С 20 усмихнати въпроси на виртуално гости на старозагорските старейшини

В това побъркано време, в което светът е пощурял от някакъв COVID-19, много е любопитно какво е физическото и духовното здраве на общинските съветници на Стара Загора. Затова Dolap.Bg ще им гостува виртуално, като им зададе 20 еднакви усмихнати въпроси. Отговорите поместваме без редакторска намеса.

Днес гостуваме на общинския съветник

д-р Емил Енчев

Роден е в град Лясковец. Магистър е от Тракийски университет – докторант по хирургия. Работи в Хирургична клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Общински съветник е от групата на ГЕРБ.

 1. Как ще коментирате призива:“Изолацията прави силата“? Какъв е приносът Ви за това?
 • Изолацията е осъзнат индивидуален акт, а човекът е социално същество. В природата рядко наблюдаваме животни, които живеят в изолация. Затова е трудно за мен като медицински специалист да накарам хората да изпълняват препоръките за ограничаване на социалните контакти, които доказано са успешни за прекъсване на епидемиологичната верига. Вярвам, че хората ще осъзнаят колко свързани сме помежду си и че всяко действие води след себе си последствие. Заедно, но поотделно ще успеем.
 • Както казва Малкият принц: „Същественото е невидимо за очите“. Затова в личен аспект това е време да обърна внимание на нещата, които са наистина важни за мен, за които съм бил „сляп“ досега, да забавя темпото, да си направя самооценка и да се усъвършенствам. Също така да потърся нови начини за осъществяване на дейности, които ще са от полза за цялото общество.
 1. Ако не сте на работа, а трябва по цял ден да сте в апартамента си, с какво бихте се занимавали?
 • Това много рядко се случва, но бих приготвил любимо ястие, бих подредил библиотеката, бих прочел интересна книга или научна статия, бих правил планове за пътувания, когато пандемията бъде отменена.
 1. Обичате ли да готвите? Кой е специалитетът Ви? Може да запишете рецептата.
 • В момента готвя само за себе си, но много обичам да готвя за близките си, защото когато храната е приготвена с любов и споделена е най-сладко. Специалитетът ми е т.нар. „Заек с операция“ или пълнен заек с ориз, гъби и маслини на фурна.

За рецептата: заек – най-добре домашно гледан + дреболийките; една глава зрял лук, около 250 г гъби, 300 г ориз, 200 г черни маслини, 1 – 2 моркова, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер.

Приготвяне: Запържвате дреболийките в тиган, след това добавяте гъбите, като се запържат добавяте лука и морковите да се задушат. Прибавяте към тях 200-300 мл. вода, червен пипер, 1 ч.л. сол и ориза. Оризът като набъбне прибавяте доматеното пюре и подправките. Заека подправяте със сол , черен пипер и намазвате с олио, защото заешкото месо е сухо. Напълвате коремната кухина на заека с плънката и зашивате с конец. Остатъка от плънката и маслините изсипвате в тавата и доливате вода. Покривате с фолио и печете във фурна на 200 градуса за около 2 часа.

 1. Какво е хобито Ви? Къде и кога го практикувате?
 • Планински туризъм и колоездене, по всяко време извън дежурствата и разположенията в УМБАЛ съм сред природата, по този начин си почивам.
 1. Какво най-не харесвате у себе си?
 • доверчивостта
 1. Какво най-харесвате у себе си?
 • инатът
 1. Коя е последната книга, която Ви плени и защо?
 • Болестта като път“ на Рюдигер Далке – алтернативна перспектива на случващото се в човешкото тяло, влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания. В основата на психосоматичните заболявания, стои не стресът и конфликтите сами по себе си, а начинът, по който човек реагира на тях.
 1. Коя е незабравимата вечер в живота Ви?
 • Предполагам, че предстои.., но вечерта след последния държавен изпит ще помня дълго време.
 1. Обичате ли животни? Имате ли домашен любимец?
 • Обичам животните, но към момента нямам домашен любимец. Като дете с по-малкия ми брат сме се грижили за декоративни рибки, канарчета и куче.
 1. Кога за последно бяхте на Аязмото?
 • Преди да обяват извънредното положение в страната, любимо място за отдих.
 1. Кой е най-хубавият Ви спомен от детството?
 • Разбира се летните ваканции на село при баба и дядо.
 1. Кой е любимият Ви учител? Защо? Посещавате ли го, обаждате ли му се?
 • От всеки учител по време на средното ми образование съм се опитвал да попия знания и умения. Впечатлявали са ме учителите с индивидуален подход, които изграждали критическо мислене и гражданска позиция у мен. С повечето от тях и до днес поддържаме връзка основно чрез социалните мрежи, т.к сме отдалечени един от друг.
 1. Най-голямата щуротия като студент.
 • Не съм от студентите, които са вършили щуротии.
 1. Обичате ли поезия? Кое е любимото Ви стихотворение?
 • Обожавам поезията. Любимото ми стихотворение е „Ако“ на Ръдиард Киплинг
 1. Кои страни сте посетили? Коя държава е най-специална за Вас и защо?
 • Посещавал съм Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Черна гора, Хърватска, Словения, Полша, Холандия, Италия, Португалия.
 • Най-специална за мен е Италия заради климата, хората, историческите забележителности и хубавите спомени.
 1. Коя дума произнасяте най-често?
 • благодаря
 1. Коя опера или театрално представление посетихте през годината?
 • Декември 2019г. „Африканката“ по Майербер
 1. Коя е била най-хубавата Ви ваканция и кога?
 • Август 2012г., остров Сицилия, южна Италия
 1. Имате ли любим виц?

Седят си на маса във бара хирург, строител и политик. Пият си питиетата и започват спор на тема – „Какъв е по професия Бог?“

Хирургът:

Много ясно, че е хирург. Той е извършил първата операция – извадил е от Адам ребро и е направил жената.

Строителят:

Ама преди да направи това, от целия хаос е взел частички и е направил Земята. Следователно е строител.

Политикът се усмихва и ехидно пита:

А хаосът, господа, хаосът кой го е създал?

 1. Ако можехте за ден да станете супергерой, какво бихте направили?
 • Герой!… Нямам представа какво точно значи тази дума, но мога да предположа: герой е този, който прави каквото може.“ – Ромен Ролан
 • Лекарят е герой на делника. Там при своите пациенти, където променя съдби и спасява животи.

Благодарим за отзивчивостта!

Утре ще гостуваме на общинския съветник Стефан Духтев. Заповядайте с нас.