Интересни достоверни истини

Учените продължават да ни изумяват с различни исторически открития и загадки. Но и без тях има предостатъчно факти, събития и личности, които ще ни накарат да видим под друг ъгъл миналото. Бързаме да ги споделим с вас.

1. Три от десетте най-кръвопролитни войни в историята на човечеството са били на територията на Китай.

2. Печатът на гробницата на фараона Тутанкам е останал непокътнат цели 3255 години!

3. Най-младият папа е бил 11-годишен.

4. В не чак толкова далечното минало – краят на XIX и началото на XX век в Англия е било възможно да обявиш жена за продажба на пазар. Обичаят бил аналог на развода за простолюдието.

5. Авторът на знаменити философски трактати за образованието и възпитанието Жан-Жак Русо е дал всичките си 5 деца в приют.

6. Във Великобритания и до днес се пази парче торта от сватбата на кралица Виктория и принц Алберт. А сватбата е била през 1840 година.

7. Джордж Вашингтон — един от най-известните американски президенти, никога не е живял в Белия дом. По негово време сградата просто не е била построена.

 8. Художникът Самюел Морз получил фатално късно известие за внезапно заболяване на жена му и не успял да стигне навреме, за да се сбогува с нея. Този трагичен епизод го подтиква да се впусне в търсенето на способи за бърза доставка на съобщения от разстояние.

9. През есента на 1914 година по време на настъплението на германските войски към Париж 5000 френски войници били предислоцирани на фронтовата линия само за една нощ с парижки таксита.

 10. Първият човек, полетял в космоса  – Юрий Гагарин  – не е управлявал кораба „Восток-1”. Целият полет е бил извършен в автоматичен режим.

 11. Последната смъртна присъда в Западна Европа е изпълнена през 1977 година. С гилотина!

12. През 1969 година между Салвадор и Хондурас избухва тежък кръвопролитен военен конфликт. Напрежението, прераснало във война, тръгва от футболни мачове между двете държави за право на участие на Световното по футбол през 1970 година.

 13. Легендарните „Бийтълс” на практика са имали пети член – британският музикант Джими Никол. Той е заменял Ринго Стар на 8 концерта на групата в Хонконг, Дания, Холандия и Австралия, за да бъде спасено турнето от провал.

14. 95% от хората пишат като съобщение неща, които иначе никога не биха казали.

15. Близо 3% от ледниците на Антарктика е всъщност урина на пингвини. (Поради постоянните минусови температури, урината не може да се изпари и се слива с леда.)

16. Катериците забравят къде са заровили поне половината от орехите си. (Същото се отнася и за кучетата и техните кокали.)

17. В скелета на един кон има 205 кости. (Въпреки че са значително по-големи по обем, те са почти точно толкова, колкото са и костите в човешкото тяло – 206.)

18. Мадона страда от бронтофобия, което е страх от гръмотевици. (Певицата е известна с това, че проучва подробно синоптичната прогноза преди концертите си.)

19. По време на целия си живот ще прекарате общо 38 дни в миене на зъби.

20. Най-миниатюрното нещо, заснемано някога, е сянката на атом. Екип от учени от университета Грифит използвали микроскоп със супервисока резолюция, за да я уловят.

21. Очите на заека са разположени високо от двете страни на черепа, което му позволява да вижда обекти на около 360 градуса наоколо и по този начин да се предпазва от хищници.

22. Параскевидекатриафобия е страхът от петък 13-и. Няколко известни личности страдат от такава фобия, сред които Стивън Кинг (не е изненадващо, нали?).

23. Всяка година има над 40 000 инцидента, свързани с тоалетната в Съединените щати. Някои са обясними – отнасят се до малки деца, които са паднали например. Но също така има и редица пострадали възрастни – счупена тоалетна чиния или подхлъзване са най-честите причини.

24. До лятото на 2017 година Фейсбук е достигнал 2 милиарда активни потребители.

25. През 2000 г. АВВА отказали един милиард долара, за да изнесат 100 концерта по света. Това прави по 250 милиона на член от групата. Те обаче категорично отказали, защото това не било за тях.

26 В Айфеловата кула има общо 1665 стъпала.

27. Рециклирането на един стъклен буркан набавя енергия, достатъчна за гледане на телевизия в продължение на 3 часа. (Хвърляйте разделно боклука си!)

28. Човешкото око е толкова чувствително, че ако Земята беше плоска, можеше спокойно да видите през нощта запалена свещ на 50 километра разстояние.

29. Ако разперите ръце настрани, разстоянието между края на пръстите на едната и другата ръка е равно на вашата височина.

30. Докато киха, човек не е в състояние да държи очите си отворени.

Dolap.bg