7 пациенти с коронавирус са на лечение в Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора

Онлайн пресконференция с участието на зам.-кмета Милена Желева, зам.-председател на Общинския оперативен щаб, директора на УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев и директора на РЗИ д-р Станимир Станков се състоя днес, 5 април 2020 г. в Община Стара Загора.

За изминалото денонощие 7 души са диагностицирани с коронавирус в старозагорската УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович”. Един е изписан вчера след 2 отрицателни проби, (това е първият диагностиран пациент от Казанлък), 1 починал на 81 г. Други четирима в момента са на лечение в Клиниката по инфекциозни болести. Снощи (4.04) още трима са хоспитализирани със съмнения за такъв тип инфекция. Взети им са проби и в късните следобедни часове днес, резултатите ще бъдат ясни, съобщи проф. Йовчев. Има двама диагностицирани вчера, които са били контактни с близки на пациента от Малка Верея. Те остават на домашно наблюдение, без клинична симптоматика, която да налага тяхното хоспитализиране в лечебното заведение и провеждане на по-нататъшно обслужване“ .

На онлайн въпроси проф. Йовчо Йовчев отговори, че е изследван персонала, който е бил контактен с приема на първите трима пациенти. Това са част от екипите на Спешно приемно отделение, ренгенолозите, направили ренгенографията на пациента, целият екип на Ендокринологична клиника. Всички проби са отрицателни.

Общият брой на анестезиолозите в УМБАЛ “Киркович” е 19 – най-голям в Югоизточна България. Медицинските сестри в реанимацията са 27, те работят на смени.

В УМБАЛ “Киркович” са налични 9 респираторни апарата и 21 анестезиологични апарата, които могат да извършват същата дейност като респираторите. Още три респиратора се очакват в началото на новата седмица. Един респиратор е преместен в Клиниката по инфекциозни болести. При нужда там ще бъдат пребазирани още колкото е необходимо респиратори. В големия корпус ще останат респиратори за лечението на планови пациенти. Единствените затворени звена са Клиниката по кожни болести и Отделението по физиотерапия. Преструктурирана е дейността на отделенията по очни болести и по УНГ. Всички други звена работят в нормален режим.

Относно профилактичните мерки, проф. Йовчев припомни да се спазва отстояние с близки не по-малко от 1.5 – 2 м. един от друг, използването на личните предпазни средства , да се извършва засилена дезинфекция.

Много ви моля, не създавайте фалшиви новини – апелира той. – Невярната информация води до допълнително психично натоварване у хората със здравословни проблеми. Всички, дошли в УМБАЛ “Киркович” с оплаквания, няма да бъдат върнати. Има осигурени достатъчно бързи тестове за тези, които се притесняват. Има и достатъчно PCR-тестове. Досега с тях са изследвани 147 души, други над 100 – с бързи тестове. Очаква се доставката на още 500 PCR-теста. Без никакви оплаквания обаче е безсмислено хората да настояват да им бъде направен тест, това води само до финансови разходи у желаещите, при това тестът няма да даде никакъв резултат. Тестове се правят само при наличието на температура, кашлица, болки в корема с или без разстройство. Не става с “Може би съм болен”. За изследванията е нужно наличието в течение на няколко дни на клинични проявления и температура“, призова проф. Йовчев.

В момента в област Стара Загора има 247 поставени под домашна карантина граждани, съобщи д-р Станков. За изминалия период броят е 832-ма, като повечето вече са извън 14-дневния срок. Наблюдението е активно, всекидневно екип на полицията им звъни и изборно ги проверява по домовете. На част от тях звънят и служители от РЗИ. Под задължителна карантина са всички, влизащи в България от чужбина, независимо от коя страна.

Към 3 април 2020 г. в Бюрото по труда Стара Загора са регистрирани 754 безработни. 120 души получават по домовете си топла храна от Диетичния стол. Бройката нараства, но има още капацитет за нови желаещи, съобщи Милена Желева. Наблюдава се всекидневно нарастване на обажданията от възрастни и самотни хора за снабдяване с лекарства и необходими продукти. Социалният патронаж подпомага над 350 души. Има възможност бройката може да бъде увеличена. Грижата на Общината за възрастните хора е ежедневна, без почивен ден.

Зам.кметът съобщи още, че непрекъснато се изпълнява дезинфекционният режим.

60 души от Общинска охрана и от Инспектората извършват контрол по спазване на общинските наредби за разхождането на кучета и събирането на повече от двама възрастни на публично място.

От името на Общинския оперативен щаб Милена Желева благодари на всички, които спазват разпорежданията и си стоят по домовете.

Dolap.bg