С 20 усмихнати въпроса на виртуално гости на старозагорските старейшини

В това побъркано време, в което светът е пощурял от някакъв COVID-19, много е любопитно какво е физическото и духовното здраве на общинските съветници на Стара Загора. Затова Dolap.Bg ще им гостува виртуално, като им зададе 20 еднакви усмихнати въпроси. Отговорите публикуваме без редакторска намеса.

Днес гостуваме на общинския съветник

д-р КИРИЛ ГЕОРГИЕВ

Роден е на 02.07.1960 г. в гр. Стара Загора. Магистър по медицина. Завършил  ВМИ „Ив. П. Павлов“ гр. Пловдив 1986 година. Специалност – хирургия. Специалност – медицинска онкология. Член на БЛС и БХД. Работи в Клиника по хирургически болести УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД гр. Стара Загора. Републикански консултант по хирургия. Семеен с две деца. Общински съветник е от групата на Местна коалиция Земеделски народен съюз.

  1. Как ще коментирате призива:“Изолацията прави силата“? Какъв е приносът Ви за това?

С изолация, обществото става по-силно и по-обединено в битката с коварната зараза Covid-19. Аз се изолирам вкъщи след работа и излизам само до магазин, бензиностанция. Старая се да се отдам на повече време за себе си в този период на изолация.

2.Ако не сте на работа, а трябва по цял ден да сте в апартамента си, с какво бихте се занимавали?

Времето на изолация е моментът, в който може да преоткриеш себе си. Имам повече свободно време за семейството си и за любимите си занимания. Отдавам се на четене на книги, гледане на филми и се отдавам на новото си хоби – кулинарията.

3.Обичате ли да готвите? Кой е специалитетът Ви? Може да запишете рецептата.

Обичам хубавата, домашно приготвена храна. Работата ми обаче не позволява да отделям много време за това хоби. Сега обаче в период на извънредно положение, имам повече време за усъвършенстване на моите кулинарни умения. Обичам сладките неща и специалитетът ми, който мога да препоръчам са ябълки чийзкейк.

Ето и рецептата:

Рецептата е за 8 до 10 ябълки. За целта е необходимо още крема сирене, шоколадови бисквити, две яйца, канела, пудра захар, орехи, течна сметана, масло, заквасена сметана.

Ябълките се издълбават. В чопър се натрошават бисквитите, добавя се 50 гр. разтопено масло, разбъркват се и с лъжица и притискане се добавят на дъното на ябълките. В една купа се прави крем. 400 грама крем-сирене и 200 грама заквасена сметана се смесват, добавят се 2 яйца, 150 грама пудра захар, половин чаена лъжичка канела. Всичко това се разбърква добре и се пълнят ябълките. Печат се на 180 градуса, за около 30-40 минути. Внимава се да не се напукат. След това се оставят да изстинат напълно. И накрая се приготвя карамелена заливка. За нея е необходимо 50 грама захар да се карамелизира на котлон и се добавя течна сметана и масло. Накрая се поливат отгоре ябълките и се поръсват натрошени орехи.

4. Какво е хобито Ви? Къде и кога го практикувате?

Напоследък обичам да плувам, така се раздвижвам, защото заради работата си прекарвам много време в операционната зала прав. Това е спорт, който се практикува целогодишно и така разпускам от ежедневното напрежение. Освен това обичам да ходя на лов. Предпочитам лова на хвъркати животни.

5. Какво най-не харесвате у себе си.

Много съм педантичен, понякога дори свръх. Другата черта, която не харесвам в себе си е, че искам всичко да става веднага и на всяка цена.

6. Какво най-харесвате у себе си?

Чувството на отговорност и умението да общувам с хората.

7. Коя е последната книга, която Ви плени и защо?

Една книга на турската авторка Мелтем Йълмаз – „Сорая“. Книгата е вдъхновена от истинска история на момиче, бягащо със семейството си от войната в Сирия и озоваващо се в ужаса на бежанските лагери в Турция. Темата е актуална заради настоящата ситуация с бежанците по границите, опитващи се да достигнат до така жадуваната от тях Европа.

8. Коя е незабравимата вечер в живота Ви?

Тя не е една. Всяка вечер, когато съм на работа и се налага да спася живота на някой човек. Когато животът на даден човек зависи изцяло от мен. Чувството да спасиш човешки живот е незаменимо, не може да се опише с думи.

9. Обичате ли животни? Имате ли домашен любимец?

Да, обичам животните. Покрай моите деца през годините сме имали домашни любимци – хамстери, морско свинче. Сега на вилата си има едно коте, на име Пуфи.

10. Кога за последно бяхте на Аязмото?

Лятото по време на отпуск. Само тогава ми остава време да се насладя на природата на този хубав парк.

11.Кой е най-хубавият Ви спомен от детството?

Когато с приятели играехме футбол до късно вечер през лятото.

12. Кой е любимият Ви учител? Защо? Посещавате ли го, обаждате ли му се?

Г-жа Терзиева, която ми преподаваше по химия. И до днес поддържаме контакти и се чуваме основно за празниците.

13. Най-голямата щуротия като студент.

Много хубави спомени имам от студентските си години в МУ Пловдив. Ходихме на нощен риболов на язовир Доспат и на следващия ден в 8 сутринта трябваше да сме на упражнение по Вътрешни болести.

14. Обичате ли поезия? Кое е любимото Ви стихотворение?

Да, обичам поезия. Любимото ми стихотворение е на Вапцаров. То се казва „Прощално“.

15. Кои страни сте посетили? Коя държава е най-специална за Вас и защо?

Посетил съм Турция и Словения. Впечатлен съм от Словения. Невероятна страна, въпреки че е в Източна Европа. Има много какво да се научим от нея. А специална – по-скоро това е страната, в която получих ценен опит като лекар.

16. Коя дума произнасяте най-често?

Благодаря. Това е най-хубавата дума и много важно е човек да може да я използва.

17. Коя опера или театрално представление посетихте през годината? „Вечеря за тъпаци“ в Сатиричния театър в София. Постановка, която гледам за втори път. Много смях и изключително добра игра на един от любимите ми актьори Христо Гърбов.

18. Коя е била най-хубавата Ви ваканция и кога?

През студентските години в Несебър.

19. Имате ли любим виц?

Мъж се обажда на 112.

Мисля, че жена ми е мъртва.

Какво Ви кара да мислите така?

Ами сексът си е същият, а прането се трупа.

20. Ако можехте за ден да станете супергерой, какво бихте направили?

Бих премахнал всички болести и направил всички хора щастливи.

Благодарим за отзивчивостта!

Утре ще гостуваме на общинския съветник Митко Маринов. Заповядайте с нас!