27-ми Конкурс „Минко Балкански“ по математика и физика

27-МИ  КОНКУРС  “МИНКО  БАЛКАНСКИ” ПО  МАТЕМАТИКА И ФИЗИКА

Както вече стана традиция, идващото лято ще се проведе 27-ия конкурс за гимназисти “Минко Балкански”.

Конкурсът се организира от Висшия Институт за Развитието на Културата, Науката и Технологиите в България със съдействието на Министерството на Образованието и Науката, на Софийския университет, на Културния отдел към Посолството на Република Франция в България и на списания “Математика и информатика” и “Математика +”.

Конкурсът ще се проведе независимо по физика и по математика. От тази година, той ще се провежда в базата на фондация Минко Балкански в с.Оряховица,област Стара Загора в рамките на два дни -17-ти и 18-ти август 2020г.. Първият ден състезателите ще се явят на писмено състезание и ще има представяне на френската образователна система за участниците, а вторият ще се проведе устно предизвикателство и ще бъдат уточнени победителите. Задачите, зададени на френски и на английски език, покриват учебния материал от 9-ти до 11-ти клас. Решенията им трябва задължително да бъдат описани на френски или на английски език (може да се използва речник). Такса за правоучастие няма, и на предварително записалите се състезатели ще бъде покрито преспиване в базата между двата дни на конкурса.

Подобно на минали години, на лауреатите ще бъде дадена възможност за влизане в най-престижните френски висши учебни заведения, от чиито конкурси е вдъхновен форматът на това състезание.

Актуална информация може да откриете на официалния сайт на фондация „Миню Балкански”:

http://www.balkanski-foundation.org

Разчитаме на помощта на учители и ученици, за да може конкурсът да продължи да бъде празник на науката и отворена врата към света за талантливите млади българи!

Bonne chance! Организаторите