Шедьовър от пясък изваяха скулптори от Стара Загора

За поредна година старозагорското артсемейство – скулпторката доц.д-р Ани Златева и живописецът Георги Златев бяха поканени да участват в най-големия европейски Фестивал на пясъчните фигури в Нидерландия. Темата е посветена на 75 години от края на Втората световна война. Така в парка на малкото населено място, недалече от Апелдорн, което е на 30 км от град Арнем, там където се е провел най-големия въздушен десант по време на Втората световна война, 40 дни след началото на феста , пясъчни скулптури пресъздават различни битки, десанта в Нормандия, обсадата на Старинград, японските събития и атомните бомби и всичко, което е свързано с войната.

На нас се падна да възпроизведем операция „Маркет гардън“ („Пазарна градина“) , сподели за Dolap.bg Ани Златева. -Това е най-големият въздушен десант, който е записан не само по време на Втората световна война , но въобще в световната военна история. Главната цел на антихитлеристките сили е да превземат мостове на територията на Нидерландия, като по този начин си осигурят плацдарм за нахлуване в Германия, заобикаляйки силно укрепената отбранителна линия „Зигфрид“. Голямата идея обаче е приключване на войната до Коледа и превземането на Германия преди настъпващата от изток Червена армия. На 21 август част от германските войски, отстъпващи от Нормандия, са обкръжени в т. нар.“Фалезки чувал“. Идеята е била и по суша и по въздух да обезвредят германските сили, блокирани в това място. Операцията е ръководена от английския военоначалник фелдмаршал Бърнърд Монгомъри. В нея участват британски, канадски и полски войски и парашутисти. Стремежът е бил да се завземат някои от мостовете със стратегическо значение.

В операцията са участвали общо 34 600 войници. 14 589 десантчици са доставени на бойното поле с безмоторни самолети, а 20 011 са спуснати с парашути. Военното оборудване е включвало 1736 джипа и бронирани коли, 263 артилерийски установки, 3342 тона муниции и друго оборудване на парашутистите.Битката е била жестока, но безуспешна. Загиналите са над 30 000 антихитлеристи и 8000 германци.

Писателят Корнелиъс Райън написва „Недостижимият мост“– исторически роман, посветен на операцията. Книгата служи като база за написването на сценарий за едноименния холивудски филм, режисиран от Ричард Атънбъро и с участие на цяла плеада от филмови звезди.

Композицията ни е колаж от всичко, което се е случило при тази операция, разказа Ани Златева. – Размерите са 12 м. широка и 5 м. висока. Това е най-огромната композиция, която сме изпълнявали досега и с най-много фигури. Изпълнението беше за 5 седмици. След това изпълнихме още други три фигури, които са въвеждаща част към централната композиция.

Най- отгоре на композицията е разположен релеф, в който се виждат самолетите и парашутистите. В долната част е мостът. От едната страна е група войници, които са се опитали чрез лодки да се спасят съвсем в края операцията, но не са успели. Те са били бомбардирани непрекъснато. Нямали са весла и са гребели с пушките си. Това присъства в детайлите. Другата група са десантчиците. Общо фигурите са 27. Няколко десетки, може би стотина, са парашутистите. Трябваше да обърнем внимание на парашутите и на останалия инвентар на десантчиците . Те скачат заедно с оръжията си, лопати, въжета и пр. Трябваше внимателно да се вгледаме във всеки детайл, както и във вида на резервните парашути. Оръжията са различни за различните видове армии. Намерихме едно описание в Интернет, на която се виждаха всички атрибути, с които е снабден един парашутист. Когато са отделени от него и представени настрани , са на две страници. Замая ми се главата да правя каски и униформи. Научих много за военните униформи. Оказа се, че всяка армия има много различен вид каски и трябваше много внимателно да се вглеждаме в тях, за да не объркаме кой срещу кого воюва“.

Доц. д-р Ани Златева е категорична, че от пясък може да се направи почти всичко, а специално от този пясък, с който са работели, може да се направи абсолютно всичко. Този пясък не се държи като пясък, а като много по-сериозен материал. Той е много здрав и устойчив. Позволява много големи противовеси. Обикновено пясъкът трябва да бъде в пирамидална форма , а този може да бъде обърната пирамида и пак да се държи прекрасно.

Официалното откриване би следвало да се направи през настоящата седмица, но във връзка с пандемията от коронавирус, всички инициативи са забранени. Извънредното положение в Нидерландия е до 1 юни 2020 г.. Оптимистичната дата фестивалът да бъде открит е през м. септември. Скулптурите издържат много дълго време. Вероятно експозицията ще продължи и през следващата година.

Фестивалният център е много голям скулптурен парк, с много атракции и места за развлечения. Освен скулптурите има десетки допълнителни съоръжения. Например пред българската композиция „Маркет гардън“ е било предвидено да се направят седалки и скамейки с торби от пясък, каквито са използвани за укрепление по време на войната. „Десантът на Нормандия“ би следвало да е съчетан с мултимедия, с анимация и още редица въздействащи неща.

В този фестивал са участвали над 40 скулптурни екипа. Повечето от тях са създали фигурални композиции от 2-3 м. Българският екип Ани и Георги Златеви получава най-голямата задача. Заедно с това и отговорността, че организаторите са им се доверили и трябва да се оправдае доверието им.

За наша радост и гордост собственикът и поръчител на участието ни, вечерта преди да си тръгнем, поиска аплодисменти в наша чест за добре свършената работа. Това е нещото, от което на човек се чувства удовлетворен за положените усилия“, сподели Ани Златева.

Относно COVID-19 доц. Златева каза, че в Нидерландия са затворени всички заведения, училища, университети. Свалени са всички събития. На хората им е позволено да излизат на открито като спазват дистанция от 3 метра един от друг. Но почти никой не излиза. Там, където е възможно, се работи от дома. Жертвите са към 2000 души. Населението на Нидерландия е 17 млн, а площта на страната е 1/3 от територията на България.

Росица Ранчева