Вечерен час обявиха в област Стара Загора

Областният управител Гергана Микова обяви, че от нула часа на 1 април 2020 г. на територията на област Стара Загора се въвежда вечерен час от 21:00 ч.до 5:00 ч.

Това се налага възоснова на десетките сигнали, както от общините, така и в Областния здравен щаб затова, че много хора не спазват наложените ограничения, както със заповедите на здравния министър, така и на кметовете на общините, каза г-жа Микова.

Заповедта не касае хората, които правят изключение според заповедите на здравния министър. Надявам се, че много хора да са осъзнали необходимостта да се съобразяват с изискванията да пазят себе си и близките си.

Изпълнението на заповедта ми ще бъде възложено на ОД МВР и на всички общини“.

Вечерният час ще бъде наложен до второ нареждане.

Това изявление областният управител направи по време на проведената на 31 март 2020 г. онлайн пресконференция, организирана от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Поводът е заболелият и настанен в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ 81-годишен старозагорец. Причините са неспазване в голяма степен на заповедите на министъра на здравеопазването и на кмета на Община Стара Загора.

Това, което Общината ще предприеме през следващите дни е да се удвои обезаразяването на града; Редовно да се мият улиците с препарати за обезаразяване; Кварталът , от където е заболелият мъж, също ще бъде дезинфекциран, а още по-обстойно жилищният блок в който живее, каза градоначалникът Живко Тодоров. – Имам информация, че това лице е имало контакти. Ще направим всичко възможно за пълно обезаразяване.

С директора на МВР се договорихме да се затегнат мерките с гражданите, които са навън. Предстои да се подготви заповед, в която ясно и категорично да бъде описано, че повече от двама възрастни на едно място не бива да се събират по какъвто и да е повод. В момента се наблюдава по всяко време на денонощието – ученици, възрастни, работещи, които се събират по 5-10 души на сладки разговори, без да оценяват риска, на който са изложени.

След като вирусът е вече и в Стара Загора, той е сред всички нас. Ние трябва да се съобразяваме с мерките, които специалистите и лекарите заявяват, че трябва да се спазват. Със сигурност не ни е приятно и ние да носим маски, да се съобразяваме с изискванията, да се налага да глобяваме, затова че хората са излезли на разходка. Но при положение, че правилата са такива и това е единственият начин да се справим с този тежък казус, всички трябва да бъдем солидарни и да пазим, както себе си, така и околните. Призовавам за повече отговорност всички старозагорци, каза кметът.

Категоричен съм, че мерките ще бъдат реципрочни на това, което се случва на улицата. След като толкова много се изговори за вируса, след като толкова много се коментира по всички медии и навън продължават хора да нарушават разпоредбите, значи че трябва да отговорим със съответните действия. Те ще бъдат глоби, наложени от представители на полицията, общината и инспектората“.

Кметът сподели още, че представителите на МВР предприемат редовни проверки в квартал „Лозенец“ и ще санкционират лицата, които нарушават общата дисциплина. МВР следи и тези, които са длъжни да спазват карантината си. По Фейсбук непрекъснато се получава информация и сигнали за нарушители, които ще бъдат обработвани и проверявани. Освен това, млади хора публикуват снимки направени в парковете, по време на разходката им. Явно не са разбрали, че те са забранени за достъп.

От днес (31 март 2020 г.) ще бъдат затворени всички „кучешки градинки“ в града. За съжаление българинът се оказа креативен и използва кучето си, за да излиза и да обикаля целия град, което е абсолютно недопустимо. Кучетата могат да се разхождат само около блоковите пространства до адреса на съответното лице.

Междуселищният транспорт е спрян, за да не се разнася заразата.

Забраняват се частните партита.

Дезинфектирането на жилищните сгради е грижа на живеещите в тях, а не на общината.

Досега Общинска полиция е образувала 38 административно-наказателни производства на лица, неспазили забраната за разходка и спортуване в парковете. 36 от тях са за нарушители в Аязмото. 2 са на управители на търговски вериги, допуснали неспазване на установената дистанция на чакащи клиенти.

7 са досъдебните производства за тези, които не спазват карантините мерки.

Живко Тодоров съобщи, че вече е провел среща с големите групи общински съветници с цел провеждане на социални мероприятия за подпомагане на граждани от уязвимите групи.

Бизнесът е подкрепен с отменени наеми, тротоарно право, такси за зелената зона, платени паркоместа и др.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев съобщи по време на брифинга, че в болницата са взети всички мерки за ефективно лечение на COVID-19: “Осигурени са необходимите предпазни мерки – лични предпазни облекла, костюми, маски, очила. Раздадени са в звената, където се извършва диагностика и лечение на такива пациенти. Медикаментите и консумативите, които трябва да бъдат използвани за лечението на такива пациенти са налични. Създадена е съответната организация по отношение на графици, брой работещи лекари и сестри. Почти 2/3 от болницата е пусната в платен годишен отпуск, така че са осигурени екипи на разположение на домашен адрес. По този начин се намалява рискът от разпространение на такава инфекция, категоричен е проф. Йовчев. Той съобщи, че благодарение на всички дарители, на общината, на кмета, лечебното заведение е заявило доставяне на 9 респиратори. Отделно ще бъдат доставени 2 анестезиологични машини. Осигурени са всички количества дезинфектанти, предпазни маски, костюми за еднократна и многократна употреба.

Ако запазим този ритъм на взаимодействие между административните институции и бизнеса, лечебното заведение много по-лесно ще пребори всяка създала се ситуация с носител на коронавирус в битката за оздравяването на пациентите и сигурността на екипите“, каза проф. д-р Йовчев.

Заболелият 81-годишен мъж е приет в Клиниката по ендокринология на 25 март т.г. в тежко състояние по отношение на захарен диабет. Установена е двустранна пневмония, на базата на която е проведено изследване за носител на коронавирус. Доказано е наличието на вируса. На 30 март е транспортиран в 22.30 ч. в Инфекциозна клиника, като са спазени всички епидемиологични мерки. Целият екип на клиниката, който е бил контактен, е изследван. В късния следобед днес, резултатите ще бъдат налични. Екипът остава на домашна карантина 14 дни, независимо от крайния резултат на изследването.

Другите пациенти остават на лечение в клиниката до приключване на времевия интервал за лечение. Няма да бъдат връщани болни с усложнения от диабет или съпътстващи други заболявания, с които ще постъпят в болницата. Те ще бъдат пренасочени към хоспитализация в други клиники и отделения, при създадена съответна организация. Такава е създадена преди повече от 3 седмици и няма основание за притеснение от разпространение на коронавирус в лечебното заведение.

Проф. Йовчо Йовчев обясни, че Инфекциозната клиника е разположена в сграда на два етажа, разделена на два сектора. Секторът, където се очаква да постъпят пациенти с коронавирус, е съвсем отделен. Всеки пациент разполага със собствена баня и тоалетна. Извършва се дезинфекция по съответен ред, начин и продължителност . Осигурен е отделен рентген за пациентите в тежко състояние, Има отделна зала за оценка и изследване. Създадена е оптимална организация за посрещането на какъвто и да е пациент.

При необходимост е създадена организация за разкриване на допълнителни легла.

Кметът Живко Тодоров благодари на всички дарители – фирми и физически лица, които помагат в тази тежка ситуация.

Росица Ранчева