Може да гледате представления на Държавен куклен театър-Стара Загора

Според психолога Детелина Стаменова, в дните на извънредно положение и социална изолация е изключително важно да поддържаме „структурирано ежедневие“, т.е. да запазим опорни точки от дните си преди пандемията COVID-19.

Екипът на Куклен театър Стара Загора тук ви дава една такава опорна точка – да ходим на театър и ви очакат на виртуална сцена със следната програма:

„На 29 март 2020 година бе излъчен спектакълът  за деца „Красавицата и звярът“ по Шарл Перо.

Неделната среща започна точно в 11:00 часа с емблематично представление от репертоара на театъра – „Храбрият оловен войник“ по Х. К. Андерсен , режисьор: Валентин Владимиров. Ще можете да се насладите на историята за любовта между Храбрият оловен войник и Малката хартиена балерина до 1 април 2020г.

На 31 март ще ви срещнем с „Пепеляшка“ . Онлайн премиерата на спектакъла ще започне точно в 10:00 часа и той ще е достъпен за гледане до 5 април 2020 г.

„Пепеляшка“ е популярна народна приказка, позната в множество варианти по цял свят в различни епохи и на различни континенти. В древногръцкия ѝ вариант например се разказва за Родопа, млада гъркиня, закарана като робиня в Египет. Един ден един орел ѝ открадва пантофката докато тя се къпе и я изпуска в краката на фараона. Удивен от изящната малка обувка, фараонът обещава да се ожени за жената, на която тя принадлежи.

Най-познатите днес варианти на тази приказка принадлежат на Шарл Перо (1697г) и братя Грим (1812г). В по-ранната версия – тази на Шарл Перо, Пепеляшка накрая прощава на злите си сестри, докато при Братя Грим те са наказани.

В наше време изследователите на устното народно творчество са документирали над 500 различни варианти на приказката за Пепеляшка.

Какъв е прочитът на приказката за Пепеляшка и дали добротата, отзивчивостта и търпението са качества, които се възнаграждават, разберете от новата онлайн премиера на нашата виртуална сцена. Старата вълшебна приказка е в „сърцето” на този театрален спектакъл с кукли, в който посланията ѝ се разгръщат красиво и мощно, със силата на живото изкуство. Това е възможно само в театъра и е голям късмет да можеш да го съпреживееш.

https://www.youtube.com/watch?v=nw2f82l6dug&feature=share&fbclid=IwAR3rn-ok71M8hGf7ZjXsOou2UWzADSFcvkwODa06llPBBXUi8b_8OaT3-Mc

 

Очаквайте и програмата с онлайн премиери на ДКТ Стара Загора през април тук , на нашата страница, и на сайта ни www.pierrot-bg.com.Новата онлайн премиера на Държавен куклен театър Стара Загора „Птица“, реализирана по идея и под режисурата на Надежда Алексеева.

Сценография, костюми и мултимедия: Игор Семьонов. Худоственото осветление е на Ивайло Марков.Участват актьорите: Деница Янакиева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев, Таня Георгиева, Янчо Иванов, Ваня Камянска и Алекс Анмахян.

Птицата, към която ние се стреми, и която понякога живее вътре в нас се нарича ВДЪХНОВЕНИЕ.

Ден след ден нашата душа търси възможност да полети.

Как сред хилядите гласове да разпознаем гласа на своята птица?

Как да я приучим да пее в нашата душа, в сърцето ни? Как да създадем за нея небеса?

Това са въпроси, на които търсим отговори през целия живот!

Живеем, за да намерим своите крила и да извършим най-дългия си полет!

Ще можете да потърсите своето вдъхновение заедно с нас

https://youtu.be/3tFAXgFemQE