Община Стара Загора настрои фокуса си върху децата и възрастните

Онлайн брифинг с участието на кмета Живко Тодоров, председателя на Общинския съвет Мария Динева, Диян Димитров- ръководител на групата общински съветници на ГЕРБ и проф. Иван Върляков – председател на групата на БСП за България в местния парламент се състоя днес на обед. Целта беше да се огласят някои икономически мерки, които Общински съвет предлага на администрацията във връзка с извънредното положение и разпространението на коронавируса.

Първата мярка е свързана с таксите за детските ясли и детските градини. Считано от 1 март 2020 г. до края на извънредното положение, такси няма да се заплащат. В периода 1-13 март, в който децата да посещавали детските заведения и родителите са заплатили, сумите ще бъдат компенсирани за сметка на следващи дължими такси. Тези, които не са заплатили, таксите ще бъдат поети от общинския бюджет.

От 1-ви март 2020 г. до края на извънредното положение няма да се заплащат такси в детските ясли и детските градини.

Тъй като има завишен интерес към услугите в Детска млечна кухня, Социален патронаж и Диетичен стол, работещите там са с доста голямо натоварване. Освен това заплатите им най-често са около минималните. Поради завишен обем от работа считано от първи април 2020 г. до края на извънредното положение, всеки работещ ще получи допълнително 100 лв. чисти към заплатите.

На общинското дружество „Мересев“ ще бъдат поръчани 5000 маски, които ще бъдат раздадени от кметовете и кметските наместници в селата и на социално слаби граждани в града.

Ще бъдат освободени от заплащане на таксата Детска млечна кухня ползвателите на услугата от 1 -ви април 2020 г. до края на епидемията. Тези, които вече са заплатили, ще бъдат компенсирани за следващия период.

Освобождават се от такса ползвателите на домашен социален патронаж от 1-ви март 2020 г. до края на въведеното извънредно положение. Тези, които вече са заплатили услугата ще бъдат компенсирани в следващия период.

Освобождават се от такса ползвателите на Диетичен стол считано от 1-ви март 2020 г. до края на извънредното положение. Платилите ще бъдат приспаднати от следващия период. Тези мерки ще бъдат разширени до капацитета, който могат да поемат съответните заведения.

Диан Димитров заяви, че сега най-важно е да се запази физическото здраве на хората, но на следващо място да се обърне внимание на икономическите последици от извънредното положение.

Искам да се обърна към работодателите, които търпят не малко щети в момента, каза г-н Димитров.- Печалбите на фирмите не са на първо място. Призовавам да се запазят максимално работните места. Защото в следващия етап, тогава, когато бъде вдигнато извънредното положение, ще бъде много важно да преодолеем и икономическите последици от тази криза. Ако хората запазят работните си места, макар и не в цялата пълнота на дохода, тогава по-лесно ще се преодолее вторият етап“.

Благодаря на всички общински съветници, защото обединението, което направихме, беше с убеждението, че на първо място трябва да поставим в списъка най-нуждаещите се. Не е възможно, за съжаление да бъдат обхванати всички, пък и не знаем колко дълго ще продължат тези мерки и какви ще бъдат нуждите. Трябва да е ясно, че трябва да запазим институцията Община. Декларирам, че нашата работа ще продължи в тази посока: интереса на гражданите и съобразно възможностите на Общината – приоритета е на първо място човекът“, заяви проф. Иван Върляков.

Искам да изразя своята благодарност към Общинския съвет, който работи изключително конструктивно през изминалите две седмици по икономическите мерки, които Община Стара Загора ще предприеме, за да може да улесни своите граждани и да подпомогне социално уязвимите от извънредното положение заради коронавируса, каза кметът Живко Тодоров. – Смятам ,че беше изключително важно да дадем добър знак и нашият Общински съвет го направи, като се обединиха всички групи и предложиха общо решение за мерките, които трябва да се вземат. Не си спомням някъде другаде в България такъв подход да  се е реализирал. Това прави чест на хората избрани в този Общински съвет.

Специална благодарност отправям към проф. Иван Върляков, който и като кандидат за кмет преди няколко месеца заяви, че ще работи за това Стара Загора наистина да бъде по-различно място. Считам, че с действията си го показва. Чест му прави, че работи и ще продължи да работи старозагорци да се почувстват по-добре, въпреки тежките времена , в които се намираме.

Благодарност изказвам и към председателя на Общинския съвет Мария Динева, че си изпълнява перфектно работата и към Диан Димитров – от групата на ГЕРБ, че успяха да се обединят по всички предложения“, каза градоначалникът.

Мария Динева съобщи, че днес (6април 2020 г.)  преди обед е разговаряла с председателите на всички групи от Общински съвет. „Благодаря, че загърбиха политическите си възгледи, всичко, което във времето се е случвало, съвсем нормално по различни теми да има различни мнения. Но когато става дума за хората, и то за най-уязвимата част от населението – децата и възрастните хора, всички бяхме единодушни.

Предложението е изготвено и се очаква днес следобед да бъде подписано. Ще бъде входирано за заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 30 април 2020 г. Постоянните комисии ще заседават по график веднага след Великденските празници.

Днес правим предложение, което е със социална насоченост към децата и възрастните. Но не сме спрели да мислим за малкия и среден бизнес и за икономическите последствия, които няма как да се разминат.

Освен предложените мерки от кмета на миналото заседание, за което сме му благодарни, и тези решения са факт, има още няколко неща които обсъждаме. Дай Боже, всичко това да приключи възможно най-скоро и по най-добрия начин. Нека хората да се пазят.. “

Присъстващите на брифинга бяха единодушни, че предложенията са конструктивни и в духа да се постигне реален резултат. Вероятно ще бъдат необходими над 300000 лв., за да се компенсират направените промени в името на това, през следващите месеци хората да бъдат облекчени и нанесените щети от кризата да бъдат по-малки.

Мария Динева благодари на всички общински съветници, че са подходили отговорно и сериозно към старозагорци. Благодари и на кмета, че подкрепя предложените мерки.

Росица Ранчева