Регионална библиотека „Захарий Княжески“ днес става на 66 години

На 3 април 2020 г. най-голямата в региона обществена библиотека – Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора отбелязва 66 години съществуване. Създадена е през април 1954 г. с Решение на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет – Стара Загора. Една година по-късно, на 2 април 1955 г. (събота) старозагорският вестник „Септември“, на първа страница, публикува обширно съобщение за предстоящото откриване на нова Окръжна библиотека в сградата на бившото еврейско училище. Ритуалът по прерязване на лентата е организиран в неделя, на 3 април, със слова и музикални изпълнения на гимназиалния девически хор. След административните промени, настъпили след 1989 г. е определена като Универсална научна библиотека, а от 2000 г. е със статут на Регионален културен институт. През 1967 г. за свой патрон библиотеката приема името на възрожденския народен будител Захарий Княжески. Мечтата му за откриване на публична библиотека остава неосъществена за него приживе, но със създадените училищни библиотеки Княжески записва името си сред основателите на библиотечното дело в България.
Днес, 66 години след началото, библиотеката непрекъснато търси възможности за оптимално и ритмично обновяване на фонда си с цел повишаване качеството на обслужване и привличане на нови читатели. Издирва, опазва и осигурява достъп до културното наследство и писмената памет на старозагорския край. Организира колекция „Редки и ценни издания“ и колекция „Стара Загора и старозагорци в картички и снимки“. Съхранява личните библиотеки на писателя Стоян Каролев, художника Димитър Караджов и общественика Недьо Александров. Освен традиционните за библиотека отдели, в структурата ѝ са включени и звена, като комплексният отдел Изкуство, Ресурсният център за учебна литература по немски език, Руският център и Тийн зона, които са единствени по предлагани услуги в региона. https://www.libsz.org/
След неколкократна смяна на местоположението на различните отдели на библиотеката, през 2007 г. Регионалната библиотека е преместена в сградата на бул. „Руски“ № 44 (бившия Партиен дом) на площ от 7300 кв. м.
В наши дни, ако разтворим старозагорски вестник или информационен сайт, почти няма ден без съобщение за събития в библиотеката. А понякога са няколко по различно време, за различни група хора, в различни жанрове. Регионалната библиотека е необходим помощник, съветник, партньор на граждани, организации и местно управление.
Честит празник!

Снежана МАРИНОВА