Тази вечер гасим светлините за „Часа на Земята“ 2020

Часът на Земята е инициатива за масово едновременно изключване на електрическото осветление с цел да напомни на хората за световното изменение на климата. Организира се за първи път през 2007 г. в Синди, Австралия, след което става традиция и се отбелязва всяка последна събота от март.

През 2007 година 2,2 милиона души стават част от първия световен час на земята в Сидни, изключвайки осветлението си за 1 час. Само година по-късно 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света, се присъединяват и изключват осветлението си за час.

През 2009 г. към Часа на земята се присъединяват над 1 милиард души в близо 4500 града от 88 държави, приканвайки обществото, бизнеса и правителствата да спрат светлини в продължение на час от 20:30 до 21:30 ч. Броят непрекъснато се увеличава.

Тази година 13-ото издание на глобалната инициатива за опазване на природата „Часа на Земята“ за първи път в историята ще протече изцяло в онлайн пространството, съобщиха от WWF България.

Организацията призовава хората на 28 март 2020 г. (събота) символично да изключат светлините между 20.30 и 21.30 часа. По този начин заедно ще покажем, че въпреки сериозното предизвикателство, пред което сме изправени днес, ние оставаме обединени около каузата да опазим нашия общ дом – Земята, посочват от WWF България.

„Часът на Земята“ 2020 ще бъде съпътстван от редица дигитални инициативи. Днес от 11.00 часа с LIVE събитие на фейсбук страницата на WWF виртуозната цигуларка Бояна Желязкова ще изпълни „Приказен концерт за Земята“. С помощта на музиката тя ще разкаже на децата различни истории, вдъхновени от планините, реките, птиците, небето, морето и цялата планета Земя.

Кулминацията на „Часа на Земята“, както всяка година, ще бъде в 20.30 ч. Със изключването на светлините започва и международният LIVE концерт „Глас за планетата“. Участие в него ще вземат изпълнители от различни краища на света, които ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, все пак можем да бъдем заедно в името на природата, посочват от организацията.

Dolap.bg