Славейковци успешно учат в електронна среда – споделени впечатления

Второ ОУ“ П.Р.Славейков“ от 16.03.2020 г./ понеделник/ до 29 март или до второ нареждане стартира обучение в електронна среда.

„Всички учители имат пълната готовност и ресурси да осъществяват ел.обучение в домашни условия в рамките на пет часа от 9.00ч до 14.00 ч, като установяват комуникация от разстояние със своите ученици и техните родители.  Изборът на конкретен вариант и платформа се прави от самия учител. Това не са само консултации, а и обучение, и тестове, презентации, видео уроци, като се дава възможност на учителите сами да преценят какво им е нужно и как могат да го направят, така че да получават обратна връзка от учениците, въз основа на усвоеното до момента учебно съдържание, ресурсите, интернет свързаността, възрастовите особености и спецификата на учениците, както и дигиталните умения на всички участници в процеса.

В училището използваме различни платформи, начини и ресурси на комуникация, които ще са от полза за дистанционното обучение и като цяло в образователния процес.

– Shkolo.bg- ел.дневник, включващ модул за създаване на тестове ( видеоурок), учебни материали и комуникация чрез съобщения.

-G Suite for Education- образователна облачна технология на Гугъл, включваща богат набор от инструменти.

Някои от учителите ще използват:

-zoom.us- видео връзка, вкл.виртуална класна стая;

-Google-Google Classroom;

-academico-YouTube образователни видео

-ел.варианти на учебниците, които издателствата предлагат;

– ucha.se;

-bg. Khan academy. org

Уважаеми родители, моля да подкрепите процеса на учене в ел.среда от разстояние. Съдействате за осигуряване на ел.профили на вашите деца в ел.платформи, които изискват това.Търсете постоянна обратна връзка от детето си за учебното съдържание, което е споделено от съответния учител за деня и осигурявайте контрол! Пожелавам успех! Бъдете здрави!”

С тези думи директорът на Второ основно училище Милена Желязкова се обърна към учениците и техните родители.

Вече няколко дни усилено тече обучението в електронна среда за най-малките ученици от начална степен на училището. Потърсихме някои от преподавателите им, за да ни разкажат за проблемите и успехите си в тези три дни учебен процес във виртуална среда.

Розалина Паскалена, начален учител,  3 клас

„Децата в моя клас са много живи, любознателни, творчески и дейни. Имат прекрасни родители. Още на 11 март предупредих деца и родители, какво евентуално ни очаква и успяхме да изпреварим събитията. Родителите самоинсталираха платформата, с която работим See Saw, помагаха си един на друг с много мили отношения. Пробвахме връзката още на 13 март вечерта и около 70% от децата се включиха. Започнахме с преговорен урок по „Човек и природа”. И макар че беше петъчен ден, почти всички бяха на линия. Направихме урок и на 14 март вечерта, макар и в почивен ден, като голямо семейство. Децата питаха, каква ще им бъде домашната работа, макар че е събота и почивен ден. Още същата вечер ми върнаха домашни работи, имаха изследователска задача, записват се как разказват урока, защото това ги учи на подредена реч…Недостатък е, че връзката прекъсва на определени минути, но ние намерихме разрешение.

На 16 март, когато официално стартира обучението онлайн от 26 ученици в класа, видях пред себе си включени 24 устройства в конферентната жива връзка. Малко по-късно се сетих, че имаме в класа тризнаци и че всъщност никой не отсъства от урока.

За мен в това трудно време „Народът порасна с няколко века”, както пише Дядо Вазов. Хората са най-важните и когато не могат да идат на училище, училището отива при тях. Новата ситуация отключи добрината у хората и аз изключително много искам да благодаря на родителите на моите ученици, на моите колеги, с които непрекъснато обменям опит и по-специално на Деси Миленкова – учител-новатор!”

Денка Иванова – начален учител,  1 клас

„За Второ основно училище голямото предимство е ползването на облачната технология от няколко години. За онлайн обучението аз ползвам от комплекта на Google – Google class room. Всеки ученик има свой акаунт, работи се в защитена среда, координираме действията си в тази виртуална класна стая. С мен заедно в обучението се включи и преподавателят от целодневното обучение Мария Горчева. Паралелката ми е с профил информационни технологии, имаме поща на класа, работим защитени в Интернет. Още от началото на учебната година децата изпращат домашните си работи в пощата на класа. От 10-тте първи награди в тази възрастова група на националното състезание IT Знайко 5 са на ученици от нашия клас.

Аз препоръчвам дистанционната форма на обучение да продължи и когато продължим в реални условия. С нея се работи индивидуално, с обратна връзка, в която сме учител и ученик и се избягва притеснението от останалите.”

Янка Колаксъзова – начален учител, 4 клас

„Преди да стартираме онлайн обучението, не съм спала от притеснение. Много четох, гледах видеа, пробвахме още в почивните дни Google class room и в неделя много късно вечерта бяхме готови. Видеовръзката прекъсва на 20 минути, но от 9 часа работя с всяко дете поотделно. В същото време правя и клипове, които много се харесват на моите ученици. Споделям ги в групата на класа, в електронния дневник и в Google class room.

Друго си е обаче, когато ходим на училище! И децата искат! Много по-хубаво е да се ходи на работа и да имаме живо общуване.”

Соня Рачева – начален учител, 1 клас

„Първоначално работих в You Tube , но възникна проблем и уроците си преподавам във Facebook. Не е като живата връзка, но засега е интересно на децата, приятно и полезно. Много от родителите купиха таблети и лаптопи на децата. Така за нас остава и ще си имаме през 4-те години дигитална класна стая. Родителите споделят, че им е много интересно да слушат и гледат уроците. Че така много бързо се ориентират, как да помогнат на децата в подготовката, че научават самите те много нови неща. Така създаваме един тристранен процес на обучение, мога да кажа и това ме радва. Това сплотява родители и ученици. А що се касае до самото дигитално обучение – ние го правим като телевизионно предаване. Уча се и аз как да се държа пред камера, сутрин се поздравяваме и си пожелаваме хубав ден.“

Обобщи Уляна Кьосева

 

През 2018 г. Второ основно училище “П. Р. Славейков” бе първото училище в Стара Загора, което внедри облачната платформа “G Suite за образованието”.

Системата на Google включва основни приложения, които подпомагат общуването, организацията на информацията в учебния процес. Така учители и ученици имат възможността да боравят с изключително удобна и практична електронна платформа за интерактивен образователен процес.

Желанието на ръководството на Второ основно училище “П. Р. Славейков” бе да внедри смислено иновациите и технологиите в училищния живот. С подкрепата на Центъра за творческо обучение колективът успешно премина курс на обучение и доказа позициите си на лидер в иновационните образователни практики в област Стара Загора.

Гордост за училището е и постижението на госпожа Рая Стефанова, която е първият сертифициран Google обучител в Стара Загора. Второ основно училище “П. Р. Славейков” ще продължи подкрепата си към своите учители-новатори и през следващата календарна година, които с работата си осъвременяват учебния процес.