Ако те закука кукувица на Благовец – хващай се за паричка

На 25 март Православната църква отбелязва празника Благовещение с народно име Благовец. Това е денят, в който Дева Мария получава от Арахангел Гавраил благата вест, че ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Утвърден е в Православната църква през VІІ век. Почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26 – 38:

Дълги години преди 1944 г. Благовещение се празнуваше и като ден на Майката. Спомням си в моето детство, че за този празник, винаги имахме по някаква нова дрешка – оплетена през зимата блузка или поличка, ушита рокличка, нови обувчици. Всички пременени отивахме на църква, за да запалим свещ и да оставим цвете на иконата на Света Дева Мария. Преди 60-70 години нямаше цветарски магазини. Цветя носехме от саксиите от къщи – запазени цветове на моловки, разцъфнало индреше , босилек и ако не друго – китка здравец. Изчаквахме да завърши службата и да си вземем нафора. После отивахме до къщите на няколко възрастни жени, за да им занесем и на тях нафора и да ги поздравим с Благовещение.

С този празник свързвахме началото на пролетта. Очаквахме с нетърпение да чуем песента на лястовичките, които имаха гнезда на балкона ни. Около този ден, ходехме на разходка в Аязмото и от деретата набирахме първата коприва, киселец и лапат. Казвахме, че сме се хванали за зелено, т.е. храната е осигурена. В Аязмото се ослушвахме да ни закука кукувица, което е за здраве. Започвахме да броим и колкото пъти изкука птицата, толкова години ще живеем…Традицията, която се пази и досега е, когато те закука кукувичка, да имаш в ръка желязна паричка, за да си много здрав през цялата година. Може би затова в някои райони за България Благовец се нарича още „Кукувден“.

Още много поверия са свързани с Благовец – този пъстър, цветен, пролетен празник на надеждата, на новото начало, на добрата енергия, на вярата, че Светата Майка бди над всеки от нас и няма да ни изостави в неволя. На този ден пробиваха ушичките на момиченцата за обици, тъй като не ги боли. В навечерието на празника се почистват къщата и двора основно. До Благовещение трябва да бъде засаден всичкия разсад на зеленчуците и цветята.

Благовещение съвпада с Великия пост, но Светата православна църква разрешава да се яде риба и да се пие вино. На трапезата задължително присъстват още обредната содена питка, каша от прясна коприва и салата от зелен лук и киселец с магданоз, джоджен и маслини.

Какво трябва да се направи на Благовещение днес, в това жестоко време на социална изолираност, на страх от коронавируса, на несигурност за утрешния ден? Запалете кандилото и се помолете пред иконата на Света Богородица – искрено и от сърце, за здраве на цялото семейство, на близки и роднини, на българите, на България!

Това с особена сила се отнася за бременните жени, за родилките, за майките с малки деца и за жените, които копнеят да станат майки!

Който прецени -може да отиде и в храма, като спазва всички необходими мерки. Поздравете майка си! Усмихнете се и създайте празнично настроение в дома си, защото днес е денят на Благата вест! Сигурна съм, че ако се помолите и поискате, всеки ще получи блага вест! Бай Боже всекиму! Бог да пази България!

На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина.

Росица Ранчева