меню“, обяснява Тодорова.
Всеки работен ден около 160 са потребителите и на Диетичния стол в Стара Загора. Половината от тях получават храната си на място, а на останалите тя се доставя до дома, информира управителят Наташа Митева. На телефон 0885 363 077 всеки нуждаещ се, може да направи заявки за топла храна. Доставката ще бъде извършена на следващия работен ден.
Много възрастни хора се възползват от услугата за доставка на пакетирани храни и медикаменти. На телефон 0885 382 233 всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа могат да се обаждат самотно живеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за да подадат заявка. Те трябва да предоставят на служителите списък с хранителни продукти или рецепта за лекарствата, както и средства за закупуването им. При доставката служителите удостоверяват стойността на закупеното с касова бележка. Не се приемат заявки за пазаруване по промоции на големите търговски вериги, купува се от близки магазини. Три екипа от по двама служители, извършват доставката на топла храна и храни и лекарства от първа необходимост.
Над 600 са децата, които ежедневно обслужва Детска кухня. Услугата могат да ползват деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

Павлина Дудева