В СУ „Иван Вазов“ дигиталното обучение се оказа интересно, забавно и мотивиращо

Измина една трудна и много динамична седмица. Въпреки, че стартът на дигиталното обучение в СУ „Иван Вазов“ Стара Загора беше даден през 2014 година с използването на електронни платформи и виртуални среди за обучение като Envision и Jumpido, колективът на нашето училище беше изправен пред предизвикателството да включи всички ученици от 1 до 12 клас. Оказа, че въпреки трудностите успяхме. Всеки преподавател от колектива ни, намери своя начин за комуникация и контакт с родители и ученици. Използвани бяха всички налични инструменти в:

          Социални мрежи; Групи във Вайбър; Платформата на Офис 365, която СУ „Иван Вазов“ използва от 2016 година; Платформата на u4ili6teto.bg (Moodle), която СУ „Иван Вазов“ използва от 2016 година; Виртуален училищен кабинет по математика; Уча.се; Електронните учебници на различните издателства и др.

Наблюдавах много интересни виртуални уроци, в които имаше творчески диалог между учители и ученици.

Жулиета Петрова, главен учител по информационни технологии използва „Обърнатата класна стая“, като метод на обучение. Тя споделя, че: „Материалите, които качвам могат да се гледат многократно, докато стандартният урок е еднократен. Подготвената обратна връзка чрез задание или домашна работа веднага дава информация и на този, който се обучава, и на този, който преподава, къде са пропуските в усвояването на темата. Накрая всички имат възможност в онлайн връзка да обсъдят наученото, да зададат своите въпроси към мен и да затвърдят знанията си чрез упражнения и дискусии“.

Колегите ресурсни учители, психолози и логопедът създадоха затворена група във Фейсбук за обмен на ресурси за децата със специални образователни потребности. Те споделят, че: „…работата през фейсбук групата е изключително забавна, позитивна и мотивираща за всички. По този начин успяхме да обхванем над 90 процента от учениците, с които работим в училище“.

Начални учители използваха програмата zoom.us. Тя предлага хубава видеовръзка, с помощта на която учителят се вижда с децата. Zoom.us  има опция „Бяла дъска“, на която може да се пише и всички да виждат. Освен това може да се споделя екран, на който да се отварят  електронните учебници, така че да се виждат от всички.

Изказвам огромната си благодарност на колегите и особено на учителите по информационни технологии Жулиета Петрова, Стоянка Иванова и Деляна Османлиева, които поеха присърце трудната „дигитална“ задача и с много търпение съдействаха на родители и ученици през изминалата динамична седмица.

Общността на нашето училище, показа че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА.

Динко Цвятков

Директор на СУ „Иван Вазов“

гр. Стара Загора